Järjestöt vaativat lopettamaan aseiden viennin Israelille ja palestiinalaisille aseellisille ryhmille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt vaativat lopettamaan aseiden viennin Israelille ja palestiinalaisille aseellisille ryhmille

Hyökkäyksessä Gazaan on kuollut yli 25 000 ihmistä. Järjestöt vaativat, että YK:n turvallisuusneuvo toimii aseiden viennin estämiseksi.

Save Gaza -teksti piirrettynä asfalttiin.

Mielenilmaus San Franciscossa marraskuussa 2023. Kuva: Peg Hunter / CC BY-NC 2.0 DEED.

16 humanitaarista järjestöä ja ihmisoikeusjärjestöä on julkaissut kannanoton, jossa vaaditaan YK:n jäsenvaltioita estämään Gazan humanitaarisen katastrofin syventyminen. 

Järjestöt vaativat välitöntä tulitaukoa ja kehottavat kaikkia valtioita lopettamaan välittömästi aseiden, niiden osien ja ammusten viennin Israelille ja aseistautuneille palestiinalaisryhmille. Vientiä ei pidä jatkaa niin kauan kuin on olemassa riski, että aseita käytetään kansainvälisen humanitaarisen oikeuden tai ihmisoikeussopimusten loukkaamiseen, ne sanovat.  

”YK:n turvallisuusneuvoston on täytettävä velvollisuutensa ylläpitää maailman rauhaa ja turvallisuutta hyväksymällä välittömästi toimenpiteitä, joilla lopetetaan aseiden vienti Israelin hallitukselle ja palestiinalaisille aseellisille ryhmille ja estetään toimittamasta aseita, joita saatetaan käyttää kansainvälisten rikosten toteuttamiseen”, kannanotossa todetaan.  

Uutistoimisto AFP:n haastatteleman ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin asiantuntijan mukaan monet Israelin hyökkäyksistä on voitu jäljittää yhdysvaltalaisiin aseisiin.

Kannanotossa tuomitaan Israelin ja palestiinalaisten aseellisten ryhmien väkivaltaisuudet.

Israelin hyökkäyksessä Gazaan on Gazan terveysministeriön tilastojen mukaan kuollut lokakuusta alkaen yli 25 000 ihmistä, joista suurin osa naisia ja lapsia. Yli 85 prosenttia ihmisistä on paennut kodeistaan.

”Gaza on nykyisin vaarallisin paikka olla lapsi, toimittaja tai avustustyöntekijä. Sairaaloista ja kouluista ei saisi koskaan tulla taistelukenttiä. Tilanne Gazassa on äärimmäisen epätoivoinen, ja avustusjärjestöjen johtavat virkamiehet ovat todenneet, että Gazassa ei ole enää edellytyksiä toimivalle humanitaariselle avustustoiminnalle. Tilanne ei tule muuttumaan ennen kuin laiton saarto, pommitukset ja taistelut loppuvat”, kannanotossa todetaan.

Israel käynnisti hyökkäyksen Gazaan sen jälkeen, kun Gazassa valtaa pitävä ääriliike Hamas oli hyökännyt Israeliin ja tappanut 1 200 ihmistä. Ainakin 130 ihmistä on edelleen panttivankina, ja palestiinalaiset aseelliset ryhmät ovat myös jatkaneet raketti-iskuja Israeliin. Panttivankien ottaminen ja summittaiset hyökkäykset rikkovat kansainvälistä humanitaarista oikeutta, ja ne on lopetettava välittömästi, järjestöt sanovat.

Kannanotossa ovat mukana muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International, Pelastakaa Lapset, Plan International, Oxfam ja Christian Aid.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia