”Oikeudenmukaisuuden ja järjen voitto”: Oikeus vapautti homopropagandasta syytetyn teinin Venäjällä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

”Oikeudenmukaisuuden ja järjen voitto”: Oikeus vapautti homopropagandasta syytetyn teinin Venäjällä

Vähäpukeisten miesten kuvan julkaisu sosiaalisessa mediassa toi sakkotuomion Maxim Neveroville. Nyt tuomio on kuitenkin kumottu.

Gay pride -mielenosoittajia Pietarissa kuvattuna takaapäin halaamassa toisiaan

Venäjän homopropagandalakia on sovellettu viime vuosina tiukasti, mutta nyt oikeus on vapauttanut syytteistä 16-vuotiaan. Kuva Pietarin Pride-marssilta vuodelta 2014. Kuva: Maria Komarova / CC BY-NC-ND 2.0.

Venäläinen oikeusistuin on kumonnut 16-vuotiaan Maxim Neverovin homopropagandasta saaman tuomion. Vapautus on yllätys, sillä Venäjällä on viime vuosina tulkittu lakia tiukasti.

Neverov sai elokuussa 670 euron sakot homopropagandan levittämisestä nuorisoasiain komitean päätöksellä. Hän oli julkaissut sosiaalisessa mediassa kuvan paidattomista halailevista miehistä.

Hän valitti tuomiosta, ja Bijskin kaupungin oikeusistuin päätti, etteivät todisteet riittäneet häntä vastaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Venäjällä on ollut vuodesta 2013 alkaen voimassa laki, joka kieltää myönteisen tiedon levittämisen ”ei-perinteisistä” seksisuhteista. Neverov oli ensimmäinen alaikäinen, jota syytettiin homopropagandalain rikkomisesta.

Lain nojalla on sakotettu monia aktivisteja ja estetty esimerkiksi Pride-tapahtumia. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan se on Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastainen. Sen on myös arvioitu lisänneen vihaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä vastaan.

Siksi Neverovin vapautus on otettu vastaan tyytyväisenä.

”Oikeudenmukaisuus ja järki voittivat Neverovin tapauksessa. Tästä pitäisi tulla normi eikä poikkeus”, toteaa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin tutkija
Kyle Knight kirjoituksessaan.

Venäläisen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen järjestön LGBT Networkin mukaan Neverov itse oli yllättynyt vapautuksestaan. Hän kertoi myös uskovansa, että sai syytteen, koska hän on ollut aiemmin mukana järjestämässä ”Gays or Putin” -mielenosoitusta.

 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia