Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Järjestöt kampanjoivat perheenyhdistämisen tiukennusta vastaan

Perheenyhdistämisen ehtojen tiukentaminen uhkaa tehdä monen perhe-elämästä lähes mahdotonta, sanovat suomalaisjärjestöt.
(Kuva: Meggy / Flickr.com / CC BY 2.0)

Suomalaisjärjestöt keräävät parhaillaan allekirjoituksia vetoomukseen, jolla pyritään estämään hallituksen suunnittelema, perheenyhdistämisiä vaikeuttava lakimuutos. Järjestöjen mukaan monille perheenyhdistäminen olisi lakimuutoksen jälkeen lähes mahdotonta.

"Toimeentuloedellytyksen kiristäminen asettaa kaikki, mutta erityisesti naiset entistäkin heikompaan asemaan. Vaikka naiset pääsisivätkin töihin, yli 2 000 euron kuukausiansiot ovat monelle mahdottomia – puhumattakaan niistä pakolaisista, jotka eivät esimerkiksi terveyssyistä tai luku- ja kirjoitustaidottomina pääse työelämään lainkaan", toteaa toiminnanjohtaja Annu Lehtinen Suomen Pakolaisavusta.

Mukana vetoomuksessa ovat myös Pakolaisneuvonta, Amnesty International ja Kirkon Ulkomaanapu.

Sisäministeriön lakiesitysluonnoksen (pdf) mukaan perheenkokoajan pitäisi tienata kuukausittain nettona 2 600 euroa, jotta hän voisi tuoda Suomeen esimerkiksi puolison ja kaksi lasta. Sääntö koskisi toissijaisen suojelun perusteella oleskeluluvan saaneita mutta ei pakolaisaseman saaneita, mikäli perheenjäsenet hakisivat oleskelulupaa kolmen kuukauden sisällä pakolaisaseman myöntämisestä. Tavoitteena on varmistaa, ettei Suomi näyttäydy "poikkeuksellisen houkuttelevana" turvapaikanhakumaana.

Järjestöjen mukaan perheenyhdistämisen vaikeuttaminen on ristiriidassa myös hallituksen tavoitteen, tehokkaan kotouttamisen kanssa, sillä perheestä erossa oleminen on suurimpia kotoutumisen esteitä. Ne muistuttavat myös, että perheenyhdistämisen ehtoja on tiukennettu Suomessa jo aiemmin, ja sen seurauksena yhdistämishakemukset ovat viime vuosina rajusti pudonneet.

Esimerkiksi vuonna 2014 haettiin kolme kertaa vähemmän perheenyhdistämisiä kuin vuonna 2011. Yksi syy on se, että hakemuksen teossa on vastuussa nykyisin ulkomailla oleskeleva perheenjäsen. Usein se vaatii matkustamista toiseen maahan, mikä ei aina ole mahdollista.

Myös Suomen Unicef on ottanut kantaa lakiesitystä vastaan. Järjestön mukaan hallituksen esitys on jättänyt huomioimatta YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen yleisperiaatteen, joka velvoittaa lasten yhdenvertaiseen kohteluun riippumatta esimerkiksi vanhempien varallisuudesta.

"Toimeentulovaatimus tarkoittaa käytännössä sitä, että pienituloisten vanhempien lapset joutuvat elämään ilman toista tai molempia vanhempiaan, mutta rikkaammille suodaan perhe-elämä. Tämä ei ole lapsen oikeuksien sopimuksen edellyttämää yhdenvertaista kohtelua", sanoo ohjelmajohtaja Inka Hetemäki järjestön tiedotteessa.

Luonnos on parhaillaan lausuntokierroksella, ja lain on tarkoitus tulla voimaan viimeistään kesällä.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa pakolaisetsiirtolaisuuslaki Suomi Amnesty InternationalPakolaisneuvontaSuomen PakolaisapuSuomen UNICEF

Lue myös

Pakolaisia ristikon takana

EU:n ja Turkin epäonnistunut pakolaissopimus täyttää neljä vuotta – Järjestöt vaativat EU:ta muuttamaan toimintaansa Turkin syyttelyn sijaan

Turvaa hakevien ihmisten hätä Kreikan ja Turkin rajalla on seurausta epäinhimillisestä EU-politiikasta, jossa turvapaikanhakijoihin suhtaudutaan lähinnä politiikan pelinappuloina, kritisoivat Amnesty ja Pakolaisneuvonta.
Pelastusvene, jossa pelastusliivejä

Avustusjärjestö: Kreikan saarten pakolaisleirit evakuoitava koronan vuoksi – Ihmisten pitäminen leireillä ”lähentelee rikollista toimintaa”

Yleisötapahtumia perutaan koronan vuoksi ympäri maailman, mutta Kreikan saarten pakolaisleireillä ahtaasti eläminen on ainoa vaihtoehto. Viruksen estäminen leiriolosuhteissa on mahdotonta, sanoo Lääkärit ilman rajoja.
Kaksi miestä nousemassa autosta poliisin ympäröiminä

Paikalliset asukkaat auttavat turvapaikanhakijoita Ranskan ja Italian rajalla, koska valtio ei sitä tee – Dokumenttielokuva kysyy, mitä tapahtui eurooppalaiselle solidaarisuudelle

Docpoint-festivaaleilla nähdään muun muassa dokumentti The Valley, joka kertoo viranomaisia uhmaavista, turvapaikanhakijoita auttavista aktivisteista. Ohjaaja Nuno Escudeiro on huolissaan siitä, että Euroopan pakolaispolitiikka niputtaa terroristit ja siirtolaiset yhteen. ”Se aiheuttaa vahinkoa, jonka korjaaminen kestää vuosia.”

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.
Temppelin raunioituneita pylväitä

Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen

Demokratiakasvatusta on kehitetty Suomessa jonkin verran 2010-luvulla, mutta aihe näkyy edelleen melko vähän opettajakoulutuksen sisällössä ja opetussuunnitelmassa. Sama tilanne on monissa muissa maissa.
Vesihana ulkona

Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla

Saippua on monilla kehittyvillä alueilla luksusta. YK:n asiantuntijat muistuttavat vesipalvelujen tärkeydestä koronapandemian taltuttamiseksi.

Tuoreimmat