Israelin ja palestiinalaisten välinen väkivalta osuu jälleen kipeimmin siviileihin – Maahyökkäys Gazaan veisi ”helvetin syvyyksiin”, varoittaa avustusjärjestö | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Israelin ja palestiinalaisten välinen väkivalta osuu jälleen kipeimmin siviileihin – Maahyökkäys Gazaan veisi ”helvetin syvyyksiin”, varoittaa avustusjärjestö

Israelin ja palestiinalaisten välinen väkivalta on kärjistynyt pahimmaksi vuosikausiin. Etenkään Gazan ylikuormittunut terveysjärjestelmä ei kestä enää lisää uhreja, pelkäävät avustusjärjestöt.

Ihmisiä mielenosoituskylttien kera.

Kanadan Vancouverissa järjestettiin tällä viikolla mielenosoitus palestiinalaisten puolesta. Kuva: GoToVan / CC BY 2.0.

Avustusjärjestöt vetoavat Israelin armeijaan ja palestiinalaisten aseellisiin ryhmittymiin, jotta väkivalta Gazassa ja muualla Israelissa ja Palestiinalaisalueilla saataisiin loppumaan. Pelkona on Israelin mahdollinen maahyökkäys Gazaan, joka oli humanitaarisessa kriisissä jo ennen viime päivien väkivaltaisuuksia.

”14 vuotta kestänyt Israelin saarto Gazassa tarkoittaa, että terveysjärjestelmästä puuttuu asioita, joita se tarvitsee hoitaakseen ihmisiä edes normaaleina aikoina. Silti muutaman vuoden välein sitä vaaditaan selviämään valtavasta haavoittuneiden määrästä”, muistuttaa Lääkärit ilman rajoja -järjestön lääketieteellinen koordinaattori Natalia Thurtle tiedotteessa.

Israelin sekä sen saartamaa Gazaa hallitsevan äärijärjestö Hamasin välillä on käyty kolme sotaa viimeisten 12 vuoden aikana. Alueella on jatkuva sähkö- ja vesipula ja yli 80 prosenttia väestöstä tarvitsee humanitaarista apua jatkuvasti muutenkin.

Tällä viikolla väkivalta on ollut pahinta seitsemään vuoteen. Israelin Gazan aseelliset ryhmittymät Hamas sekä Islamilainen jihad ovat ampuneet raketteja Israeliin ja Israel puolestaan on pommittanut tiheästi asutettua Gazaa.

”Jokaisen sodan, jokaisen ’eskalaation’, jokaisen protestiaallon jälkeen hoidamme Israelin armeijan haavoittamia ihmisiä klinikoillamme ja sairaaloissa. Näemme päivittäin pitkäaikaiset vammat ja tuskat, joita tämä väkivalta aiheuttaa ja tiedämme, että mitä pidempään nykyinen väkivallan kierre jatkuu, sitä enemmän ihmisiä haavoittuu ja sitä enemmän he kärsivät pitkään senkin jälkeen, kun pommit ovat pysähtyneet”, Thurtle sanoo.

Gazan terveysministeriön tietojen mukaan eilisiltapäivään mennessä 83 palestiinalaista oli kuollut ja 487 loukkaantunut Gazassa. Ainakin 17 kuolleista on lapsia. YK:n humanitaarisen avun koordinaatiotoimiston mukaan osa uhreista voi olla aiheutunut palestiinalaisten omista raketeista, jotka ovat laskeutuneet Gazan sisälle.

Pommituksissa on tuhoutunut ja vahingoittunut asuin- ja liikerakennuksia sekä kouluja, samoin teitä, sähköverkkoa ja vesipisteitä.

”Aina, kun raportoimme Gazassa kuolleiden määrän, luvut vanhenevat, kun väkivalta pahenee. -- Ilman uhattua maahyökkäystäkin nämä luvut nousevat, ja jos se toteutuu, menemme helvetin syvyyksiin”, totesi Christian Aid -järjestön Lähi-idän päällikkö William Bell torstaina tiedotteessa.

Väkivaltaisuudet alkoivat palestiinalaisten alettua protestoida Israelin viranomaisten Jerusalemissa suunnittelemia häätöjä. Gazan lisäksi väkivaltaa on ollut myös Israelissa sekä sen miehittämällä Länsirannalla.

Helsingin Sanomien mukaan yhteensä palestiinalaisia on kuollut väkivaltaisuuksissa yli sata. Israel on raportoinut seitsemästä kuolleesta ja 281 loukkaantuneesta. Ainakin kaksi lasta on kuollut.

YK ja ihmisoikeusjärjestöt ovat varoittaneet Gazassa toimivia palestiinalaisia aseellisia järjestöjä että Israelia siitä, että siviilien tappaminen konflikteissa on kansainvälisen oikeuden vastaista ja sotarikos. Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa on jo meneillään sotarikostutkinta, joka kohdistuu sekä Israeliin että palestiinalaisiin.

”Kaikilla konfliktin osapuolilla on ehdoton velvollisuus suojella siviilejä. Heidän on muistettava, että kansainvälisessä rikostuomioistuimessa on meneillään tutkinta eikä heidän pidä olettaa, että he nauttivat aiempaa rankaisemattomuutta”, muistutti ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan johtaja Saleh Higazi keskiviikkona.

Kommentit

Lähettänyt Rauha Israeliin (ei varmistettu) 17.5.2021 - 18:01

”Kaikilla konfliktin osapuolilla on ehdoton velvollisuus suojella siviilejä."
Hamas ampuu rakettejaan siviileistä välittämättä.
Israel yrittää välttää siviiliuhreja, koska sitä syytetään niistä. Mediatalon tuhoamisesta varoitettiin ennen pommitusta. Kuitenkin siviiliuhreja tulee, koska Hamas on keskellä asutusta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia