Iran teloitti alaikäisenä tehdystä murhasta tuomitun naisen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Iran teloitti alaikäisenä tehdystä murhasta tuomitun naisen

Iranin viranomaiset teloittivat Zeinab Sekaanvandin, joka tunnusti aviomiehensä murha epäreilussa oikeusprosessissa. Amnestyn mukaan maa teloittaa alaikäisenä tuomittuja yhä lyhyemmällä varoitusajalla.

Iranin lippuja

Iran on yksi eniten alaikäisiä teloittava maa. Kuva: yeowatzup / Flickr.com / CC BY 2.0.

Iranin viranomaiset ovat teloittaneet alaikäisenä tehdystä murhasta tuomitun Zeinab Sekaanvandin, 24. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Sekaanvand teloitettiin hirttämällä eilen Urumieh’n keskusvankilassa Iranin luoteisosissa.

Sekaanvand on jo viides tänä vuonna alaikäisenä tehdystä rikoksesta tuomittu.

”Hänen teloituksensa on perustavanlaatuisesti väärin, ja se osoittaa, että Iranin viranomaiset halveksivat lapsen oikeutta elämään. Se, että kuolemantuomio tuli törkeän epäreilun oikeudenkäynnin jälkeen tekee teloituksesta vieläkin tyrmistyttävämmän”, sanoo Amnestyn Lähii-idän ja Pohjois-Afrikan tutkimusjohtaja Philip Luther tiedotteessa.

Alaikäisten teloittaminen rikkoo sekä kansalaisoikeuksien ja poliittisten oikeuksien sopimusta että lapsen oikeuksien sopimusta, joihin Iran on sitoutunut.

Amnestyn mukaan konservatiivisesta perheestä oleva Sekaanvand karkasi 15-vuotiaana kotoa mennäkseen naimisiin ja saadakseen paremman elämän. Mies osoittautui kuitenkin väkivaltaiseksi eikä suostunut antamaan Sekaanvandille enää eroa. Myöskään viranomaiset eivät vastanneet tämän avunpyyntöihin.

Sekaanvand pidätettiin vuonna 2012, 17-vuotiaana, aviomiehensä murhasta. Hän tunnusti murhan mutta perui tunnustuksen myöhemmin ja kertoi, että häntä kidutettiin kuulusteluissa. Hänen mukaansa murhan teki miehen veli, joka oli myös raiskannut Sekaanvandin useita kertoja.

Sekaanvand tuomittiin kuolemaan vuonna 2014. Hän sai oikeuden asianajajaan vasta viimeisessä istunnossa.

Iran on yksi harvoista maista, joka teloittaa alaikäisenä tuomittuja. Vuoden 1990 jälkeen ainakin 93 lapsirikollista on teloitettu. Amnestyn mukaan viime aikoina teloituspäivät on annettu erityisen lyhyellä varoitusajalla, jotta niitä ei ehdittäisi enää estää.

Iran on yksi eniten ihmisiä teloittava maa. Viime vuonna maa teloitti yli 500 ihmistä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia