Uutiset Veroparatiisit

Järjestöt tyytymättömiä EU:n veronkierron vastaiseen direktiiviin

Eilen sovittu direktiivi on hampaaton kompromissi, kritisoi Finnwatch.
(Kuva: Niccolò Caranti / CC BY-NC 2.0)

Kansalaisjärjestöt ovat tyytymättömiä EU:n uuteen veronkierron vastaiseen direktiiviin. Jäsenmaat pääsivät sopuun direktiivistä virallisesti eilen.

"Direktiiviin jätetyt porsaanreiät mahdollistavat sen, että suuryrityksillä on edelleen mahdollista siirtää varoja matalan verotuksen maihin", totea Kepan vero-oikeudenmukaisuuden asiantuntija Lyydia Kilpi järjestön verkkosivuilla.

Direktiivin tarkoituksena on vähentää yritysten harjoittamaa veronkiertoa EU:n alueella. Siihen sisältyy korkojen vähennysoikeuden rajoittaminen, maastapoistumisverotus, yleinen väärinkäytöksiä koskeva sääntö, ulkomaisia väliyhteisöjä koskeva lainsäädäntö sekä niin sanottu hybridisääntö, jolla tarkoitetaan verokohteluiden eroavaisuuksia.

Finnwatchin mukaan direktiivi on hampaaton kompromissi. Järjestön mukaan esimerkiksi väliyhteisösäännös antaa EU:n omille yritysverokeitaille mahdollisuuden jatkaa haitallista verokilpailua. Se kritisoi myös sitä, että direktiivi sallii alle kolmen miljoonan euron korkokulujen vähentämisen.

"Monelta osin vesitetty direktiivi uhkaa viedä pohjaa pois EU:n, OECD:n ja YK:n aggressiivisen verosuunnittelun vastaiselta kamppailulta. Verokilpailusta hyötyvien maiden sekä suuryritysten edut on jälleen asetettu yleisen edun edelle", sanoo tutkija Lauri Finér järjestön tiedotteessa.

Jäsenmaat voivat halutessaan säännellä yrityksiä myös tiukemmin kuin direktiivi edellyttää.

"Käytäntö on kuitenkin viime aikoina osoittanut, että todellista tahtoa veronkierron hillitsemiseen ei ole", Kilpi toteaa.

Euroopan komissio antoi ehdotuksensa direktiivissä tammikuussa, mutta valtionvarainministerit eivät päässeet ehdotuksesta aiemmin sopuun. Nyt kyseessä on kompromissi, joka poikkeaa jonkin verran tammikuun esityksestä. Suomi on kompromissin kannalla ja oli sitoutunut direktiivin noudattamiseen, kertoo valtiovarainministeriö.

Veroparatiisit politiikkaEUkauppaliiketoimintayhtiöt FinnwatchKepa

Lue myös

Taskulaskin

Eläkeyhtiöt veroparatiisitalouden keskiössä

Myös suomalaiset työeläkeyhtiöt osallistuvat veroparatiisitalouteen. On turha odottaa muutoksen tapahtuvan itsestään, kun suuryritykset käyttävät valtaa työeläkeyhtiöissä ja houkutus vapaamatkustukseen on suuri. Pelisääntöjä on muutettava, kirjoittaa vero-oikeutta tutkiva Lauri Finér.
Taskulaskin

Veroparatiisien vastaiset asiantuntijat kokoontuvat Suomessa

Kansainväliset asiantuntijat pohtivat ensi viikolla Helsingissä, miten kitkeä verovälttelyä ja laitonta pääomapakoa.

Ecuador näyttää verokurin mallia – kansa äänestää veroparatiiseista

Ecuadorin verotulot ovat kolminkertaistuneet kymmenessä vuodessa, eikä se johdu veronkorotuksista vaan perinnän tehostamisesta, maan ulkoministeri Guillaume Long sanoo.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Jason Hickel

Antropologi Jason Hickel haaveilee maailmasta ilman talouskasvua – ”Ajatus vihreästä kasvusta on epä-älyllinen”

Suomessa hiljattain vieraillut Jason Hickel on yksi tutkijoista, jotka ovat viime vuosina ryhtyneet vaatimaan, että maailma luopuu pakkomielteestään bruttokansantuotteen kasvattamiseen ja keskittyy sen sijaan ympäristön kantokyvyn ylläpitämiseen ja ihmisten hyvinvointiin. Hänen mukaansa myöskään paljon puhuttu ”vihreä kasvu” ei tule toimimaan.
Kädet tietokoneen näppäimistöllä

Mitään ei saa enää sanoa – Äärioikeistolaisen retoriikan ABC

Äärioikeisto luo uusien käsitteiden avulla kuviteltuja vihollisia ja olkiukkoja, joiden avulla se voi voittaa helppoja taisteluja. Yksi ajankohtaisimmista on myytti sananvapauskriisistä, kirjoittaa Aurora Lemma.
Burkina Fason lippu

Ääriliikkeiden väkivalta leviää Sahelissa – Lähes 900 000 ihmistä on paennut

Ääriliikkeiden väkivalta on aiheuttanut aliravitsemuskriisin Maliin, Nigeriin ja Burkina Fasoon. Mikäli mitään ei tehdä, kokonainen sukupolvi on vaarassa, sanoo Maailman ruokaohjelma.
Kaksi naista lähikuvassa

Luovat keinot auttavat Keski-Amerikan ihmiskaupan uhreja toipumaan

Järjestäytynyt rikollisuus kiihdyttää ihmiskauppaa Guatemalassa, Hondurasissa ja El Salvadorissa. Viranomaiset yrittävät tukea uhreja, mutta ne eivät pärjäisi ilman järjestöjä, jotka osaavat tarjota epäsovinnaisiakin tapoja toipumisen edistämiseksi. Esimerkiksi AS Mujeres tarjoaa perinteisen avun ohella myös aromaterapiaa.