Järjestöt: Kidutus ja teloitukset yleisiä Libyassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt: Kidutus ja teloitukset yleisiä Libyassa

Libyassa on meneillään koston kierre Gaddafin tukijoita kohtaan.

Libyassa järjestystä pitävät puolisotilaalliset joukot ovat teloittaneet useita kidutuksen uhreiksi joutuneita vankeja, raportoi Amnesty International.

Kidutuksen kohteiksi ovat joutuneet varsinkin libyalaiset joiden uskotaan pysyneen uskollisina Muammar Gaddafille viimeaikaisissa konflikteissa.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan poliisi ja oikeuslaitos ovat edelleen järjestäytymättömiä koko maassa ja niiden sijaan epäviralliset miliisiryhmät suorittavat kuulusteluja pidätyskeskuksissa, jotka ovat oikeuslaitoksen valvonnan ulkopuolella.

Joukkojen ja maan virallisen hallinnon välit ovat kuitenkin läheiset, ja esimerkiksi puolustusministeri Osama Jueili on myös Tripolin johtavan sotilaallisen ryhmittymän, Zintan Prikaatin, johtaja. Kansainvälisen Punaisen Ristin mukaan Libyassa on tällä hetkellä noin 8500 vankia 60 vankilassa tai pidätyskeskuksessa.

Human Rights Watch on nostanut esimerkiksi Ranskan suurlähettiläänä toimineen Omar Brebeshin, joka kuoli vain vuorokausi sen jälkeen, kun Tripolissa toimineet puolisotilaalliset joukot olivat pidättäneet hänet. Järjestön mukaan kuolema johtui kidutuksesta syntyneistä vammoista.

"Libyan hallitus on luvannut saada miliisit ja pidätyskeskukset hallintaan, mutta kidutuksien lopettamisessa ei olla edistytty", sanoo Donatella Rovera, Amnestyn Libya-tutkija.

"Emme aliarvioi haasteita, joita siirtymäkauden viranomaiset kohtaavat Libyassa yrittäessään valvoa lukuisten aseellisten ryhmien toimintaa. Mutta heidän on toimittava johdonmukaisesti kidutuksen lopettamiseksi, sillä uuden, ihmisoikeuksia kunnioittavan Libyan rakentamisessa se on perustavalaatuinen kysymys”, Rovera sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia