Uutiset Ihmiskauppa

Intian vertaisvalistajat auttavat pakkotyön uhreja, jotka voivat olla jopa sukupolvien mittaisessa velkavankeudessa

Etenkin alimpiin kasteihin kuuluvat lukutaidottomat köyhät ovat alttiina velkojien hyväksikäytölle Intiassa. Viime aikoina pakkotyöhön on puututtu valistustilaisuuksin, joissa ihmiskaupan uhrit itse välittävät tarpeellista tietoa ja lisäävät kyläläisten tietoisuutta ihmiskaupan riskeistä.
Ihmisiä istumassa piirissä.
Kokonaiset yhteisöt vähitellen voimaantuvat vastustamaan ihmiskauppiaita, kun heille annetaan riittävä lakioppi. Näin he voivat jo lähitulevaisuudessa kitkeä keskuudestaan orjatyön. (Kuva: Rina Mukherji / IPS)

(IPS) -- Eräänä päivänä, kun 12-vuotias Kamlesh Pravasi oli palaamassa koulusta kotiin, hänet kaapattiin töihin tiiliuunille. Pojan isä oli ottanut tiiliurakoitsijalta 5 000 rupian (58 euron) lainan Pravasin sairaan veljen lääkekuluihin, eikä pystynyt maksamaan lainaa takaisin.

Pravasi ja kaksi pikkuveljeä pakotettiin työskentelemään urakoitsijalle aamukahdesta iltaseitsemään ilman palkkaa. Perhe ei voinut tilanteelle mitään. Pojat raatoivat kuin orjat tiiliuuneilla viisi vuotta, kunnes kansalaisjärjestöverkosto Human Liberty Network pelasti heidät.

”Koska vanhempani ovat lukutaidottomia, he eivät edes tienneet tarkalleen, paljonko olivat velkaa”, Pravasi kertoo.

Nykyään Pravasi tekee rakennustöitä ja osallistuu pian koulun yläasteen pääsykokeisiin.

Pelastus perheen sisältä

Pravasin ja veljien tarina ei ole mitenkään epätavallinen Intiassa. Esimerkiksi Biharin osavaltiossa asuvan Rajkumar Ramin 20 vuotta sitten ottama 30 000 rupian (n. 350 euron) laina vei koko perheen orjatyöhön tiiliä polttamaan viidestä aamulla iltamyöhään.

Ramin perheen pelastus tuli perheen sisältä. Vuonna 2015 sukuun liittynyt miniä Veena Devi tajusi ammattikoulua käydessään ja kansalaisjärjestössä toimiessaan, että perhe oli sukupolvet ylittävässä pakkotyössä. Samalla hän sai tietää, että koko 37 perheen Katahanin kylä oli tuomittu samaan sukupolvet ylittävään ikeeseen.

Valmistuttuaan Devi alkoi opettaa epävirallisessa koulussa ja liittyi paikalliseen itseapuryhmään. Aktivistien avulla hän sitten keräsi varat, joilla perhe vapautettiin.

Devin aviomies Bansi Ram työskentelee nykyään vaatetehtaassa ja appiukko on avannut ruokakaupan. Hänen lankonsa ovat putkimiehiä ja anoppinsa kasvattaa vuohia.

Vertaisvalistajien sanoma menee perille

Alimpiin kasteihin kuuluvat lukutaidottomat köyhät ovat altteimpia velkojien hyväksikäytölle.

Biharin hallitus käynnisti vuonna 2010 yhteiskunnan pohjalla elävien mahadalitien kehitysohjelman, jonka puitteissa perheille annetaan pikkuruinen, 122 neliömetrin maapalsta, ja yhteisöjä tuetaan muun muassa perustamalla sisäoppilaitoksia ja yhteisöradioasemia sekä avustamalla koulupukujen hankinnassa ja naisten itseapuryhmien perustamisessa.

Kansalaisjärjestöt puolestaan ovat aktiivisesti järjestäneet ihmiskauppaan niin lähtöpaikkoina kuin määränpäinäkin osallistuvissa kylissä valistustilaisuuksia, joissa ihmiskaupan uhrit vertaisvalistajina välittävät tarpeellista tietoa ja kohottavat kyläläisten tietoisuutta ihmiskaupan riskeistä.

Koska valistajilla on ensikäden tietoa ihmiskauppiaiden toiminnasta ja koska he ovat itse yhteisön jäseniä, heidän sanomansa herättää välitöntä vastakaikua kuulijoissa.

Yhteisöille myös annetaan koulutusta raha- ja lakiasioissa sekä valtion sosiaalitukien hakemisessa. Kaiken tämän seurauksena kokonaiset kylät vähitellen kykenevät vastustamaan ihmiskauppiaita ja ennen pitkää pystyvät kokonaan vapautumaan orja- ja pakkotyöstä.

”Vasta kun köyhät ovat voimaantuneita ja tietoisia oikeuksistaan sekä omaavat tarpeellisen taloudellisen lukutaidon, voidaan olla varmoja, etteivät he palaa pakkotyöhön”, lapsityön juurimiseen omistautuneen kansalaisjärjestön toimitusjohtaja tri Bhanuja Sharan Lal sanoo.

IhmiskauppaIntian kehitys ihmisoikeudetrasismieriarvoisuustyö Intia Suomen IPS

Lue myös

Poika polvistuneena lehmän edessä.

Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin

Intian Biharin osavaltiossa elävä Babloo joutui pakkotyöhön korupajaan 12-vuotiaana, sillä hänen vanhemmillaan oli vaikeuksia ruokkia perhettä. ”Olimme niin kauhun lamauttamia, ettemme edes yrittäneet paeta”, hän kertoo.
MIelenosoittajia jonossa ihmiskauppaa vastustavien kylttien kera.

YK:n ihmiskaupparaportti: Lasten osuus uhreista kolminkertaistunut 15 vuodessa – Koronapandemian pelätään lisäävän ihmiskauppaa

Aikuisten naisten osuus ihmiskaupan uhreista on vähentynyt, lasten ja miesten osuus taas kasvanut. Ihmiskauppiaat käyttävät hyväkseen esimerkiksi ongelmia lasten perhesuhteissa uhreja löytääkseen.
Nainen puolilähikuvassa.

Suomessa asuva ihmisoikeusaktivisti Itohan Okundaye mukaan uuteen ihmiskaupasta selvinneiden kansainväliseen valtuustoon

Etyjin ihmiskaupasta selvinneiden valtuusto antaa valtioille suosituksia siitä, miten ihmiskauppaa pitäisi torjua. Nigerialaistaustainen Itohan Okundaye, 30, on yksi sen jäsenistä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Miesten kuvia sisältävä juliste talon seinässä.

Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”

Rajapaksan veljekset nousivat Sri Lankassa valtaan lyhyen tauon jälkeen vuonna 2019. Presidentin valtaoikeuksia on lisätty, maan johtoon nimetty armeijan henkilökuntaa ja toisinajattelijoita on pidätetty. ”Hallitus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta kansalaisyhteiskunta ei voisi tehdä mitään merkityksellistä”, kertoo Maailma.netin haastattelema ihmisoikeusaktivisti.
Seinämaalaus, jossa poika kovaääninen kädessä.

YK:n asiantuntijaryhmä tyrmää Ison-Britannian hallituksen teettämän raportin rasismista – ”Yritys normalisoida valkoista ylivaltaa”

Brittiläisraportin mukaan maa voisi toimia rasismin vastaisuudessa malliesimerkkinä muille valkoisen enemmistön maille. Raportti on herättänyt kuitenkin laajaa kritiikkiä ja sen on tulkittu jopa vähättelevän orjakauppaa.
Nainen kovaäänisen ja esitteen kanssa.

Koronan talousvaikutukset ja konfliktit ovat nostaneet ruuan hinnan pilviin Keski- ja Länsi-Afrikassa – Nälkäisten määrä uhkaa nousta yli 31 miljoonaan

Esimerkiksi Sierra Leonessa riisin hinta on 60–70 prosenttia korkeammalla viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Ruoka-apu saattaa olla ainoa toivo, varoittaa YK:n ruokaohjelma.
Mies seisoo veneessä ja meloo joella.

Kuubassa pelastetaan rannikon ekosysteemejä ennallistamalla

Kuubassa kunnnostetaan kosteikkoja, mangroveja ja muita rannikkoalueita uusin opein. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa eroosiota, tulvia ja suolaantumista – kaikki kasvavia uhkia etelän köyhissä saarivaltioissa.
Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.

Luetuimmat

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa
Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”
Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin
Länsimaisilta brändeiltä vaaditaan vastuunottoa koronan takia maksamatta jääneistä vaatetyöläisten palkoista – Erorahojen kustannukset olisivat vain 10 senttiä per t-paita
Amnesty: Koronapandemia on syventänyt eriarvoisuutta ja tarjonnut verukkeita polkea ihmisoikeuksia – ”Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi”
Alkuperäiskansat ovat parhaita metsänvartijoita, osoittaa tuore raportti – Latinalaisen Amerikan kollektiivisilla mailla metsä katoaa hitaammin kuin muualla
Satoja ihmisiä kadonnut Myanmarissa vallankaappauksen jälkeen – Perheet odottavat tietoa läheisistään ja pelkäävät pahinta
YK-raportti: Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei toteudu – Miljoonat eivät saa päättää seksistä tai voi käyttää ehkäisyä