EU leikkasi miljoonilla tukea Gambialle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU leikkasi miljoonilla tukea Gambialle

Erityisesti äskettäin käyttöön otettu uusi tiukka homolaki vaikutti tukea epäävään päätökseen. 

Euroopan unioni on jäädyttänyt miljoonien eurojen rahoituksen Gambialle heikentyneen ihmisoikeustilanteen vuoksi.

Tukea on leikattu yhteensä 13 miljoonaa euroa. Summa on viimeinen siivu 75 miljoonan euron tukipaketista, joka myönnettiin vuonna 2007 kuudeksi vuodeksi, uutisoi IOL News.

Gambiassa on puutteita monissa ihmisoikeuskysymyksissä, mutta EU:n toimet kohdistuvat erityisesti maassa vastikään käyttöönotettuun tiukkaan homolakiin.

Uudessa homolaissa on säädetty muun muassa vankeusrangaistus "törkeästä homoseksuaalisuudesta" sekä kielletty homosuhteet alle 18-vuotiaiden tai hi-virusta kantavien kanssa. Lainsäädäntöä on perusteltu kristinuskolla ja afrikkalaisilla perinteillä.

Muun muassa YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Zeid Ra'ad Al Husseinin mukaan Gambian uusi laki rikkoo perusoikeuksia. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan yli kymmenen ihmistä on jo pidätetty lain nojalla.

Gmabian presidentti Yahya Jammeh on jo aiemmin ollut mediahuomion keskipisteessä homovastaisten lausuntojensa takia. Presidentti vannoi vuonna 2008 katkaisevansa homojen kaulat, mutta myöhemmin hän perui puheensa.

Gambian ulkoministeri Bala Garba Jahumpan mukaan Gambia tulee vastalauseena katkaisemaan kaiken vuoropuhelun EU:n kanssa, kertovat uutislähteet. Jahumpan mukaan tämä koskee myös Gambian osallistumista neuvotteluihin Länsi-Afrikan ja EU:n välisen vapaakauppasopimus EPA:n luomiseksi.

Homovastaisuus on yleistä lähes kaikkialla Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Viime vuosina kansalaisjärjestöt ovat raportoineet hlbti-vähemmistöjen kohdanneen mantereella entistä jyrkempiä ennakkoluuloja ja väkivaltaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia