Uutiset Yritysten yhteiskuntavastuu

Finnwatch: Wärtsilän Intian tehtaalla parannuksia, valvonta edelleen leväperäistä

Konepajayhtiö Wärtsilän tehtaalle on perustettu itsenäinen ammattiliitto sen jälkeen, kun Finnwatch vuonna 2015 kritisoi sen työoloja. Järjestön mukaan yhtiön pitäisi silti valvoa tuotantoketjuaan tarkemmin.
Wärtsilän tehdas Khopolissa Intiassa vuonna 2015.
Wärtsilän tehdas Khopolissa Intiassa vuonna 2015. Finnwatchin mukaan tehtaalla toimii nyt riippumaton ammattiliitto. (Kuva: Finnwatch ry / CC BY-NC 2.0)

Konepajayhtiö Wärtsilä on tehnyt parannuksia Intian tehtaassaan sen jälkeen, kun sen työoloja kritisoitiin vuonna 2015. Seurantaselvityksen yhtiön tehtaasta tehneen Finnwatchin mukaan yhtiön pitäisi kuitenkin yleisesti ottaen valvoa paremmin alihankintaketjuaan.

Yritysvastuuta tutkiva Finnwatch julkaisi alun perin maaliskuussa 2015 selvityksen, jossa käsiteltiin työoloja Wärtsilän omassa tehtaassa ja alihankkijan tehtaassa Intiassa sekä kaasuvoimalatyömaan oloja Mosambikissa.

Eniten kritiikkiä sai yhtiön Intian alihankkijan tehdas, joka maksoi työntekijöille laittoman alhaista palkkaa. Yhtiön omalla tehtaalla maksettiin laillista, mutta elämiseen riittämätöntä palkkaa. Määräaikaisten sopimustyöntekijöiden työehdot olivat huonommat kuin vakituisten.

Finnwatch julkaisi tänään seurantaraportin (pdf), jonka mukaan Wärtsilä on lopettanut yhteistyön alihankkijan kanssa, koska ongelmia ei pystytty ratkomaan. Yhtiön omalla tehtaalla tilanne on sen sijaan osin parantunut.

Aiemmin tehtaassa toimi Wärtsilän kutsuma ammattiliitto, nyt tehtaalle on saatu itsenäinen ammattiliitto, joka ajaa aidosti työntekijöiden asiaa.

”Työelämän oikeudet tehtaalla toteutuvat parhaiten silloin, kun työntekijät voivat itse valvoa oikeuksiensa toteutumista. Wärtsilän Intian tehtaan uusi liitto on puuttunut muun muassa ylitöiden korvaamisessa aiempina vuosina esiintyneisiin ongelmiin”, kertoo Finnwatchin tutkija Anu Kultalahti tiedotteessa.

Järjestö on tyytyväinen myös siihen, että Wärtsilä päästi sen haastattelemaan työntekijöitään ja kävi muutenkin avointa vuoropuhelua tutkimuksen teon aikana.

Toisaalta työntekijöiden palkat eivät edelleenkään riitä elämiseen huolimatta siitä, että ne ovat korkeammat kuin lakisääteinen minimipalkka. Määräaikaiset sopimustyöntekijät tienaavat muita työntekijöitä huonommin, eikä heillä ole kirjallisia työsopimuksia, raportissa kerrotaan.

Vaikka suuria väärinkäytöksiä ei löytynyt, Finnwatchin mukaan Wärtsilä ei valvo alihankintaketjuaan riittävän tarkasti vaan valvonta on leväperäistä. Edellisen raportin suosituksista huolimatta se on vasta kehittämässä riskiarviointityökaluja eikä edelleenkään alista tuotantoketjujaan kolmannen osapuolen tarkastettavaksi.

”Wärtsilä kertoo lisäävänsä alihankintaa erityisesti Aasiasta, mutta yrityksen ihmisoikeusriskien arviointi ja työolojen valvonta ei ole vieläkään läpinäkyvää ja uskottavaa”, Kultalahti toteaa.

Yritysten yhteiskuntavastuu ihmisoikeudettyöyhtiöt Intia

Lue myös

Kasvillisuutta Tesso Nilon kansallispuistossa Indonesiassa

Raportti paljasti Indonesian suojelualueiden palmuöljykaupan – Neste kertoo lopettaneensa ostot laittomasti toimivista tehtaista

Uuden tutkimuksen mukaan Neste ja monet muut länsimaiset brändit käyttävät palmuöljyä, jonka raaka-aine kasvatetaan laittomasti Indonesian suojelu- ja metsäalueilla. Neste kertoo lopettaneensa ostot tehtaista tänä vuonna. WWF:n suojelujohtajan Jari Luukkosen mukaan kuluttajan kannattaa suhtautua palmuöljyyn varovaisesti.
Ilmakuva palmuöljyplantaasilta

Raportti: Neste ja muut suuryritykset käyttävät laittomasti tuotettua palmuöljyä

Indonesiassa raivataan suojeltuja sademetsiä palmuöljyplantaaseiksi. Laittomilla plantaaseilla tuotetuista öljypalmun hedelmistä valmistettua öljyä käyttävät monet tunnetut elintarvikejätit ja öljyfirmat, kertoo ympäristöjärjestöjen julkaisema tuore tutkimusraportti.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.