Ennuste: Uudet päästövähennyssitoumukset johtavat 2,4 asteen lämpenemiseen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ennuste: Uudet päästövähennyssitoumukset johtavat 2,4 asteen lämpenemiseen

Valtioiden ilmastotoimia seuraava Climate Action Tracker on laskenut ennustettaan maapallon lämpenemisestä. Valtioiden kunnianhimoa on lisännyt muun muassa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin huhtikuussa järjestämä ilmastokokous.

Mielenosoittajia ja kyltti, jossa lukee "Climate crisis = death".

Ilmastomielenosoitus Australian Melbournessa huhtikuussa. Kuva: Matt Hrkac / CC BY 2.0.

Hallitusten uusimat päästövähennysilmoitukset ovat laskeneet arviota siitä, miten paljon maapallon ilmasto lämpenee vuosisadan loppuun mennessä. Ennuste on nyt 2,4 astetta, 0,2 astetta vähemmän kuin aiemmin, laskee valtioiden ilmastotoimia seuraava Climate Action Tracker (CAT).

Pariisin ilmastosopimuksen mukaan päästöjä on vähennettävä niin paljon, että ilmasto lämpenee vain kaksi astetta, mieluiten vain puolitoista astetta. Suunta on siis oikea, mutta ei riittävä.

”On selvää, että Pariisin sopimus ajaa muutosta ja saa hallitukset hyväksymään vahvempia tavoitteita, mutta paljon on yhä tehtävää, varsinkin kun otetaan huomioon, ettei useimmilla hallituksille ole vielä politiikkoja, joilla toteuttaa lupauksensa”, sanoo CAT:n kumppaniorganisaatio Climate Analyticsin johtaja Bill Hare tiedotteessa.

CAT:n tuoreen analyysin mukaan eniten ennusteen laskuun ovat vaikuttaneet Yhdysvallat, EU, Kiina ja Japani, vaikka näistä kaksi jälkimmäistä eivät olekaan muodollisesti kertoneet YK:lle uusista tavoitteestaan.

Yhdysvallat ilmoitti huhtikuussa presidentti Joe Bidenin järjestämässä ilmastokokouksessa, että maa puolittaa päästönsä vuoteen 2030 mennessä vuoden 2005 tasosta. Myös Kanada, Japani, Etelä-Afrikka ja Argentiian lupasivat lisätä kunnianhimoaan ja Kiina toisti lupauksensa vähentää hiilen käyttöä.

Esimerkiksi Intian, Indonesian, Meksikon, Venäjän, Saudi-Arabian ja Turkin edustajat eivät kuitenkaan vahvistaneet kokouksessa tavoitteitaan. Australia kommentoi epämääräisesti hiilineutraaliustavoitettaan mutta ei päivittänyt tavoitteitaan, analyysissä todetaan.

Pariisin ilmastosopimukseen sisältyy velvoite julkistaa kansallisia päästövähennyssuunnitelmia ja päivittää niitä. Suunnitelmia on määrä esitellä seuraavan kerran Glasgow’n ilmastokokouksessa marraskuussa.

CAT:n mukaan hieman yli 40 prosenttia maista, jotka ovat ratifioineet Pariisin ilmastosopimuksen, ovat nyt päivittäneet tavoitteensa. Ne edustavat noin puolta maailman päästöistä ja kolmasosaa väestöstä.

”Liike kohti nollapäästöjä on pysäyttämätön. Pitkän aikavälin aikomukset ovat hyviä. Mutta vain jos kaikki hallitukset siirtyvät kriisimoodiin ja ehdottavat ja toteuttavat enemmän lyhyen aikavälin toimia, päästöt voidaan puolittaa seuraavien kymmenen vuoden aikana, kuten Pariisin ilmastosopimus edellyttää”, sanoo CATiin kuuluvan New Climate Instituten edustaja Niklas Höhne tiedotteessa.

Tutkijoiden mukaan mikäli päästöt kasvavat vielä tällä vuosikymmenellä, Pariisin sopimuksen tavoitteisiin on enää vaikea päästä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia