Etiopiassa pahin kuivuus vuosikymmeniin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Etiopiassa pahin kuivuus vuosikymmeniin

El Niño -sääilmiö voi lisätä avuntarvitsijoiden määrää Afrikan sarvessa yli 80 prosenttia.

Etiopia kärsii pahimmasta kuivuuskaudesta noin 30 vuoteen. Syynä on sekä kevään että kesän sateiden epäonnistuminen. Maan hallituksen, YK:n ja avustusjärjestöjen mukaan ruoka-apua tarvitsee jo 8,2 miljoonaa ihmistä – vielä vuoden alussa luku oli 2,9 miljoonaa.

Maan humanitaariset tarpeet ovat jo suuremmat kuin vuonna 2011, jolloin Afrikan sarvessa koettiin vakava kuivuuskriisi, varoittaa YK:n katastrofiavun koordinaatiotoimisto OCHA.

Myös avustusjärjestöt ovat tilanteesta huolissaan. Catholic Relief Services -järjestön mukaan isossa osassa maata on satanut tuskin lainkaan koko vuonna, ja paimentolaiset ovat joutuneet myymään pilkkahintaan laihtuneita eläimiään. World Vision varoittaa, että tuhkarokon ja muiden tautien mahdollinen leviäminen uhkaa etenkin haavoittuvassa asemassa olevien ja aliravittujen lasten terveyttä.

Sateiden epäonnistumista pahensi El Niño -sääilmiö, joka on tänä vuonna poikkeuksellisen voimakas. Se aiheuttaa osaan maailmaa kuivuutta ja osaan sateita. Myös Etiopiassa pelätään tulvia kuivuuden lisäksi.

Ilmiö vaikuttaa myös muihin alueen maihin. OCHA:n mukaan koko Afrikan sarvessa ruokaturvan epävarmuudesta kärsivien ihmisten määrä noussee vuoden alkuun mennessä 83 prosenttia. Esimerkiksi lasten aliravitsemus on kasvanut selvästi jo Etiopiassa, Etelä-Sudanissa ja Somaliassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia