Järjestöt patistavat Suomea toimimaan tuloeroja vastaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt patistavat Suomea toimimaan tuloeroja vastaan

Tulo- ja varallisuuserot ovat kasvaneet useimmissa valtioissa viimeisten 30 vuoden aikana, muistuttavat suomalaisjärjestöt, jotka aloittavat tänään eduskuntavaalikampanjansa.

Tulo- ja varallisuuserot ovat kasvaneet useimmissa valtioissa viimeisten 30 vuoden aikana, muistuttavat suomalaisjärjestöt, jotka aloittavat tänään eduskuntavaalikampanjansa.

Kampanjan aloituksen yhteydessä julkaistun Kepan ajankohtaiskatsauksen mukaan useampi kuin seitsemän kymmenestä ihmisestä elää maassa, jossa tuloerot ovat viime vuosina kasvaneet. Samaan aikaan rikkain prosentti maailman väestöstä omistaa lähes puolet koko maailman varallisuudesta.

"Maailmassa on enemmän vaurautta kuin koskaan, mutta se on jakautunut hyvin epätasaisesti. Äärimmäinen eriarvoisuus näivettää hyvinvointia, hidastaa taloudellista kehitystä ja lisää yhteiskunnallista epävakautta", sanoo Kepan kehityspoliittinen asiantuntija Eva Nilsson.

Tuloerot kasvoivat kehitysmaissa keskimäärin 11 prosenttia vuosien 1990 ja 2010 välillä. Katsauksessa kuitenkin muistutetaan, ettei tuloerojen kasvu ole vain köyhien maiden ongelma, vaan läntisissä teollisuusmaissa eriarvoisuus on nyt suurempaa kuin kertaakaan 1970-luvun jälkeen.

Katsauksen mukaan Suomen pitäisi vähentää eriarvoisuutta esimerkiksi suitsimalla veroparatiiseja, lisäämällä suuryritysten vastuullisuutta ja hillitsemällä ilmastonmuutosta.

Kampanjassa ovat mukana Attac, Eettisen kaupan puolesta, Finnwatch, Kepa, Kirkon ulkomaanapu, Pelastakaa Lapset, Plan Suomi, Solidaarisuus, Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen Lähetysseura, Suomen UNICEF, Suomen World Vision ja WWF Suomi. Osana kampanjaa avattiin tänään myös Maailmantalouden tekijät -verkkosivu, jolla eduskuntapuolueiden johtajat esittävät oman ratkaisunsa kestävän talouden toteuttamiseksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia