Uutiset Israel ja Palestiina

Israelin ja palestiinalaisten välinen väkivalta osuu jälleen kipeimmin siviileihin – Maahyökkäys Gazaan veisi ”helvetin syvyyksiin”, varoittaa avustusjärjestö

Israelin ja palestiinalaisten välinen väkivalta on kärjistynyt pahimmaksi vuosikausiin. Etenkään Gazan ylikuormittunut terveysjärjestelmä ei kestä enää lisää uhreja, pelkäävät avustusjärjestöt.
Ihmisiä mielenosoituskylttien kera.
Kanadan Vancouverissa järjestettiin tällä viikolla mielenosoitus palestiinalaisten puolesta. (Kuva: GoToVan / CC BY 2.0)

Avustusjärjestöt vetoavat Israelin armeijaan ja palestiinalaisten aseellisiin ryhmittymiin, jotta väkivalta Gazassa ja muualla Israelissa ja Palestiinalaisalueilla saataisiin loppumaan. Pelkona on Israelin mahdollinen maahyökkäys Gazaan, joka oli humanitaarisessa kriisissä jo ennen viime päivien väkivaltaisuuksia.

”14 vuotta kestänyt Israelin saarto Gazassa tarkoittaa, että terveysjärjestelmästä puuttuu asioita, joita se tarvitsee hoitaakseen ihmisiä edes normaaleina aikoina. Silti muutaman vuoden välein sitä vaaditaan selviämään valtavasta haavoittuneiden määrästä”, muistuttaa Lääkärit ilman rajoja -järjestön lääketieteellinen koordinaattori Natalia Thurtle tiedotteessa.

Israelin sekä sen saartamaa Gazaa hallitsevan äärijärjestö Hamasin välillä on käyty kolme sotaa viimeisten 12 vuoden aikana. Alueella on jatkuva sähkö- ja vesipula ja yli 80 prosenttia väestöstä tarvitsee humanitaarista apua jatkuvasti muutenkin.

Tällä viikolla väkivalta on ollut pahinta seitsemään vuoteen. Israelin Gazan aseelliset ryhmittymät Hamas sekä Islamilainen jihad ovat ampuneet raketteja Israeliin ja Israel puolestaan on pommittanut tiheästi asutettua Gazaa.

”Jokaisen sodan, jokaisen ’eskalaation’, jokaisen protestiaallon jälkeen hoidamme Israelin armeijan haavoittamia ihmisiä klinikoillamme ja sairaaloissa. Näemme päivittäin pitkäaikaiset vammat ja tuskat, joita tämä väkivalta aiheuttaa ja tiedämme, että mitä pidempään nykyinen väkivallan kierre jatkuu, sitä enemmän ihmisiä haavoittuu ja sitä enemmän he kärsivät pitkään senkin jälkeen, kun pommit ovat pysähtyneet”, Thurtle sanoo.

Gazan terveysministeriön tietojen mukaan eilisiltapäivään mennessä 83 palestiinalaista oli kuollut ja 487 loukkaantunut Gazassa. Ainakin 17 kuolleista on lapsia. YK:n humanitaarisen avun koordinaatiotoimiston mukaan osa uhreista voi olla aiheutunut palestiinalaisten omista raketeista, jotka ovat laskeutuneet Gazan sisälle.

Pommituksissa on tuhoutunut ja vahingoittunut asuin- ja liikerakennuksia sekä kouluja, samoin teitä, sähköverkkoa ja vesipisteitä.

”Aina, kun raportoimme Gazassa kuolleiden määrän, luvut vanhenevat, kun väkivalta pahenee. -- Ilman uhattua maahyökkäystäkin nämä luvut nousevat, ja jos se toteutuu, menemme helvetin syvyyksiin”, totesi Christian Aid -järjestön Lähi-idän päällikkö William Bell torstaina tiedotteessa.

Väkivaltaisuudet alkoivat palestiinalaisten alettua protestoida Israelin viranomaisten Jerusalemissa suunnittelemia häätöjä. Gazan lisäksi väkivaltaa on ollut myös Israelissa sekä sen miehittämällä Länsirannalla.

Helsingin Sanomien mukaan yhteensä palestiinalaisia on kuollut väkivaltaisuuksissa yli sata. Israel on raportoinut seitsemästä kuolleesta ja 281 loukkaantuneesta. Ainakin kaksi lasta on kuollut.

YK ja ihmisoikeusjärjestöt ovat varoittaneet Gazassa toimivia palestiinalaisia aseellisia järjestöjä että Israelia siitä, että siviilien tappaminen konflikteissa on kansainvälisen oikeuden vastaista ja sotarikos. Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa on jo meneillään sotarikostutkinta, joka kohdistuu sekä Israeliin että palestiinalaisiin.

”Kaikilla konfliktin osapuolilla on ehdoton velvollisuus suojella siviilejä. Heidän on muistettava, että kansainvälisessä rikostuomioistuimessa on meneillään tutkinta eikä heidän pidä olettaa, että he nauttivat aiempaa rankaisemattomuutta”, muistutti ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan johtaja Saleh Higazi keskiviikkona.

Israel ja Palestiina avustustyökonfliktiturvallisuus IsraelPalestiina Amnesty InternationalLääkärit Ilman Rajoja

Kommentit

Lähettänyt Rauha Israeliin (ei varmistettu) 17.5.2021 - 18:01

”Kaikilla konfliktin osapuolilla on ehdoton velvollisuus suojella siviilejä."
Hamas ampuu rakettejaan siviileistä välittämättä.
Israel yrittää välttää siviiliuhreja, koska sitä syytetään niistä. Mediatalon tuhoamisesta varoitettiin ennen pommitusta. Kuitenkin siviiliuhreja tulee, koska Hamas on keskellä asutusta.

Lue myös

Ihmisiä puhujanpönttöjen takana.

Jälleenrakennus voi kestää Gazassa vuosia tai vuosikymmeniä – Etenkin mielenterveyspalveluita tarvitaan vielä pitkään

Israelin ja palestiinalaisten väkivalta on aiheuttanut vaikeita traumoja etenkin lapsille, arvioivat avustusjärjestöt. 12 päivän konfliktin aiheuttamia tuhoja ei ole päästy vielä arvioimaan kokonaisvaltaisesti.
Mielenosoittajia rivissä kylttien kera.

Protestiliike vaatii urheilutarvikejätti Pumaa luopumaan yhteistyöstä Israelin jalkapalloliiton kanssa

Urheilutarvikevalmistaja Puma sponsoroi Israelin jalkapalloliitto IFAa, jonka liigoissa pelaa myös seuroja Israelin siirtokunnista miehitetyllä Länsirannalla. Samalla Puma auttaa työntämään palestiinalaisten oikeudet taka-alalle, kirjoittaa ICAHD Finlandin hallituksen jäsen Miika Malinen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies puolilähikuvassa tiiliseinää vasten.

Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin

Financial Transparency Coalitionia johtava Matti Kohonen tekee työtä oikeudenmukaisemman talousjärjestelmän puolesta. Hän sai kipinän työhönsä jo lapsuudessa kohtaamastaan eriarvoisuudesta ja uskoo, että köyhyys ja eriarvoisuus eivät ole maailmassa välttämättömiä asioita.
Traktori pellolla, taustalla kylä.

Tutkijat: Euroopan voisi ruokkia luomuviljelyllä vuonna 2050

Tuoreen tutkimuksen mukaan ympäristön huomioiva viljely on mahdollista, mutta se vaatii monenlaisia muutoksia, muun muassa eläinperäisten tuotteiden käytön vähentämistä.
Kahta nuorta naista esittävä seinämaalaus korkean talon seinässä.

Ensi viikolla järjestetään suurin feministinen kokoontuminen neljännesvuosisataan – Tavoitteena tasa-arvon takapakin estäminen

YK:n tasa-arvojärjestön, Meksikon ja Ranskan johtama Generation Equality -foorumi aloittaa viisivuotisen kampanjan, jonka tavoitteena on edistää sukupuolten tasa-arvoa muun muassa teknologia-alalla. Se on osittain vastareaktio populistiselle voimille, jotka ovat viime vuosina haastaneet tasa-arvoa, kertoo ulkoministeriön tasa-arvosuurlähettiläs Katri Viinikka.
Iranin lippuja

Kovaa kritiikkiä Iranin uudelle presidentille – Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Ebrahim Raisi oli mukana vuoden 1988 joukkoteloituksissa

Iranissa tapettiin tuhansia poliittisia vankeja vuonna 1988. Uutta presidenttiä on epäilty osallisuudesta tapahtumiin, mutta ketään ei ole rangaistu.
Mies ajaa aasien vetämillä kärryillä tietä pitkin.

Energian kalleus edistää metsätuhoa Zimbabwessa – Halvan sähkön puutteessa turvaudutaan puuhiileen

Laiton puunkaato tuhoaa Zimbabwesta joka vuosi noin 60 miljoonaa puuta eli osapuilleen 33 000 hehtaaria metsää. Yksi syy on energianlähteenä käytettävä puuhiili. Sakkorangaistuksetkaan eivät auta, sillä monelle sähkö on liian kallista ja puuhiili ainoa vaihtoehto.

Tuoreimmat

Tutkijat: Euroopan voisi ruokkia luomuviljelyllä vuonna 2050
Ensi viikolla järjestetään suurin feministinen kokoontuminen neljännesvuosisataan – Tavoitteena tasa-arvon takapakin estäminen
Kovaa kritiikkiä Iranin uudelle presidentille – Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Ebrahim Raisi oli mukana vuoden 1988 joukkoteloituksissa
Energian kalleus edistää metsätuhoa Zimbabwessa – Halvan sähkön puutteessa turvaudutaan puuhiileen
Globaali ruokajärjestelmä tuottaa nälkäisiä ja uhkaa planeetan kantokykyä – Systeemin pitää muuttua, ja siihen voi vaikuttaa myös Suomi, summaa tuore raportti
Kuivuus voi olla seuraava pandemia, varoittaa YK-raportti – Ilmastonmuutos altistaa lisää useimpien maiden kuivuusriskiä lähivuosikymmeninä
Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin
Lämpenevä merivesi tuhoaa koralleja El Salvadorissa ja vie samalla elinkeinon kalastajilta – ”Vesi on niin kuumaa, että se näyttää jo keitolta”
Egypti aikoo teloittaa 12 Muslimiveljeskunnan jäsentä – Teloitukset kiihtyneet jälleen tänä vuonna
Filippiinien huumesodassa on todennäköisesti tapahtunut rikoksia ihmisyyttä vastaan – Kansainvälisen rikostuomioistuimen pääsyyttäjä vaatii virallista tutkintaa

Luetuimmat

Suomen uudessa kehityspolitiikan selonteossa on hienoja periaatteita, mutta konkretia puuttuu, kritisoivat järjestöt – ”Voi jäädä rammaksi ankaksi”
Maailman piti päästä eroon lapsityöstä, mutta kehitys on kääntynyt jyrkkään alamäkeen – ”Intiassa kestää ainakin kymmenen vuotta päästä pandemiaa edeltävään tilanteeseen”
”Suomalaisten ei pitäisi ottaa demokratiaa itsestäänselvyytenä”, vetoaa kansalaisaktivismin veteraani Maina Kiai, joka seuraa huolestuneena koronan vaikutuksia ihmisoikeuksiin
Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin
Kuivuus voi olla seuraava pandemia, varoittaa YK-raportti – Ilmastonmuutos altistaa lisää useimpien maiden kuivuusriskiä lähivuosikymmeninä
Suomi on tuoreen selvityksen mukaan kestävän kehityksen kärkimaa – Koronapandemia käänsi globaalit trendit kuitenkin laskusuuntaan
Vuoden maailmanparantaja -palkinto vammaistyötä tukevalle Abilis-säätiölle – Pandemia teki järjestön tuesta aiempaakin kysytympää
Maailmassa on yhä vireillä 432 hiilikaivosprojektia, vaikka hiilestä pitäisi luopua, paljastaa tuore selvitys – aktiivisimpia Kiina ja Australia
Pelastakaa Lapset: Lasten sieppauksista on tullut osa sodankäyntiä Mosambikissa – Etenkin tyttöjä kaapataan jopa suoraan kodeistaan
Kysely: Suomalaisilla vääriä mielikuvia mielenosoittamiseen liittyvistä oikeuksista – Etenkin vanhempien ikäluokkien asenteet kovia