Afganistanin sodassa viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afganistanin sodassa viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria

Afganistanin konfliktissa kuolleiden ja haavoittuneiden määrä oli viime vuonna kuudetta vuotta peräjälkeen yli 10 000, kertoo YK. Samaan aikaan neljännes väestöstä tarvitsee humanitaarista apua.

Mies puolilähikuvassa

Afganistanin väkivalta vaikuttaa käytännössä kaikkiin maan asukkaisiin, sanoo YK:n Afganistan-mission johtaja ja YK:n erityisedustaja Tadamichi Yamamoto. Kuva: Eskinder Debebe / UN Photo.

Afganistanin konfliktissa vammautui viime vuonna 6 989 siviiliä ja kuoli 3 403. Kyseessä oli kuudes vuosi peräkkäin, kun siviiliuhrien määrä oli yli 10 000, kertoo YK:n Afganistan-missio UNAMA tuoreessa raportissaan.

”Juuri kukaan Afganistanissa ei ole välttynyt jatkuvan väkivallan vaikutuksilta”, sanoo YK:n Afganistan-erityisedustaja Tadamichi Yamamoto tiedotteessa.

Kuolleiden määrä ei ole yhtä suuri kuin pahimpana vuonna 2016, jolloin yli 11 000 siviiliä menetti konfliktissa henkensä. Se on myös noin viisi prosenttia pienempi kuin viime vuonna.

Vähenemisen syynä on se, että ääriliike Isisin aiheuttamien uhrien määrä on vähentynyt. Samaan aikaan talebanien aiheuttamien uhrien määrä on kuitenkin kasvanut 21 prosenttia ja kansainvälisten joukkojen aiheuttamien uhrien määrä on kasvanut 18 prosenttia. Taustalla ovat lisääntyneet räjähde- ja ilmaiskut.

”Kaikkien konfliktin osapuolten on noudatettava erottelun, suhteellisuuden ja varovaisuuden periaatteita siviiliuhrien estämiseksi”, muistutti YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet.

Talebanit ja sitä vastaan taisteleva Yhdysvallat sekä Afganistanin hallituksen joukot sopivat viime viikonloppuna osittaisesta aselevosta. Yhdysvallat ja talebanit aikovat tulevana viikonloppuna allekirjoittaa sopimuksen, jonka tavoitteena on rauha ja 18 vuotta kestäneen konfliktin loppu.

Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan noin neljännes maan väestöstä, 9,4 miljoonaa ihmistä, tarvitsee tänä vuonna humanitaarista apua. Apua tarvitsevien lasten määrä on noussut vuodessa 40 prosenttia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia