Uutiset Maatalous ja kehitysmaat

Europarlamentti kritisoi Afrikan maatalouden alistamista bisnekselle

EU:n tukema New Alliance -aloite on jättänyt pien- ja perheviljelijät ulkopuolelle ja satsannut sen sijaan yrityksiin, tuoreessa päätöslauselmassa linjataan.
Kampanjajärjestö Global Justice Now'n kannanotto agribisnestä vastaan. (Kuva: Global Justice Now / CC BY 2.0)

Euroopan parlamentti on hyväksynyt päätöslauselman, joka kritisoi voimakkaasti EU:n tukemaa Afrikan ruokaturva-aloitetta New Alliance for Food Security and Nutritionia.

"Perhe- ja pienviljelijöiden tukeminen olisi tehokkain tapa taistella nälkää vastaan monilla Afrikan alueilla. Sen sijaan EU antaa vähäisen kehitysrahoituksensa New Alliancelle, joka heikentää kestävää pienviljelyä ja paikallisia ruokajärjestelmiä. Kuten viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, yksityisyritykset ovat kahmineet maita EU:n epäsuoralla rahoituksella", sanoi ennen äänestystä vihreitä edustava saksalaismeppi Maria Heubach, jonka raporttiin päätöslauselma perustuu.

Vuonna 2012 aloitettu, yksityisen sektorin investointeja Afrikkaan tavoitteleva New Alliance on saanut kritiikkiä aiemminkin, mutta päätöslauselma on ensimmäinen parlamentin virallinen kannanotto asiaan.

G8-maiden lanseeraama New Alliance toimii kymmenessä Afrikan maassa, ja sen toiveissa on nostaa 50 miljoonaa ihmistä köyhyydestä vuoteen 2050 mennessä. Keinona on lisätä suuryritysten investointeja maatalouteen, ja niiden vastineeksi Afrikan maat joutuvat tekemään useita talous- ja verouudistuksia, jotta toimintaympäristö olisi yrityksille houkuttelevampi. Niiden on myös hyväksyttävä geenimuunnellut ja muut sertifioidut siemenet. EU on investoinut ohjelmaan yli miljardi euroa.

Kansalaisjärjestöt ovat kritisoineet ohjelmaa alusta alkaen, sillä niiden mukaan se on mahdollistanut isojen agribisnesfirmojen tulon Afrikkaan pienviljelijöiden tukemisen sijasta. Noin 80 prosenttia maailman ruuasta tuotetaan nimenomaan pienviljelijöiden tiloilla.

Myös parlamentin hyväksymässä päätöslauselmassa kritisoidaan New Alliancen "oletusta siitä, että yritysten investoinnit maatalouteen automaattisesti parantaisivat ruokaturvaa ja ravitsemusta ja vähentäisivät köyhyyttä".

Päätöslauselman mukaan pien- ja perheviljelijät on suljettu pois New Alliancen neuvotteluista. Siinä vaaditaan, että ohjelman pitäisi olla avoimempi ja ympäristönsuojelua vahvistaa, samoin suojamekanismeja maakaappauksia vastaan. G8-maiden on lakattava tukemasta geenimuuntelua. Afrikan viljelijöillä on oltava oikeus tuottaa, vaihtaa ja myydä siemeniä, sillä kaupalliset siemenet voivat lisätä velkaantumista ja heikentää siementen monipuolisuutta, raportissa linjataan.

Kannanotto hyväksyttiin äänin 577–24.

Maatalous ja kehitysmaat kehitysyhteistyömaatalousruokapolitiikkaEUglobalisaatioyhtiöt Afrikka

Lue myös

Kaksi miestä papulaatikoiden äärellä

”Hiljainen vallankumous” – Pienet ja keskisuuret yritykset tuottavat suurimman osan Afrikan ruuasta

Tuoreen raportin mukaan 64 prosenttia Afrikassa kulutetusta ruuasta on pienten tai keskisuurten yritysten tuottamaa. Usein naisten johtamat yritykset tarjoavat laajan kirjon palveluita kuljettamisesta ja logistiikasta lannoitteiden ja siementen viljelijöille myymiseen.
Paimenet ajavat karjaa Keniassa

Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty

Kenian kuivien ja puolikuvien alueiden karjan määrä on viime vuosikymmeninä laskenut neljänneksen. Syynä on suoraan lämpötilan nousu, joka vaatii viljelijöiltä uusia sopeutumiskeinoja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Koululaisia pulpettien ääressä

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla

Maailmanpankin mukaan opetusjärjestelmiä on uudistettava merkittävästi, jotta oppimisen laatu paranisi. Ongelma ei ratkea nopeasti, mutta muun muassa Kenian, Egyptin ja Vietnamin esimerkit ovat myönteisiä.
Nepalin pääkaupungin Kathmandun rakennuksia

Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun

Moni korkeasti koulutettu nepalilainen lähtee töihin Etelä-Koreaan. Tutkimuksen mukaan muun muassa kovat paineet ja ulospääsymahdollisuuksien puuttuminen johtavat jopa itsemurhiin. Nepalin valtiolla taas ei ole juuri halua puuttua asiaan.
Punapaitainen nainen

Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä

Tällä viikolla järjestettävällä Latinalaisen Amerikan elokuvafestivaalilla nähdään muun muassa alkuperäiskansojen ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia käsitteleviä elokuvia. Festivaaleilla vierailee brasilialaisohjaaja Tai Linhares.

Tuoreimmat

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla
Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun
Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä
Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita
Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi
Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla
Afrikan sarvessa on satanut vähiten lähes 40 vuoteen – 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti uhattuna
Ilmastonmuutos on Afrikan kaivosteollisuudelle mahdollisuus ja uhka – Osa mineraaleista jätettävä louhimatta
Nobelin rauhanpalkinto Etiopian pääministeri Abiy Ahmedille - "Toivottavasti rohkaisee jatkamaan toimia demokratian vahvistamiseksi"
Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä