Järjestöt: Suomen tulee ottaa mallia Ruotsin translakiuudistuksesta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt: Suomen tulee ottaa mallia Ruotsin translakiuudistuksesta

Seta ja Trasek kehottavat myös Suomea uudistamaan ihmisoikeuksia loukkaava translaki ripeästi.

Ruotsi uudisti toukokuussa translakinsa. Lakiuudistuksen jälkeen transihmisiltä ei vaadita enää lisääntymiskyvyttömyyttä sukupuolensa tunnustamiseksi eli käytännössä pakkosterilisoinnit loppuvat. Hallituksen esitys voitti suurella äänienemmistöllä.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavat järjestöt Seta ja Trasek kiittävät uudistusta. Järjestöt toivovat, että Suomi seuraa ripeästi Ruotsin jalanjälkiä.

"Sukupuolen vahvistamista säätelevä laki on uudistettava kokonaisuudessaan ja translain on perustuttava ihmisen itsemääräämisoikeudelle omaan sukupuoleensa", vaativat Seta ja Trasek kannanotossaan.

Järjestöjen mukaan Suomen nykylainsäädännöstä olisi poistettava muun muassa ihmisoikeuksia rajoittavat vaatimukset kuten lisääntymiskyvyttömyys ja naimattomuus.

Suomessa lakiuudistuksen kanssa on viivytelty, vaikka muun muassa tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen kehottaa luopumaan tästä transihmisiin kohdistuvasta räikeästä ihmisoikeusloukkauksesta. Myös hallitus on lupautunut useaan otteeseen perustaa työryhmän selvittämään translain uudistustarpeita, mutta ryhmä ei vieläkään ole muodostunut. Suurin osa kristillisdemokraateista vastustaa uudistusta.

Myös Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu ja YK:n kidutuksen vastainen erityisedustaja kehottavat valtioita luopumaan transihmisten ihmisoikeusloukkauksista.

Suomen sijoitus seksaali- ja sukupuolioikeuksien edistäjänä heikkeni tänä vuonna Setan eurooppalaisen kattojärjestön tekemän tutkimuksen mukaan. Juuri translain ihmisoikeuksia rikkova luonne ja lakimuutosprosessin hitaus heikensivät sijoitusta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia