Europarlamentti kritisoi Afrikan maatalouden alistamista bisnekselle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Europarlamentti kritisoi Afrikan maatalouden alistamista bisnekselle

EU:n tukema New Alliance -aloite on jättänyt pien- ja perheviljelijät ulkopuolelle ja satsannut sen sijaan yrityksiin, tuoreessa päätöslauselmassa linjataan.

Euroopan parlamentti on hyväksynyt päätöslauselman, joka kritisoi voimakkaasti EU:n tukemaa Afrikan ruokaturva-aloitetta New Alliance for Food Security and Nutritionia.

"Perhe- ja pienviljelijöiden tukeminen olisi tehokkain tapa taistella nälkää vastaan monilla Afrikan alueilla. Sen sijaan EU antaa vähäisen kehitysrahoituksensa New Alliancelle, joka heikentää kestävää pienviljelyä ja paikallisia ruokajärjestelmiä. Kuten viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, yksityisyritykset ovat kahmineet maita EU:n epäsuoralla rahoituksella", sanoi ennen äänestystä vihreitä edustava saksalaismeppi Maria Heubach, jonka raporttiin päätöslauselma perustuu.

Vuonna 2012 aloitettu, yksityisen sektorin investointeja Afrikkaan tavoitteleva New Alliance on saanut kritiikkiä aiemminkin, mutta päätöslauselma on ensimmäinen parlamentin virallinen kannanotto asiaan.

G8-maiden lanseeraama New Alliance toimii kymmenessä Afrikan maassa, ja sen toiveissa on nostaa 50 miljoonaa ihmistä köyhyydestä vuoteen 2050 mennessä. Keinona on lisätä suuryritysten investointeja maatalouteen, ja niiden vastineeksi Afrikan maat joutuvat tekemään useita talous- ja verouudistuksia, jotta toimintaympäristö olisi yrityksille houkuttelevampi. Niiden on myös hyväksyttävä geenimuunnellut ja muut sertifioidut siemenet. EU on investoinut ohjelmaan yli miljardi euroa.

Kansalaisjärjestöt ovat kritisoineet ohjelmaa alusta alkaen, sillä niiden mukaan se on mahdollistanut isojen agribisnesfirmojen tulon Afrikkaan pienviljelijöiden tukemisen sijasta. Noin 80 prosenttia maailman ruuasta tuotetaan nimenomaan pienviljelijöiden tiloilla.

Myös parlamentin hyväksymässä päätöslauselmassa kritisoidaan New Alliancen "oletusta siitä, että yritysten investoinnit maatalouteen automaattisesti parantaisivat ruokaturvaa ja ravitsemusta ja vähentäisivät köyhyyttä".

Päätöslauselman mukaan pien- ja perheviljelijät on suljettu pois New Alliancen neuvotteluista. Siinä vaaditaan, että ohjelman pitäisi olla avoimempi ja ympäristönsuojelua vahvistaa, samoin suojamekanismeja maakaappauksia vastaan. G8-maiden on lakattava tukemasta geenimuuntelua. Afrikan viljelijöillä on oltava oikeus tuottaa, vaihtaa ja myydä siemeniä, sillä kaupalliset siemenet voivat lisätä velkaantumista ja heikentää siementen monipuolisuutta, raportissa linjataan.

Kannanotto hyväksyttiin äänin 577–24.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia