Iso-Britannia jäädytti uudet asevientiluvat Saudi-Arabiaan – Oikeuden mukaan hallituksen olisi pitänyt arvioida mahdolliset kansainvälisen oikeuden rikkomukset | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Iso-Britannia jäädytti uudet asevientiluvat Saudi-Arabiaan – Oikeuden mukaan hallituksen olisi pitänyt arvioida mahdolliset kansainvälisen oikeuden rikkomukset

Monet maat ovat viime vuosina lopettaneet asekaupat Jemeniä pommittavan Saudi-Arabian kanssa. Brittiläisen vetoomustuomioistuimen päätös saattaa olla tärkeä ennakkotapaus.

Viikatemiehiksi pukeutuneet mielenosoittajat Stop Arming Saudis -kyltin kanssa

Campaign Against Arms Trade -järjestön mielenosoittajat protestoivat vuonna 2016 Ison-Britannian ja Saudi-Arabian asekauppaa vastaan Lontoossa. Kuva: Campaign Against Arms Trade / CC BY-SA 2.0.

Iso-Britannia on jäädyttänyt toistaiseksi uudet asekaupat Saudi-Arabian kanssa. Syynä on vetoomustuomioistuimen viime viikolla antama päätös.

Päätöksen mukaan maan hallitus on toiminut laittomasti, kun se on sallinut asekaupan Saudi-Arabiaan arvioimatta Jemenissä mahdollisesti tapahtuneita sodan oikeussääntöjen rikkomuksia.

Saudi-Arabian johtama liittouma on pommittanut Jemenin huthikapinallisia vuodesta 2015 alkaen. Sitä on syytetty tuhansien siviiliuhrien aiheuttamisesta. Maa on ajautunut sisällissodan seurauksena romahduksen partaalle ja noin 20 miljoonaa ihmistä ei saa riittävästi ruokaa. Iso-Britannia on samaan aikaan myynyt maalle yli 5,2 miljardilla eurolla aseita.

Vetoomustuomioistuimen mukaan päätös myydä aseita Saudi-Arabialle oli laiton, sillä esimerkiksi EU-säädösten mukaan mikäli on olemassa selvä riski vakavista ihmisoikeusloukkauksista, vientilupaa ei saa myöntää. Britannian hallitus ei kuitenkaan tutkinut asiaa.

Päätös ei velvoita lopettamaan asekauppaa Saudi-Arabian kanssa vaan muun muassa arvioimaan päätökset uudelleen ja tehtävä uudet vientipäätökset sen valossa. Maan hallitus on kuitenkin ilmoittanut, että kaupat jäädytetään toistaiseksi.

Päätös ei ota kantaa myöskään siihen, onko Saudi-Arabia syyllistynyt sodan oikeussääntöjen rikkomiseen sinänsä. Sodan oikeussäännöillä eli kansainvälisellä humanitaarisella oikeudella tarkoitetaan muun muassa Geneven sopimuksia, joissa säädetään esimerkiksi sotavankien ja siviilien kohtelusta konfliktitilanteissa.

Ison-Britannian kansainvälisen kaupan ministeri Liam Fox on ilmoittanut valittavansa tuomioistuimen päätöksestä, kertoo The Guardian -sanomalehti.

Kanteen nosti asekaupan vastainen verkosto CAAT. Se on riemuinnut päätöksestä mutta on muistuttanut, ettei aseita olisi pitänyt myydä Saudi-Arabialle ollenkaan.

Aiemmin muun muassa Saksa, Tanska, Norja ja Suomi ovat lopettaneet aseiden myynnin Saudi-Arabialle. Muun muassa Ranska sen sijaan jatkaa asekauppoja. Saudi-Arabia onkin ollut viime vuosina maailman suurin aseiden tuoja.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan Ison-Britannian päätös on tärkeä ennakkotapaus, sillä oikeus harkitsi päätöstä myös EU:n asekauppastandardien perusteella. Päätöksen pitäisi siis päteä muihinkin EU-maihin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia