Finnwatch-tutkijalle ehdollinen vankeusrangaistus – "surullinen päivä sananvapaudelle" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Finnwatch-tutkijalle ehdollinen vankeusrangaistus – "surullinen päivä sananvapaudelle"

Ananasmehutehtaan ihmisoikeusloukkauksia Thaimaassa tutkinut Andy Hall välttyi kovimmalta rangaistukselta, mutta tuomio on silti yllätys.

Suomalaisjärjestö Finnwatchille tutkimusta tehnyt brittiläinen siirtolaistutkija Andy Hall on tuomittu Etelä-Bangkokin rikostuomioistuimessa syylliseksi kunnianloukkaukseen sekä niin sanottuihin tietokonerikoksiin.

Hall tutki Finnwatchin vuonna 2013 julkaisemaa raporttia varten thaimaalaisen Natural Fruit -yhtiön ananasmehutehdasta ja havaitsi muun muassa siirtotyöntekijöiden passien takavarikointia, laittoman alhaisia palkkoja ja lapsityövoiman käyttöä.

Natural Fruit nosti raportin ja Hallin antamien haastattelujen vuoksi tätä vastaan yhteensä neljä oikeusjuttua, joista nyt käsitelty oli rangaistusasteeltaan vakavin. Hänet tuomittiin neljän vuoden vankeusrangaistukseen. Tuomiota kuitenkin lievennettiin niin, että vankeusrangaistus on ehdonalainen kahden vuoden ajan, minkä jälkeen tuomio raukeaa, mikäli tämä ei enää syyllisty vastaaviin tekoihin, Finnwatch kertoo. Lisäksi Hall tuomittiin 150 000 bahtin eli noin 3 900 euron sakkoihin.

Oikeudenkäynnissä mukana olleelle Finnwatchille tuomio oli yllätys.

"Olemme järkyttyneitä oikeuden päätöksestä emmekä osanneet odottaa sitä oikeudessa esitettyjen todisteiden valossa. Tämä on surullinen päivä ihmisoikeuksille ja sananvapaudelle Thaimaassa", sanoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala järjestön tiedotteessa.

Vartiala uskoo, että monet muutkin Thaimaassa toimivat ihmisoikeuspuolustajat saattavat nyt hiljentyä rangaistuksen pelossa.

Myös S-ryhmän vastuullisuusjohtaja Lea Rankinen kertoi Twitterissä olevansa järkyttynyt tuomiosta. S-ryhmän edustaja oli todistamassa Hallin puolesta oikeudessa heinäkuussa. Osuuskaupparyhmä katkaisi yhteistyön Natural Fruitin kanssa raportin julkistamisen jälkeen.

Hall on Finnwatchin mukaan parhaillaan viranomaisten huostassa, mutta tämä pääsee pois, kun sakot on maksettu. Hän aikoo valittaa tuomiostaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia