Huumeet ja alkoholi yleistyvät Libyassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Huumeet ja alkoholi yleistyvät Libyassa

Libyan vallanvaihdos heikensi rajavalvontaa ja helpotti salakuljettajien työtä, kirjoittaa Maryline Dumas.

(IPS) -- Huumeita kaupataan nyt Libyassa pilkkahintaan. Tarkkailijoiden mukaan tarkoituksena on koukuttaa mahdollisimman monia ja nostaa sitten hintoja.

Lukuja huumeiden käytöstä Libyassa ei ole saatavilla, mutta ongelma on kasvussa.

"Meillä oli kymmenen vuotta sitten erityisosasto huumeriippuvaisille ja nyt harkitsemme sen avaamista uudelleen", tripolilaisen psykiatrisen sairaalaan apulaisjohtaja Abdullah Fannar kertoo.

Vieroitusoireista kärsiviä potilaita virtaa hänen mukaansa sairaalaan sekä vankiloista että perheidensä lähettäminä.

Nuoria ja kapinallisia

Erityisen alttiina huumeille ovat nuoret sekä sisällissotaan osallistuneet kapinalliset, jotka kärsivät trauman jälkeisestä stressistä, Fannar sanoo.

"Myös vähän koulutetut ja sotaveteraanit lankeavat helposti päihteisiin. Aineet ovat Libyassa kiellettyjä", hän jatkaa. Maaliskuun alussa kymmeniä ihmisiä kuoli juotuaan väärennettyä viinaa.

Huumaavien aineiden laiton kauppa ei ole Libyassa uutta. Muammar Gaddafin valtakaudella 1969–2011 maa tunnettiin Afrikan ja Euroopan salakuljetusreittien välietappina. Gaddafin kaaduttua rajavalvonta on löystynyt ja salakuljetus kiihtynyt.

Tonneittain huumeita

Kansainvälisen rikollisuuden tuntija Céline Bardet kertoo, että huumekaupan reitit suunnitellaan maailmanlaajuisesti. Kohteiksi valitaan epävakaita maita, joissa valvonta on heikkoa.

"Libya on sellainen maa. Kauppa on vilkasta ja pahenemaan päin", hän arvioi.

Libyasta ei ole tavattu huumelaboratorioita, mutta Bardet ei sulje mahdollisuutta pois. Hänen mukaansa Libyan poliisi on vasta tarttumassa asiaan.

Libyan merivoimien eversti Ayoub Gacem kertoo, että helmikuun lopulla rannikkovartiosto pysäytti aluksen, josta löytyi tonneittain huumeita.

Gaddafisteja epäillään

Viime vuonna perustetun poliisin erikoisyksikön tiedottaja Abdulhakim Belhasi esittelee ylpeänä takavarikoituja huume- ja alkoholieriä.

"Huumekauppa on sotaa. He haluavat tuhota nuorisomme moraalin", Belhasi sanoo. Hän epäilee, että kauppaa junailevat naapurimaihin paenneet Gaddafin kannattajat.

"Lasillinen tai huumesätkä ei vahingoita ketään! 'Parrat' vainoavat meitä ajaakseen voimaan islamin lain", nuori huumeidenkäyttäjä sanoo.

"Minulla on parta ja näytän islamistilta, vaikka kuulun maltillisiin", Khaled Kara poliisin erikoisyksiköstä puolustautuu.

Väkivaltaa ja sieppauksia

Kara on huolissaan. "Huumekauppiaat eivät kaihda väkivaltaa. Heillä on sinkoja, mutta poliisin on pärjättävä käsiaseilla."

Työ huumeyksikössä altistaa vaaroille. "Minun 18-vuotias poikani siepattiin", Kamal-niminen poliisi kertoo.

Hän sai pojan pian takaisin, mutta mukana oli viesti isälle: "Jos et eroa, ensi kerralla se on vaimosi."

Kamal ja hänen kollegansa uhmaavat vaaroja. "Teimme vallankumouksen maamme vuoksi ja taistelemme huumekauppaa vastaan samasta syystä." Moni heistä liikkuu kuitenkin kentällä kasvot peitettyinä.

Libyan sota vaikuttaa kauas

YK:n turvallisuusneuvosto päätti puuttua Libyan sisällissotaan maaliskuussa 2011 suojellakseen siviilejä. Lentokiellon sisältänyttä päätöstä kannatti kymmenen valtiota. Brasilia, Intia, Kiina, Saksa ja Venäjä pidättyivät äänestämästä.

Päätöksen vaikutuksia on vasta alettu arvioida. Plussaksi luetaan Muammar Gaddafin diktatuurin päättyminen ja Libyan öljyntuotannon elpyminen.

Uusi johto ei kuitenkaan ole saanut kaikkia alueita valvontaansa, ja turvallisuustyhjiöitä täyttävät islamistit ja muut asejoukkiot. Salakuljetus alueella on kiihtynyt, ja Gaddafin aseiden leviäminen ympäristöön toimi yhtenä sytykkeenä Malin kriisiin.

Tutkijoiden mukaan suurin vahinko saattoi koitua suurvaltasuhteille. Kiina ja Venäjä suivaantuivat, kun niiden sallima humanitaarinen YK-operaatio muuttui aktiiviseksi tueksi vallanvaihdokselle.

"Se on vaikuttanut Kiinan ja Venäjän asennoitumiseen Syyrian tilanteeseen. Niiltä tuskin saadaan lähiaikoina hyväksyntää suojeluoperaatioille", Council of Foreign Relations -laitoksen tutkija Charles Kupchan arvioi.

Jim Lobe

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia