Asekauppa vilkastui taas – Saudi-Arabiasta maailman suurin aseiden tuoja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Asekauppa vilkastui taas – Saudi-Arabiasta maailman suurin aseiden tuoja

Maailman asekauppa on viimeisten viiden vuoden aikana kasvanut jälleen, selviää Tukholman rauhantutkimustinstituutin tuoreista tilastoista. Länsimaisilla aseilla on kysyntää etenkin Persianlahden sotaa käyvissä maissa.

Solmuun vedetty aseen piippu

Kansainvälinen asekauppa on kasvanut lähes kahdeksan prosenttia viimeisten viiden vuoden aikana edelliseen viisivuotiskauteen verrattuna. Kuvan veistos löytyy YK:n päämajan edustalta New Yorkista. Kuva: UN Photo.

Kansainvälinen asekauppa on kasvanut merkittävästi viime vuosina, selviää Tukholman rauhantutkimusinstituutin Siprin tuoreesta katsauksesta.

Katsauksessa tarkastellaan tärkeimpien aseiden tuontia ja vientiä vuosina 2014–2018 ja verrataan niitä viisivuotiskauteen 2009–2013. Kasvua oli 7,8 prosenttia. Edelliseen viisivuotiskauteen, vuosiin 2004–2008, verrattuna kasvua oli melkein neljännes.

Taustalla on etenkin aseiden virta Lähi-itään, sillä muille alueille asevienti väheni. Lähi-idän asetuonti kasvoi 87 prosenttia.

”Yhdysvalloista, Isosta-Britanniasta ja Ranskasta tulevilla aseilla on suuri kysyntä Persianlahden alueella, jossa konfliktit ja jännitteet ovat yleisiä”, toteaa Siprin vanhempi tutkija Pieter D. Wezeman tiedotteessa.

Tilastojen mukaan maailman viisi suurinta aseviejää olivat vuosina 2014–2018 Yhdysvallat, Venäjä, Ranska, Saksa ja Kiina. Niiden osuus aseviennistä oli 75 prosenttia.

Venäjää lukuun ottamatta kaikki kasvattivat asevientiään. Yhdysvaltin osuus globaalista aseviennistä on nyt peräti 36 prosenttia. Se vei aseita 98 maahan. Mukana oli edistyneitä aseita, kuten taistelulentokoneita ja ohjuksia, raportissa kerrotaan.

Viime vuosina Intia on ollut maailman suurin aseiden tuoja, mutta nyt suurimmaksi tuojaksi on noussut Saudi-Arabia, jonka asetuonti kasvoi 192 prosenttia, raportissa kerrotaan. Sen tärkeimpiä asetoimittajia ovat Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Ranska.

Saudi-Arabia asekauppaa on kritisoitu viime vuosina erityisen kovin sanoin, sillä sen johtama liittouma pommittaa Jemenissä huthikapinallisten lisäksi myös siviilejä. Myös tuojamaiden seitsemänneksi suurin, Arabiemiirikunnat, ja sen kauppakumppanit, ovat saaneet kritiikkiä samasta syystä.

Suomi on tilaston mukaan maailman 24. suurin aseiden viejä. Osuus koko maailman aseviennistä on kuitenkin vain 0,2 prosenttia. Vienti laski noin yhdeksän prosenttia edellisestä viisivuotiskaudesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia