Tšetšeniassa käynnistetty laaja homojen vainokampanja – järjestö valmistautuu evakuoimaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tšetšeniassa käynnistetty laaja homojen vainokampanja – järjestö valmistautuu evakuoimaan

Tšetšenian viranomaiset ovat reagoineet vähättelevästi venäläislehti Novaja Gazetan tietoihin, joiden mukaan kymmeniä homoiksi epäiltyjä on pidätetty, kidutettu ja jopa tapettu.

Tšetšeniassa on ollut useiden viikkojen ajan käynnissä laaja vainokampanja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä (hlbti) vastaan. Venäläislehti Novaja Gazeta kertoi viime lauantaina, että maan turvallisuuspalvelu ja viranomaiset ovat pidättäneet, kiduttaneet ja jopa tappaneet kymmeniä homoiksi epäiltyjä.

Uutinen on herättänyt laajaa huomiota, ja useat ihmisoikeusjärjestöt ovat pyrkineet saamaan selville tapausten yksityiskohtia. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) kertoo, että Novaja Gazetan tiedot ovat linjassa sen luotettavista lähteistä keräämien tietojen kanssa. Se ei pysty kuitenkaan kertomaan tapauksista lisää yksityiskohtia eikä paljastamaan lähteitään, koska uhrit voisivat kärsiä silloin vieläkin enemmän, kirjoittaa järjestön Venäjän ohjelmajohtaja Tanja Lokshina.

Venäjän hlbti-järjestö Russian LGBT Network on avannut kuuman linjan, jonne uhrit ja heidän läheisensä ovat voineet kertoa tietojaan. Eräs yhteydenottajista kertoi tulleensa pidätetyksi helmikuussa noin 15 muun ihmisen kanssa. Heitä hakattiin ja kidutettiin sähköllä. Toinen kertoi tuttavastaan, jota oli pahoinpidelty letkulla, järjestö kertoo.

Järjestö on kertonut tekevänsä yhteistyötä kansainvälisten järjestöjen kanssa ja olevansa valmis evakuoimaan uhreja. Se kertoi alkuviikosta myös vetoavansa Venäjän tutkintakomiteaan tapausten selvittämiseksi.

Homous on Tšetšeniassa laajasti paheksuttu tabu, ja homot voivat joutua jopa kunniamurhien uhreiksi. Maan viranomaiset ovatkin suhtautuneet Novaja Gazetan tietoihin vähätellen. Maan sisäministeriö väitti, että lehden jutussa on kyse aprillipäivän pilasta ja maan itsevaltaisen presidentin Ramzan Kadyrovin lehdistösihteeri väitti koko raporttia valheeksi. Hänen mukaansa Tšetšeniassa ei ole homoja ja vaikka olisikin, näiden sukulaiset olisivat jo lähettäneet nämä sinne, mistä ei ole paluuta.

Euroopassa muun muassa hlbti-järjestö ILGA Europe sekä Suomen Seta ovat vaatineet tukea uhreille. Myös Amnesty International kerää nimiä vetoomukseen hlbti-ihmisten puolesta.

"Suomen tulee yhteistyössä muiden EU-maiden kanssa vaatia Venäjää toimimaan sekä tukea venäläisten lhbti-järjestöjen toimia Tšetšeniasta pakenevien auttamiseksi, jos tällainen pyyntö esitetään", toteaa Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo tiedotteessa.

HRW:n mukaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin edustaja Dimitri Peskov sanoi maanantaina, ettei Kreml ole ollut asiasta aiemmin tietoinen mutta että tietoja tutkitaan. Hän myös kehotti uhreja jättämään asiasta viralliset valitukset. Tanja Lokshina kuitenkin muistuttaa, että Tšetšeniassa se on äärimmäisen vaarallista, sillä usein he joutuvat sen seurauksena esimerkiksi uhkausten kohteeksi. Venäjän pitäisikin varmistaa uhrien turvallisuus, hän kirjoittaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia