Tuhannet yhä Libyan pidätyskeskuksissa – Amnesty kritisoi EU:n pakolaispolitiikkaa julmaksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tuhannet yhä Libyan pidätyskeskuksissa – Amnesty kritisoi EU:n pakolaispolitiikkaa julmaksi

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kritisoi jälleen EU:n ja Libyan yhteistyötä siirtolaisten tulon estämisessä Eurooppaan. Vuosi kohutun orjavideon julkaisun jälkeen uudelleensijoituspaikkoja on luvattu pakolaisille ja turvapaikanhakijoille vain vähän.

Ihmisiä YK:n turvallisuusneuvoston istuntosalissa

YK:n turvallisuusneuvosto keskusteli Libyan tilanteesta viime viikolla. Kuva: Evan Schneider / UN Photo.

Libyan siirtolaisten ja pakolaisten tilanne on yhä synkkä ja on jossain mielessä jopa pahentunut, varoittaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Järjestö julkaisi tänään selvityksen, jonka mukaan maan viranomaiset ovat myöntäneet sille, että maan pidätyskeskuksissa on yhä yli 8 000 ulkomaalaista, useimmat afrikkalaistaustaisia.

Amnesty kritisoi EU:n jäsenmaiden politiikkaa siitä, että niiden pyrkimykset ehkäistä Eurooppaan suuntautuvaa siirtolaisuutta ovat osaltaan johtaneet pakolaisten ja siirtolaisten kurjiin oloihin Libyassa.

EU tukee Libyaa, jotta maan rannikkovartiosto ottaisi kiinni Välimeren kautta Eurooppaan pyrkivät siirtolaiset ja pakolaiset. Palautetut päätyvät usein Libyan pidätyskeskuksiin, joissa pahoinpitely ja kidutus sekä pidätettyjen omaisten kiristäminen on yleistä.

Tilanne herätti maailmanlaajuista kohua marraskuussa 2017, kun uutiskanava CNN julkaisi videon, jolla siirtolaisia ja pakolaisia kaupattiin Libyan orjamarkkinoilla. Siitä huolimatta tilanne ei ole muuttunut, Amnesty kritisoi.

”Vuosi sen jälkeen, kun ihmisten myymistä ja ostamista näyttävä video järkytti maailmaa, siirtolaisten ja pakolaisten tilanne Libyassa on synkkä. EU:n jäsenmaiden julma politiikka, joka estää ihmisiä saapumasta Eurooppaan yhdistettynä riittämättömään tukeen, jotta pakolaiset voisivat käyttää laillisia reittejä, tarkoittaa, että tuhannet miehet, naiset ja lapset ovat ansassa Libyassa kammottavissa olosuhteissa, joista ei ole ulospääsyä”, sanoo Heba Morayef, Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan johtaja tiedotteessa.

YK:n pakolaisjärjestö on rekisteröinyt Libyassa yli 56 000 pakolaista ja turvapaikanhakijaa ja vaatinut, että Eurooppa ja muut maat tarjoaisivat heille uudelleensijoituspaikkoja. Tähän mennessä vain 12 maata on luvannut 3 886 paikkaa.

Samaan aikaan siirtolaisten saapuminen Eurooppaan keskisen Välimeren reittiä pitkin on vähentynyt ja Libyan rannikkovartiostoon kiinni ottamien ihmisten määrä on suhteessa kasvanut. Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM auttaa ihmisiä palaamaan takaisin kotimaihinsa, mutta niille, jotka eivät voi palata ja joita ei evakuoida, vaihtoehdoksi jää vain pidätyskeskus.

Libyan tilanteesta on tarkoitus järjestää tänään ja huomenna kansainvälinen konferenssi Italian Palermossa. Amnesty vaatii EU:ta takaamaan tulijoille turvallisia reittejä ja muokkaamaan yhteistyötään Libyan kanssa mutta myös Libyaa ottamaan vastuuta tilanteesta ja lopettamaan laittomat pidätykset.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia