”En tiedä, en ole tutkija”– Maailmanpankin pääjohtaja David Malpass saa kovaa kritiikkiä väisteltyään haastattelussa kysymystä ilmastonmuutoksen aiheuttajasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

”En tiedä, en ole tutkija”– Maailmanpankin pääjohtaja David Malpass saa kovaa kritiikkiä väisteltyään haastattelussa kysymystä ilmastonmuutoksen aiheuttajasta

Donald Trumpin aikoinaan nimittämä Maailmanpankin pääjohtaja on joutunut vakuuttelemaan erikseen, että uskoo ihmisen aiheuttaneen ilmastonmuutoksen. Malpassia vaadittiin eroamaan sen jälkeen, kun hän väisteli kysymystä haastattelussa.

Mies puolilähikuvassa.

David Malpass nimitettiin Maailmanpankin pääjohtajaksi vuonna 2019. Kuva: Simone D. McCourtie / World Bank Photo Collection / CC BY-NC-ND 2.0.

Maailmanpankin pääjohtaja David Malpass on joutunut kovan kritiikin kohteeksi sen jälkeen, kun hän kieltäytyi haastattelussa vastaamasta suoraan kysymykseen ilmastonmuutoksen aiheuttajasta.

The New York Times -lehden toimittaja David Gelles kysyi viime tiistaina ilmastorahoitusta käsittelevässä tapahtumassa, uskooko Malpass, että se, että ihminen käyttää fossiilisia polttoaineita, lämmittää planeettaa vaarallisella tavalla.

Yhdysvaltain entinen varapresidentti Al Gore oli aiemmin sanonut, että Maailmanpankin johtaja pitäisi vaihtaa, sillä tämä on ”ilmastonmuutoksen kieltäjä”.

Glies antoi Malpassille mahdollisuuden kommentoida väitettä ja kysyi tämän ilmastokantoja suoraan, mutta Malpass lykkäsi vastausta pitkään ja sanoi lopulta: ”En tiedä. En ole tutkija eikä se ole kysymys”, hän sanoi.

Malpass sai kommenteistaan rajua kritiikkiä. Muun muassa YK:n entinen ilmastojohtaja Christina Figueres totesi, että jos ei ymmärrä ilmastonmuutoksen aiheuttamaa uhkaa kehitysmaille, ei voi johtaa kansainvälistä kehitysinstituutiota. Myös monet ympäristöjärjestöt vaativat Malpassin erottamista.

Keskusteluun puuttui myös Yhdysvaltain hallinto. Presidentti Joe Bidenin lehdistösihteeri ilmoitti valtion odottavan, että Maailmanpankki toimii kunnianhimoisena ilmastojohtajana. Yhdysvallat on perinteisesti vastannut Maailmanpankin johtajan nimittämisestä.

Torstaina Malpass pyysi lopulta anteeksi lausuntojaan ja ilmoitti uskovansa selkeästi, että ihminen aiheuttaa ilmastonmuutoksen, kertoo muun muassa kehitysuutissivusto Devex.

”En ole ilmastonmuutoksen kieltäjä enkä tiedä, miten tämä viesti välittyi. Se meni sotkuun, enkä ole aina hyvä välittämään täydellistä viestiä”, hän sanoi.

Republikaanitaustaisen Malpassin nimitti virkaansa alun perin Yhdysvaltain presidentti Donald Trump. Malpassia on aiemminkin epäilty ilmastonmuutoksen kieltämisestä. Maailmanpankki on saanut kritiikkiä myös siitä, että se rahoittaa edelleen fossiilienergian projekteja, kertoo brittilehti The Guardian.

Malpass kieltäytyi eroamasta, mutta kolmen viikon kuluttua järjestetään Maailmanpankin vuosikokous, jossa tapausta todennäköisesti käsitellään vielä uudelleen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia