Uutiset

Huumeet ja alkoholi yleistyvät Libyassa

Libyan vallanvaihdos heikensi rajavalvontaa ja helpotti salakuljettajien työtä, kirjoittaa Maryline Dumas.
(UK Ministry of Defence / cc 2.0)

(IPS) -- Huumeita kaupataan nyt Libyassa pilkkahintaan. Tarkkailijoiden mukaan tarkoituksena on koukuttaa mahdollisimman monia ja nostaa sitten hintoja.

Lukuja huumeiden käytöstä Libyassa ei ole saatavilla, mutta ongelma on kasvussa.

"Meillä oli kymmenen vuotta sitten erityisosasto huumeriippuvaisille ja nyt harkitsemme sen avaamista uudelleen", tripolilaisen psykiatrisen sairaalaan apulaisjohtaja Abdullah Fannar kertoo.

Vieroitusoireista kärsiviä potilaita virtaa hänen mukaansa sairaalaan sekä vankiloista että perheidensä lähettäminä.

Nuoria ja kapinallisia

Erityisen alttiina huumeille ovat nuoret sekä sisällissotaan osallistuneet kapinalliset, jotka kärsivät trauman jälkeisestä stressistä, Fannar sanoo.

"Myös vähän koulutetut ja sotaveteraanit lankeavat helposti päihteisiin. Aineet ovat Libyassa kiellettyjä", hän jatkaa. Maaliskuun alussa kymmeniä ihmisiä kuoli juotuaan väärennettyä viinaa.

Huumaavien aineiden laiton kauppa ei ole Libyassa uutta. Muammar Gaddafin valtakaudella 1969–2011 maa tunnettiin Afrikan ja Euroopan salakuljetusreittien välietappina. Gaddafin kaaduttua rajavalvonta on löystynyt ja salakuljetus kiihtynyt.

Tonneittain huumeita

Kansainvälisen rikollisuuden tuntija Céline Bardet kertoo, että huumekaupan reitit suunnitellaan maailmanlaajuisesti. Kohteiksi valitaan epävakaita maita, joissa valvonta on heikkoa.

"Libya on sellainen maa. Kauppa on vilkasta ja pahenemaan päin", hän arvioi.

Libyasta ei ole tavattu huumelaboratorioita, mutta Bardet ei sulje mahdollisuutta pois. Hänen mukaansa Libyan poliisi on vasta tarttumassa asiaan.

Libyan merivoimien eversti Ayoub Gacem kertoo, että helmikuun lopulla rannikkovartiosto pysäytti aluksen, josta löytyi tonneittain huumeita.

Gaddafisteja epäillään

Viime vuonna perustetun poliisin erikoisyksikön tiedottaja Abdulhakim Belhasi esittelee ylpeänä takavarikoituja huume- ja alkoholieriä.

"Huumekauppa on sotaa. He haluavat tuhota nuorisomme moraalin", Belhasi sanoo. Hän epäilee, että kauppaa junailevat naapurimaihin paenneet Gaddafin kannattajat.

"Lasillinen tai huumesätkä ei vahingoita ketään! 'Parrat' vainoavat meitä ajaakseen voimaan islamin lain", nuori huumeidenkäyttäjä sanoo.

"Minulla on parta ja näytän islamistilta, vaikka kuulun maltillisiin", Khaled Kara poliisin erikoisyksiköstä puolustautuu.

Väkivaltaa ja sieppauksia

Kara on huolissaan. "Huumekauppiaat eivät kaihda väkivaltaa. Heillä on sinkoja, mutta poliisin on pärjättävä käsiaseilla."

Työ huumeyksikössä altistaa vaaroille. "Minun 18-vuotias poikani siepattiin", Kamal-niminen poliisi kertoo.

Hän sai pojan pian takaisin, mutta mukana oli viesti isälle: "Jos et eroa, ensi kerralla se on vaimosi."

Kamal ja hänen kollegansa uhmaavat vaaroja. "Teimme vallankumouksen maamme vuoksi ja taistelemme huumekauppaa vastaan samasta syystä." Moni heistä liikkuu kuitenkin kentällä kasvot peitettyinä.

Libyan sota vaikuttaa kauas

YK:n turvallisuusneuvosto päätti puuttua Libyan sisällissotaan maaliskuussa 2011 suojellakseen siviilejä. Lentokiellon sisältänyttä päätöstä kannatti kymmenen valtiota. Brasilia, Intia, Kiina, Saksa ja Venäjä pidättyivät äänestämästä.

Päätöksen vaikutuksia on vasta alettu arvioida. Plussaksi luetaan Muammar Gaddafin diktatuurin päättyminen ja Libyan öljyntuotannon elpyminen.

Uusi johto ei kuitenkaan ole saanut kaikkia alueita valvontaansa, ja turvallisuustyhjiöitä täyttävät islamistit ja muut asejoukkiot. Salakuljetus alueella on kiihtynyt, ja Gaddafin aseiden leviäminen ympäristöön toimi yhtenä sytykkeenä Malin kriisiin.

Tutkijoiden mukaan suurin vahinko saattoi koitua suurvaltasuhteille. Kiina ja Venäjä suivaantuivat, kun niiden sallima humanitaarinen YK-operaatio muuttui aktiiviseksi tueksi vallanvaihdokselle.

"Se on vaikuttanut Kiinan ja Venäjän asennoitumiseen Syyrian tilanteeseen. Niiltä tuskin saadaan lähiaikoina hyväksyntää suojeluoperaatioille", Council of Foreign Relations -laitoksen tutkija Charles Kupchan arvioi.

Jim Lobe

Libyan kriisi nuorisoturvallisuushuumeet Libya Suomen IPS

Lue myös

Ihmisiä YK:n turvallisuusneuvoston istuntosalissa

Tuhannet yhä Libyan pidätyskeskuksissa – Amnesty kritisoi EU:n pakolaispolitiikkaa julmaksi

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kritisoi jälleen EU:n ja Libyan yhteistyötä siirtolaisten tulon estämisessä Eurooppaan. Vuosi kohutun orjavideon julkaisun jälkeen uudelleensijoituspaikkoja on luvattu pakolaisille ja turvapaikanhakijoille vain vähän.
YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Zeid Ra'ad Al Hussein

YK-raportti: Tuhannet viruvat aseellisten ryhmien pidätyskeskuksissa Libyassa

Libyassa tuhansia ihmisiä on vangittuina paikoissa, jotka ovat vain nimellisesti viranomaisten valvonnassa. Sen sijaan, että maan hallinto olisi pannut aseelliset ryhmät kuriin, se on hyödyntänyt niitä, kritisoi tuore YK-raportti.

YK: Libyassa vallitsee täydellinen rankaisemattomuus

Maan oikeusjärjestelmä ei pysty puuttumaan laajamittaisiin ihmisoikeusloukkauksiin, kuten murhiin ja kidutuksiin.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puolilähikuva naisesta vihreällä penkillä kimppu vaaleanpunaisia neilikoita kädessään

”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon

Sanna Kekäläinen pohti vuosia, miten kääntää ilmastonmuutos esittävien taiteiden kielelle. Tuloksena on Kansallisteatterin suurella näyttämöllä ensi-iltansa saava teos If I Would Lose My Voice, jonka keskiössä eivät ole ihmiset henkilökohtaisine tunteineen vaan maapallo, jolla ihmiset ovat "pelkkiä pieniä kakkiaisia”.
Myyntikoju ja ihmisiä kadun varrella.

Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa

Kroonisesta ruokapulasta kärsivään Haitiin on vaikea löytää avustusrahaa, sillä köyhyys ei ole mitään uutta tai dramaattista. ”Pelkkä epäonnistuneena oleminen ei ylitä uutiskynnystä”, toteaa Latinalaisen Amerikan historian ja tutkimuksen dosentti Pekka Valtonen.
Rivi pientaloja, joiden katolla on aurinkopaneelit

Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta

Aurinkoenergian käyttö sähkövoiman lähteenä kasvaa Brasiliassa kovaa vauhtia. Samaan aikaan kun korona on lisännyt työttömyyttä muilla aloilla, aurinkoenergiahankkeet ovat synnyttäneet maahan tänä vuonna lähes 40 000 uutta työpaikkaa. Kasvun taustalla ovat pääosin yksityiset kuluttajat ja yritykset, sillä aurinkoenergia tulee monia muita energiamuotoja halvemmaksi.
Aasi ja kaksi lasta keräämässä vettä keltaisiin kanistereihin

Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute

Yli puolet senegalilaisista koulutytöistä jää joskus pois koulusta kuukautisten vuoksi ja moni joutuu lopettamaan kokonaan. Senegalin kouluista vain yhdellä prosentilla on erilliset tyttöjen käymälät. Kuukautishygienian ylläpitoa hankaloittaa myös paheneva vesipula.

Tuoreimmat

”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon
Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta
Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute
”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa
Avustusjärjestöt: Jemen ”hirvittävän katastrofin” partaalla – Uhkana kolera, korona, nälkä ja tulvat
Senegalissa on vain muutama naispuolinen startup-yrittäjä ja Siny Samba, 28, on yksi heistä
YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Puhetta ymmärtävä chatbotti yhdistää intialaiset pienviljelijät ja kuluttajat – Digitaalinen markkinapaikka korjaa pandemian aiheuttamia häiriöitä
Egypti ja Etiopia vesisodan kynnyksellä – Egyptiläiset pelkäävät, että Etiopian jättipato vie Niilin vedet

Luetuimmat

”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon
YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
Tutkimus: Alle 15-vuotiaiden tyttöjen sukuelinten silpominen romahtanut Afrikassa – ”Riskitekijät ovat silti yhä vallalla”
Zimbabwe pidätti protestijohtajan
Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”
Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut
Kehitysmaiden verovaje on 30–60 prosenttia – Suomi ohjaa 8,6 miljoonaa euroa verotusjärjestelmien parantamiseen