Kabulin sairaalahyökkäyksen tarkoitus oli tappaa mahdollisimman monta äitiä, sanoo Lääkärit ilman rajoja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kabulin sairaalahyökkäyksen tarkoitus oli tappaa mahdollisimman monta äitiä, sanoo Lääkärit ilman rajoja

Asemiehet tappoivat 24 ihmistä synnytyssairaalaan kohdistuneessa iskussa. ”Tämä maa on valitettavasti tottunut kauhistuttaviin tapahtumiin, mutta se, mitä tapahtui tiistaina, on sanoinkuvaamatonta”, kertoi MSF:n Afganistanin ohjelmajohtaja Frederic Bonnot.

Afganistanin lippu

Afganistanin turvallisuustilanne on yhä heikko. Kuva: Loey Felipe / UN Photo.

Afganistanin pääkaupungissa tiistaina tapahtuneessa sairaalahyökkäyksessä oli kyse tarkoituksellisesta äitien tappamisesta, sanoo avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja (MSF).

Kabulissa tapahtui tiistaina kaksi hyökkäystä. Ensin maan itäosissa Nangarharissa hautajaisiin tehdyssä itsemurhaiskussa kuoli ainakin 24 ihmistä.

Muutamaa tuntia myöhemmin aseistetut miehet hyökkäsivät Kabulissa sijaitsevaan MSF:n tukemaan Dasht-e-Barchin äitiyssairaalaan ja tappoivat 24 ihmistä neljä tuntia kestäneessä hyökkäyksessä. 20 haavoittui.

”Tämä maa on valitettavasti tottunut kauhistuttaviin tapahtumiin, mutta se, mitä tapahtui tiistaina, on sanoinkuvaamatonta”, kertoi MSF:n Afganistanin ohjelmajohtaja Frederic Bonnot tiedotteessa tänään.

Hän palasi sairaalaan hyökkäyksen jälkeisenä päivänä.

“Hyökkääjät olivat kulkeneet äitiysosastolla huoneesta toiseen, ampuen naisia sänkyihinsä. Se oli järjestelmällistä. Seinät olivat ammusten värittämiä, lattiat veressä, ajoneuvoja poltettu ja ikkunoista ammuttu läpi.”

Lähellä sisäänkäyntiä oli muitakin rakennuksia, mutta henkilökunnan mukaan hyökkääjät suuntasivat suoraan äitiysosastolle.

“Kuulimme turvahuoneeseen ammuskelua ja räjähdyksiä. Tämä on järkyttävää. Tiedämme, että tämä alue on kärsinyt hyökkäyksistä aiemmin, mutta kukaan ei uskonut, että he hyökkäisivät äitiysosastolle. He tulivat tappamaan äidit”, Bonnet sanoo.

Sairaalassa oli hoidossa 26 äitiä, joista kymmenen pelastautui turvahuoneisiin yhdessä monien työntekijöiden kanssa. 11 äitiä kuoli ja viisi haavoittui. Kolme kuolleista kuoli synnytyshuoneisiin. Mediatietojen mukaan myös kaksi vastasyntynttä kuoli.

Afganistanin turvallisuustilanne on ollut viime vuosina heikko viime vuosina Yhdysvaltain ja talebanien neuvotteluista huolimatta. Konfliktissa kuoli viime vuonna yli 3 400 siviiliä. Etenkin terveydenhuollon työntekijöihin kohdistuneet iskut ovat kasvaneet.

Isku sairaalaan on sotarikos, sillä kansainvälinen humanitaarinen laki kieltää kaikki hyökkäykset terveydenhuollon työntekijöitä sekä potilaita kohtaan.

Taleban ei ottanut vastuuta tiistain iskuista, mutta terrorijärjestö Isisin Afganistanin haara kertoi tehneensä Nangarharin iskun. Yhdysvallat on syyttänyt Isisiä myös Kabulin iskusta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia