Jo kertaalleen sotaa paenneet eteläsudanilaiset joutuvat palaamaan Sudanista – WFP varoittaa ruokakriisistä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Jo kertaalleen sotaa paenneet eteläsudanilaiset joutuvat palaamaan Sudanista – WFP varoittaa ruokakriisistä

Lähes 300 000 ihmistä on paennut Sudanin sisällissotaa Etelä-Sudaniin. Suurin osa heistä on maahan palaavia pakolaisia, jotka kärsivät nälästä.

Ihmisiä jonossa.

Sudanista paenneita ihmisiä jonottamassa ruokaa Malakalissa Etelä-Sudanissa. Kuva: Eulalia Berlanga / WFP.

Sudanin sisällissotaa pakenevia eteläsudanilaisia uhkaa ruokakriisi. Noin 90 prosenttia Sudanista saapuvista eteläsudanilaisperheistä kärsii ruokapulasta, kertoo Maailman ruokaohjelma (WFP).

Sudanin huhtikuussa alkanutta sisällissotaa on paennut sen naapurimaahan Etelä-Sudaniin lähes 300 000 ihmistä. Suurin osa heistä on eteläsudanilaisia, joista moni pakeni Sudaniin aikoinaan omaa sisällissotaansa ja joutuu nyt pakenemaan takaisin kotimaahansa.

Yksi viidestä maahan palaavasta lapsesta on aliravittu. Raja-asemalta kerättyjen tietojen mukaan myös yli neljännes raskaana olevista ja imettävistä naisista on aliravittuja, järjestö kertoi tällä viikolla.

”Näemme, kuinka perheet jättävät yhden katastrofin ja vaihtavat toiseen, kun he pakenevat vaaroja Sudanista vain löytääkseen epätoivoa Etelä-Sudanista”, kuvailee WFP:n maajohtaja Mary-Ellen McGroarty tiedotteessa

Etelä-Sudan itsenäistyi Sudanista vuonna 2011 ja ajautui sen jälkeen sisällissotaan. Vaikka maassa on virallisesti rauha, se kärsii yhä vaikeasta ruokapulasta ja väkivallasta. Noin 9,4 miljoonaa ihmistä tarvitsee apua jo valmiiksi.

WFP varoittaa, että sadekausi on tehnyt tulijoita majoittavien keskusten ja rajanylityspaikkojen olosuhteista yhä vaikeammat. Tulvat pahentavat ruokapulaa ja lisäävät tautien leviämistä. 

Osa perheistä on myös kertonut, että heidät on ryöstetty ja he ovat kokeneet väkivaltaa paetessaan Sudanissa. Moni on saapunut vain vaatteet päällään. Järjestön mukaan nyt saapuvat ihmiset ovat haavoittuvammassa asemassa kuin ne, jotka pakenivat konfliktin alkuvaiheessa.

Sudanissa käydään sotaa maan armeijan sekä puolisotilaallisten RSF-joukkojen välillä. YK:n mukaan 5,4 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan konfliktia joko maan sisällä tai sen rajojen ulkopuolelle. Noin 24,7 miljoonaa ihmistä, yli puolet maan väestöstä, tarvitsee humanitaarista apua.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia