Itä-Afrikka vastaanottaa miljoonittain pakolaisia, mutta samaan aikaan länsimaat leikkaavat niiltä rahoitusta, moittii järjestö | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Itä-Afrikka vastaanottaa miljoonittain pakolaisia, mutta samaan aikaan länsimaat leikkaavat niiltä rahoitusta, moittii järjestö

Keniaan, Tansaniaan ja Ugandaan kanavoidaan yhä vähemmän apurahaa, vaikka maissa on moninkertaisesti enemmän pakolaisia kuin länsimaissa, varoittaa Norjan pakolaisneuvosto.

Lapsia Rhinon pakolaisasutusalueella Ugandassa

Itä-Afrikan pakolaisten tilanne uhkaa heikentyä länsimaiden kitsauden takia, varoittaa järjestö. Kuva vuodelta 2017 Rhinon pakolaisasutusalueelta Ugandasta. Kuva: Edward Echwalu / EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations / CC BY-NC-ND 2.0.

YK:n humanitaariset vetoomukset Ugandassa, Keniassa ja Tansaniassa ovat pahassa rahapulassa, varoittaa avustustyötä tekevä Norjan pakolaisneuvosto (NRC).

Samat maat ovat vastaanottaneet yli kaksi miljoonaa pakolaista lähivaltioista. NRC kritisoikin länsimaisia hallituksia, jotka sen mukaan leikkaavat rahoitusta avustusohjelmilta ja samaan aikaan ottavat silti itse vastaan yhä vähemmän pakolaisia.

”Nopeat ja raivoisat budjettileikkaukset iskevät Itä-Afrikan apusektoriin kovaa. Jos enempää rahoitusta ei löydetä, aliravitsemus kasvaa, koulut menevät kiinni ja veden levittämät taudit leviävät. Rikkaiden maiden pitäisi lisätä tukeaan maille, jotka ottavat yhä vastaan pakolaisia. Meidän on mahdollista välttää pakolaiskatastrofi Itä-Afrikassa, jos toimimme nyt”, sanoo NRC:n alueellinen johtaja Nigel Tricks tiedotteessa.

Järjestö on tarkastellut YK:n humanitaarisen avun vetoomusten täyttymistä tänä vuonna. Iso osa vetoomusten rahoista käytetään pakolaisten auttamiseen.

Ugandan, Kenian ja Tansanian rahoitus on tänä vuonna pudonnut noin 64 prosenttia viime vuoteen verrattuna, NRC laskee.

Esimerkiksi Keniaan on tänä vuonna kanavoitu vain noin 97 miljoonaa dollaria (83,8 miljoonaa euroa), kun summa viime vuonna oli yhteensä 340 miljoonaa (293,8 miljoonaa euroa). Esimerkiksi Yhdysvaltain rahoitus maalle on vähentynyt viime vuodesta 74 prosenttia ja Ison-Britannian peräti 77 prosenttia.

Luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia, sillä vuosi on vielä kesken, mutta käytännössä loppuvuonna rahoituksen on kasvettava nopeasti, jotta päästäisiin viime vuoden tasolle.

Kenia on ottanut vastaan noin 413 000 pakolaista pääosin Somaliasta ja Etelä-Sudanista. Ugandassa pakolaisia on noin 1,47 miljoonaa, Tansaniassa 340 000. Viime vuonna esimerkiksi EU:hun tuli viime vuonna vain noin 178 000 turvapaikanhakijaa, NRC muistuttaa.

NRC kertoo joutuneensa lopettamaan rahoitusleikkausten seurauksena useita ohjelmia. Myös YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n edustaja kertoo uutistoimisto Reutersin haastattelussa, että se on joutunut tekemään leikkauksia.

Maailmassa arvioidaan olevan yhteensä noin 68,5 miljoonaa kansainvälistä tai maan sisäistä pakolaista tai turvapaikanhakijaa. Noin 85 prosenttia heistä elää kehitysmaissa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia