Ilmastonmuutos koetaan yhä useammin turvallisuusuhkana | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ilmastonmuutos koetaan yhä useammin turvallisuusuhkana

Yli puolet maailman valtioista näkee ilmastonmuutoksen turvallisuuttaan uhkaavana tekijänä, tuore selvitys paljastaa.

(IPS) -- Maailman 196 valtiosta ainakin 110 on kirjannut ilmastonmuutoksen turvallisuusuhaksi, aiheesta maailmanlaajuista turvallisuusindeksiä kokoavat tutkijat havaitsivat.

Ennakkotietoja indeksistä paljastettiin maaliskuussa Etelä-Koreassa järjestetyssä alueellisessa ilmastoturvallisuuskokouksessa. Kaikki tiedot ovat tulossa internetiin vielä tänä keväänä.

Euroopan, Pohjois-Amerikan ja Itä-Aasian vauraat teollisuusmaat – mukaan lukien Kiina – ovat havahtuneet pontevimmin kirjaamaan ilmastonmuutoksen turvallisuusstrategioihinsa.

Myös Etelä-Aasia on hereillä – Intia mainittavana poikkeuksena. Pienet saarivaltiot Karibialla ja Tyynellämerellä ovat hädissään katastrofista, joka niitä odottaa merenpinnan nousun myötä.

Tutkijat ja aktivistit ovat pettyneet kansallisiin ja kansainvälisiin yrityksiin hillitä ilmaston lämpenemistä. He epäilevät, että ilmaston mieltäminen ympäristöasiaksi jättää sen helposti esimerkiksi talousongelmien varjoon.

"Asevoimat on monessa maassa luotetuin valtioelin, ja se voi toimillaan lisätä tietoisuutta ilmastonmuutoksesta", raportin toinen laatija Andrew Holland sanoo.

Yhdysvalloissa joukko ulko- ja turvallisuuspolitiikan vaikuttajia on vedonnut maan johtoon, jotta se avustaisi köyhien maiden sopeutumista ilmastonmuutokseen. Muuten maailma muuttuu entistä turvattomammaksi kaikille kiihtyvän massamuuton ja uusien selkkausten vuoksi, he varoittavat.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia