Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

EU:n ja Turkin epäonnistunut pakolaissopimus täyttää neljä vuotta – Järjestöt vaativat EU:ta muuttamaan toimintaansa Turkin syyttelyn sijaan

Turvaa hakevien ihmisten hätä Kreikan ja Turkin rajalla on seurausta epäinhimillisestä EU-politiikasta, jossa turvapaikanhakijoihin suhtaudutaan lähinnä politiikan pelinappuloina, kritisoivat Amnesty ja Pakolaisneuvonta.
Pakolaisia ristikon takana
Idomenin pakolaisleiri Kreikassa vuonna 2016. (Kuva: Julian Buijzen / CC BY-NC-ND 2.0)

Tänään tulee kuluneeksi neljä vuotta siitä, kun Turkki ja EU solmivat pakolaissopimuksen, jonka mukaan Turkki estää turvaa hakevien pääsyn Eurooppaan ja saa siitä vastineeksi rahaa.

Syyriassa sotiva Turkki käytännössä sanoi sopimuksen irti maaliskuun alussa ilmoittamalla, ettei se enää estä turvapaikanhakijoiden saapumista Kreikkaan. Samaan aikaan Kreikka on ilmoittanut, ettei se ota vastaan uusia turvapaikkahakemuksia ainakaan kuukauteen ja on muun muassa käyttänyt kyynelkaasua tulijoita vastaan.

Turkissa on noin 3,7 miljoonaa pakolaista, joista valtaosa on syyrialaisia. Kreikan saarille puolestaan on pakkautunut kymmeniä tuhansia turvapaikanhakijoita ja lisäksi heitä tulee nyt myös Turkin kautta.

Kriisi on seurausta epäonnistuneesta sopimuksesta, sanovat ihmisoikeusjärjestö Amnesty International ja Pakolaisneuvonta kritisoivat eilen julkaistussa tiedotteessaan. Ne kritisoivat EU:ta siitä, että se syyttelee tilanteesta Turkkia ja tukee Kreikan päätöstä, joka on kansainvälisten sopimusten vastainen.

”Turvaa hakevien ihmisten hätä Kreikan ja Turkin rajalla on seurausta epäinhimillisestä EU-politiikasta, jossa turvapaikanhakijoihin suhtaudutaan lähinnä politiikan pelinappuloina”, järjestöjen tiedotteessa todetaan.

Järjestöjen mukaan EU:n pitäisi nyt tarkastella omaa toimintaansa ja sopia yhteisesti vastuunjaosta sekä turvapaikanhakijoiden uudelleensijoittamisesta niin, ettei Kreikka jää yksin hakijoiden kanssa. Kreikan päätöstä ei tule tukea.

”Nyt jo nähdään, miten Kreikan esimerkki on rohkaissut Suomessakin oppositiopuolueita ehdottamaan, että kyllähän mekin voisimme laittaa turvapaikkahakemusten vastaanottamisen katkolle poikkeustilanteessa. Tämä kehityssuunta on kestämätön”, sanoo Pakolaisneuvonnan toiminnanjohtaja Pia Lindfors tiedotteessa.

Turkki palauttaa turvapaikanhakijoita Syyriaan

EU:n ja Turkin välisen sopimuksen alkuperäisenä ajatuksena oli vähentää Kreikkaan tulevien turvapaikanhakijoiden määrää. Siinä sovittiin, että Turkki estää turvapaikanhakijoita saapumasta Kreikkaan ja Kreikasta myös palautetaan Turkkiin turvapaikanhakijoita. Vastineeksi luvattiin ottaa Turkista syyrialaisia kiintiöpakolaisia EU:n alueelle sekä maksaa Turkille rahaa. Järjestöt kritisoivat sopimusta tuoreeltaan laittomaksi.

Amnesty ja Pakolaisneuvonta muistuttavat, että sopimus on kansainvälisen oikeuden vastainen muun muassa siitä syystä, että jokaisella on oikeus hakea turvapaikkaa eikä ketään saa palauttaa maahan, jossa häntä voi odottaa hengenvaara, kidutus tai muu vakava ihmisoikeusloukkaus. Ihmistä ei saa palauttaa myöskään maahan, joka palauttaa ihmisiä tällaisiin olosuhteisiin.

”Amnestyn tutkimuksen mukaan Turkki on palauttanut pakolaisia hengenvaarallisiin oloihin Syyriaan. Tästä huolimatta kreikkalaisviranomaiset ovat palauttaneet ihmisiä Turkkiin ilman heidän tilanteensa käsittelyä ja mahdollisen vainon vaaran selvittämistä”, sanoo Amnestyn oikeudellinen asiantuntija Kaisa Korhonen.

Periaatteessa sopimus myös edellytti turvapaikkahakemusten käsittelyä yksilöllisesti, mutta käytännössä tulijat aiottiin palauttaa turvallisena pidettyyn Turkkiin. Asiantuntijoiden mukaan Turkkia ei  kuitenkaan voi pitää turvallisena maana, sillä se ei sovella täysin YK:n pakolaissopimusta vaan myöntää pakolaisasemia ainoastaan eurooppalaisille.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa ihmisoikeudetpakolaisetsiirtolaisuuspolitiikkaEU TurkkiKreikka Amnesty InternationalPakolaisneuvonta

Lue myös

Punavalkoinen laiva satamassa.

Koronavirus tyhjensi Välimeren siirtolaisia pelastavista avustuslaivoista –”Tilanne on entistäkin kaoottisempi”, sanoo tutkija

Koronaviruksen aiheuttama hätätila ja Välimeren maiden päätökset ovat tehneet järjestöjen meripelastustoiminnasta lähes mahdotonta. “Tällä hetkellä meillä on Euroopassa kaksi kriisiä. Se, johon kaikki huomio kohdistuu, eli koronavirus, ja kriisi merellä, josta kukaan ei puhu, ja jonka kustannukset maksavat meren yli pyrkivät”, sanoo italialainen tutkija Matteo Villa.
Pelastusvene, jossa pelastusliivejä

Avustusjärjestö: Kreikan saarten pakolaisleirit evakuoitava koronan vuoksi – Ihmisten pitäminen leireillä ”lähentelee rikollista toimintaa”

Yleisötapahtumia perutaan koronan vuoksi ympäri maailman, mutta Kreikan saarten pakolaisleireillä ahtaasti eläminen on ainoa vaihtoehto. Viruksen estäminen leiriolosuhteissa on mahdotonta, sanoo Lääkärit ilman rajoja.
Kaksi miestä nousemassa autosta poliisin ympäröiminä

Paikalliset asukkaat auttavat turvapaikanhakijoita Ranskan ja Italian rajalla, koska valtio ei sitä tee – Dokumenttielokuva kysyy, mitä tapahtui eurooppalaiselle solidaarisuudelle

Docpoint-festivaaleilla nähdään muun muassa dokumentti The Valley, joka kertoo viranomaisia uhmaavista, turvapaikanhakijoita auttavista aktivisteista. Ohjaaja Nuno Escudeiro on huolissaan siitä, että Euroopan pakolaispolitiikka niputtaa terroristit ja siirtolaiset yhteen. ”Se aiheuttaa vahinkoa, jonka korjaaminen kestää vuosia.”

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.
Maskilla ja kypärällä suojautunut ihminen ruiskuttaa nestettä.

Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa

Zoonoosit eli eläinperäiset taudit tappavat vuosittain kaksi miljoonaa ihmistä. Syynä on muun muassa kestämätön luonnonvarojen käyttö, kertoo YK:n ympäristöohjelma. Se peräänkuuluttaa tieteenalojen välistä yhteistyötä tilanteen ratkaisemiseksi.
Nainen taittelee terveyssidettä.

Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon

Intian naiset ja tytöt käyttävät vuodessa 12 miljardia terveyssidettä, joiden maatuminen voi valmistusmateriaalista riippuen kestää jopa 800 vuotta. Goalaiset naisyrittäjät valmistavat puukuidusta terveyssiteitä, jotka auttavat vähentämään muovijätekuormaa.
Seteliraha, jossa rakennus ja teksti Bank of Tanzania

Miljardien mikrolainabisnes

Kehitysmaiden pienyrittäjille tarkoitetut mikrolainat saavat yksiltä ylistystä ja toisilta täystyrmäyksen. Pankkien mikrolainaohjelmien lisäksi naisten omaehtoiset osuuskunnat ovat yhä suositumpia tapoja säästää ja saada lainaa.