Ihmisoikeusjärjestöt: Tšetšenian viranomaiset aloittaneet jälleen seksuaalivähemmistöjen vainon – Kaksi kidutettu kuoliaaksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ihmisoikeusjärjestöt: Tšetšenian viranomaiset aloittaneet jälleen seksuaalivähemmistöjen vainon – Kaksi kidutettu kuoliaaksi

Noin 40 seksuaalivähemmistöjen edustajiksi epäiltyä ihmistä on pidätetty Tšetšeniassa. Aiemmista, vuoden 2017 vainoista, ei ole tuomittu ketään, mikä rohkaisee viranomaisia väärinkäytöksiin, varoittaa Amnesty.

Sateenkaarilippu

Tšetšenian Argunissa on joulukuusta lähtien pidätetty kymmeniä homoiksi tai lesboiksi epäiltyjä ihmisiä. Kuva: The All-Nite Images / CC BY-SA 2.0.

Tšetšenian viranomaiset ovat aloittaneet jälleen seksuaalivähemmistöjen edustajiksi epäilemiensä ihmisten pidättämisen ja kiduttamisen, kertovat ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sekä venäläinen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien järjestö Russian LGBT Network.

LGBT Networkin saamien tietojen Tšetšenian Argunissa on joulukuusta lähtien pidätetty kymmeniä homoiksi tai lesboiksi epäiltyjä ihmisiä. Heitä on kidutettu. Kaksi ihmistä on kuollut kidutukseen.

Pidätykset alkoivat joulukuun lopulla homomiesten sosiaalisen median verkoston ylläpitäjän pidätyksestä. LGBT Networkin mukaan tarkkaa pidätettyjen määrää ei tiedetä, mutta luvuksi arvioidaan noin 40. Pidätysten takana ovat viranomaiset.

”Paikallinen poliisi tekee kaikkensa estääkseen uhreja lähtemästä alueelta tai vetoamasta oikeuteen tulevaisuudessa. He ottavat pois paperit, uhkaavat uhreja rikossyytteillä heitä ja heidän läheisiään vastaan ja pakottavat heitä allekirjoittamaan tyhjiä lomakkeita”, kertoo järjestön johtaja Igor Kochetkov tiedotteessa.

Pidätysaalto ei ole ensimmäinen. Tšetšenian seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tilanne nousi kansainvälisen huomion kohteeksi viimeksi keväällä 2017, kun viranomaiset aloittivat laajan pidätys- ja kidutuskampanjan, jonka uhriksi joutui kymmeniä ihmisiä. Sen jälkeen LGBT Network on auttanut noin 150:tä ihmistä pakenemaan Tšetšeniasta.

Euroopan yhteistyöjärjestö Etyj julkaisi joulukuussa raportin, jonka mukaan Tšetšenian viranomaiset ovat syyllistyneet muun muassa kidutukseen ja teloituksiin. Uhreina ovat olleet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen jäsenet sekä ihmisoikeusaktivistit, juristit, media ja kansalaisjärjestöt. Venäjän viranomaiset eivät ole suostuneet tutkimaan seksuaalivähemmistöjen vainoja eikä vuoden 2017 tapahtumista ole tuomittu ketään.

Etyjin raportti osoittaa, etteivät seksuaalivähemmistöt voi luottaa Venäjän viranomaisiin suojelussa, Amnesty varoittaa. Se vaatii kansainvälistä yhteisöä suojelemaan seksuaalivähemmistöjä ja painostamaan Venäjää tutkimaan rikokset.

”Virallisen tutkinnan puute on rohkaissut tšetšeeniviranomaisia aloittamaan uuden vainon aallon. He tietävät, että Venäjän hallitus tukee heidän kiistämistään ja kiertelyään”, sanoo Amnestyn Itä-Euroopan ja Keski-Aasian johtaja Marie Struthers tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia