Hiv hellittänyt otettaan itäisessä ja eteläisessä Afrikassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Hiv hellittänyt otettaan itäisessä ja eteläisessä Afrikassa

Kymmenen kertaa enemmän ihmisiä saa lääkitystä vuoteen 2005 verrattuna, kertoo UNAIDS.

Aids-kuolemat ovat vähentyneet jopa 40 prosenttia vuosien 2005–2011 aikana itäisen ja eteläisen Afrikan alueilla, selviää YK:n hiv- ja aidsohjelman UNAIDSin raportista (pdf).

"Itäisen ja eteläisen Afrikan maat ovat ottaneet merkittäviä harppauksia hivin vastaisessa taistelussa yhä vähemmän ihmisiä kuolee aidsiin ja yhä harvempi saa hiv-tartunnan", sanoo UNAIDSin johtaja Michel Sidibé.

Positiivisen kehityksen takana on antiretroviraalisen (arv) hoidon saatavuuden parantuminen jopa kymmenkertaisesti. Kun vuonna 2005 arv-hoitoa sai 625 000 ihmistä, vuonna 2012 sitä sai jo 6,3 miljoonaa. Hoidon laaja kattavuus on vähentänyt sekä kuolemia että lisännyt elinajanodotetta.

Monessa maassa aids-kuolemat ovat vähentyneet yli 50 prosenttia, raportissa kerrotaan. Hoidon saanti on parantunut erityisesti Botswanassa, Namibiassa, Ruandassa, Swazimaassa ja Sambiassa.

Lasten hiv-tartuntojen määrä on jopa puolittunut itäisen ja eteläisen Afrikan alueilla vuosina 2001–2011. Aikuisten tartunnat ovat puolestaan vähentyneet kolmanneksen. Raskaana olevista hiv-positiivisista naisista jo 72 prosenttia saa tarvitsemaansa lääkitystä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia