Uutiset Veroparatiisit

Järjestöt tyytymättömiä EU:n veronkierron vastaiseen direktiiviin

Eilen sovittu direktiivi on hampaaton kompromissi, kritisoi Finnwatch.
(Kuva: Niccolò Caranti / CC BY-NC 2.0)

Kansalaisjärjestöt ovat tyytymättömiä EU:n uuteen veronkierron vastaiseen direktiiviin. Jäsenmaat pääsivät sopuun direktiivistä virallisesti eilen.

"Direktiiviin jätetyt porsaanreiät mahdollistavat sen, että suuryrityksillä on edelleen mahdollista siirtää varoja matalan verotuksen maihin", totea Kepan vero-oikeudenmukaisuuden asiantuntija Lyydia Kilpi järjestön verkkosivuilla.

Direktiivin tarkoituksena on vähentää yritysten harjoittamaa veronkiertoa EU:n alueella. Siihen sisältyy korkojen vähennysoikeuden rajoittaminen, maastapoistumisverotus, yleinen väärinkäytöksiä koskeva sääntö, ulkomaisia väliyhteisöjä koskeva lainsäädäntö sekä niin sanottu hybridisääntö, jolla tarkoitetaan verokohteluiden eroavaisuuksia.

Finnwatchin mukaan direktiivi on hampaaton kompromissi. Järjestön mukaan esimerkiksi väliyhteisösäännös antaa EU:n omille yritysverokeitaille mahdollisuuden jatkaa haitallista verokilpailua. Se kritisoi myös sitä, että direktiivi sallii alle kolmen miljoonan euron korkokulujen vähentämisen.

"Monelta osin vesitetty direktiivi uhkaa viedä pohjaa pois EU:n, OECD:n ja YK:n aggressiivisen verosuunnittelun vastaiselta kamppailulta. Verokilpailusta hyötyvien maiden sekä suuryritysten edut on jälleen asetettu yleisen edun edelle", sanoo tutkija Lauri Finér järjestön tiedotteessa.

Jäsenmaat voivat halutessaan säännellä yrityksiä myös tiukemmin kuin direktiivi edellyttää.

"Käytäntö on kuitenkin viime aikoina osoittanut, että todellista tahtoa veronkierron hillitsemiseen ei ole", Kilpi toteaa.

Euroopan komissio antoi ehdotuksensa direktiivissä tammikuussa, mutta valtionvarainministerit eivät päässeet ehdotuksesta aiemmin sopuun. Nyt kyseessä on kompromissi, joka poikkeaa jonkin verran tammikuun esityksestä. Suomi on kompromissin kannalla ja oli sitoutunut direktiivin noudattamiseen, kertoo valtiovarainministeriö.

Veroparatiisit politiikkaEUkauppaliiketoimintayhtiöt FinnwatchKepa

Lue myös

Taskulaskin

Eläkeyhtiöt veroparatiisitalouden keskiössä

Myös suomalaiset työeläkeyhtiöt osallistuvat veroparatiisitalouteen. On turha odottaa muutoksen tapahtuvan itsestään, kun suuryritykset käyttävät valtaa työeläkeyhtiöissä ja houkutus vapaamatkustukseen on suuri. Pelisääntöjä on muutettava, kirjoittaa vero-oikeutta tutkiva Lauri Finér.
Taskulaskin

Veroparatiisien vastaiset asiantuntijat kokoontuvat Suomessa

Kansainväliset asiantuntijat pohtivat ensi viikolla Helsingissä, miten kitkeä verovälttelyä ja laitonta pääomapakoa.

Ecuador näyttää verokurin mallia – kansa äänestää veroparatiiseista

Ecuadorin verotulot ovat kolminkertaistuneet kymmenessä vuodessa, eikä se johdu veronkorotuksista vaan perinnän tehostamisesta, maan ulkoministeri Guillaume Long sanoo.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.
Vaaleansiniset kumihansikkaat tiskialtaan reunalla.

Afrikkalaistaustaiset kotiapulaiset kärsivät ihmiskaupasta Lähi-idässä – Koronaviruksen vuoksi moni on nyt loukussa

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa työskentelee joukoittain afrikkalaisnaisia kotiapulaisina surkeassa asemassa. Heidän oikeuksiensa puolustaminen ei saa jäädä koronaviruksen aiheuttaman globaalin talouskriisin varjoon, kirjoittaa Salaado Qasim.
Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.
Maskilla ja kypärällä suojautunut ihminen ruiskuttaa nestettä.

Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa

Zoonoosit eli eläinperäiset taudit tappavat vuosittain kaksi miljoonaa ihmistä. Syynä on muun muassa kestämätön luonnonvarojen käyttö, kertoo YK:n ympäristöohjelma. Se peräänkuuluttaa tieteenalojen välistä yhteistyötä tilanteen ratkaisemiseksi.