Jo 27 maata raportoinut koleran leviämisestä tänä vuonna – ”Ilmastonmuutos antaa koleralle turbolatauksen” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Jo 27 maata raportoinut koleran leviämisestä tänä vuonna – ”Ilmastonmuutos antaa koleralle turbolatauksen”

Maailman terveysjärjestö on huolissaan koleratapausten kasvusta. Esimerkiksi Syyriassa on tänä vuonna havaittu yli 13 000 tartuntaa, ja nyt tauti on palannut myös Haitiin.

Mies puolilähikuvassa isolla näytöllä, taustalla lippuja.

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus on huolissaan ilmastonmuutoksen vaikutuksista koleran leviämiseen. Kuva vuodelta 2021. Kuva: Dean Calma / IAEA Imagebank / CC BY 2.0.

Koleratapausten määrä laski vuosien ajan, mutta viimeisen vuoden aikana tauti on taas yleistynyt. Jo 27 maata on tämän vuoden alusta lähtien raportoinut koleratapauksista, kun tavanomainen määrä on alle 20, kertoo Maailman terveysjärjestö (WHO).

Kolera on bakteerin aiheuttama akuutti ripulitauti, joka leviää saastuneen veden ja ruuan välityksellä. Hoitamattomana se voi muuttua tappavaksi tunneissa, ja se on erityisen vaarallinen lapsille.

Viime aikoina kolera on levinnyt erityisesti Syyriassa, jossa Eufrat-joen kuivuminen, puhtaan veden ja viemäröinnin puute ja konfliktin vaurioittama terveysjärjestelmä ovat helpottaneet taudin leviämistä. Kolera on levinnyt yhtä lukuun ottamatta kaikkiin maakuntiin. Yhteensä Syyriassa on havaittu jo yli 13 000 tartuntaa ja 60 ihmistä on kuollut tautiin. 

Viime viikolla kansainväliset mediat kertoivat, että tartuntoja on ollut myös Syyrian naapurimaassa Libanonissa, jossa tapauksia ei ole ollut lähes 30 vuoteen.

Tauti on myös aiempaa tappavampi. WHO kertoo, että sen rajallisten tilastotietojen mukaan kuolleisuus on lähes kolme kertaa yleisempää kuin viiden vuoden aikana keskimäärin.

Viime viikolla koleran kerrottiin palanneen Haitiin, jossa on ainakin kaksi varmistettua ja yli 20 epäiltyä tapausta. Koleran paluu on takaisku, sillä maa oli tarkoitus julistaa koleravapaaksi myöhemmin tänä vuonna. 

Haitissa oli vuosina 2010–2019 vakava koleraepidemia, joka levisi maahan todennäköisesti nepalilaisten rauhanturvaajien mukana. Tautiin kuoli yli 10 000 ihmistä. YK on pyytänyt epidemiaa anteeksi.

Koleraa voidaan estää rokotteilla ja hyvällä hygienialla ja sitä voidaan myös hoitaa nesteytyksellä ja vakavimmissa tapauksissa antibiooteilla.

”Mutta todellisuus on, että monilla ihmisillä ei ole pääsyä näihin yksinkertaisiin toimenpiteisiin”, sanoi WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus tiedotustilaisuudessa viime viikolla.

WHO on toimittanut maailmalle kolerarokotteita, mutta ne eivät riitä. Järjestö vaatiikin johtavia rokotevalmistajia keskustelemaan tuotannon lisäämisestä, hän sanoi.

Tarvetta tulee olemaan, sillä ilmastonmuutos todennäköisesti lisää koleratapausten määrää.

”Kolera kukoistaa köyhyydessä ja konfliktitilanteissa, mutta nyt se saa turbolatauksen ilmastonmuutoksesta. Äärimmäiset sääilmiöt, kuten tulvat, syklonit ja kuivuus, vähentävät puhtaan veden saantia entisestään ja luovat koleran leviämiselle ihanteellisen ympäristön”, hän sanoi.

Koleratartuntoja havaitaan vuosittain 1,3–4 miljoonaa. Tautiin kuolee 21 000–143 000 ihmistä.

Vuosien 2021 ja 2022 aikana isoja kolera-aaltoja on Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen mukaan ollut myös Afganistanissa, Bangladeshissa, Kongossa, Etiopiassa ja Nigeriassa. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia