Epävakaus leimaa Afganistanin tulevaisuutta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Epävakaus leimaa Afganistanin tulevaisuutta

Heikko turvallisuustilanne ja aseellisten ryhmien kasvu huolestuttavat Punaisen Ristin kansainvälistä komiteaa.

Turvallisuuden puute on yhä keskeinen ongelma Afganistanin maaseudulla, vaikka kymmenen vuoden aikana infrastruktuuri, tietoliikenneyhteydet ja kansainväliset kauppayhteydet ovat kehittyneet, Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC) tiedottaa.

Konfliktialueiden yhteisöt ovat kuitenkin tavattoman haavoittuvia. Hallitusta puolustavien ja sitä vastustavien aseellisten ryhmien kasvu on lisännyt epävakautta ja turvattomuutta. Useiden afgaanikylien arkipäivää ovat tiesulut, maastoon kylvetyt kotitekoiset räjähteet sekä sotivien ryhmien häirintä ja pelottelu.

Vaikka järjestön mukaan turvallisuusvastuun siirtäminen kansainvälisiltä joukoilta Afganistanin armeijalle ja poliisille on sujunut hyvin, tulevaisuus on silti epävarma ja humanitaarisen avun tarve säilyy korkeana. Avunantajien kiinnostus sen sijaan oletettavasti hiipuu kansainvälisten joukkojen poistumisen myötä, ICRC arvelee.

ICRC:n Afganistanin johtajan Reto Stockerin mukaan yksi tulevaisuuden keskeisimmistä huolenaiheista on taata maaseudulla asuville turvallinen pääsy paikallisille terveysasemille konfliktialueilla.

Stocker muistuttaa myös, että hitaasti etenevä kuivuus vaikeuttaa ihmisten elämää kymmenillä Afganistanin länsi- ja pohjoisosien alueilla.

ICRC jatkaa yhteistyötään sekä kansainvälisten että Afganistanin vankilaviranomaisten kanssa varmistaakseen että viranomaiset sekä ymmärtävät että noudattavat velvollisuuksiaan vangittujen asiallisesta kohtelusta.

ICRC Afganistanissa

Punaisen Ristin kansainvälisen komitean toiminnan pääalueita ovat olleet:

  • vangittujen ja pidätettyjen tapaaminen sekä yhteydenpito heidän perheisiinsä;
  • terveyspalvelujen tuottaminen;
  • proteesipajojen ylläpito sekä psyykkisen kuntoutuksen palvelujen tuottaminen;
  • ruoka-avun ja muun humanitaarisen avun jakelu;
  • vesihuollon ja sanitaation kehittäminen;
  • kansainvälisen humanitaarisen oikeuden noudattamisen edistäminen ja
  • yhteistyö Afganistanin Punaisen Ristin kanssa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia