El Niñon jälkeen kurittaa La Niña | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

El Niñon jälkeen kurittaa La Niña

Viime vuonna käynnistyneen sääilmiön El Niñon seuraukset olivat mittaushistorian voimakkaimpia. El Niñon hiivuttua uusi sääilmiö La Niña nostaa jo päätään.

(IPS) -- Viime vuonna käynnistynyt maapallon sääsysteemiin vaikuttava El Niño -ilmiö on hiipumassa. Tällä kertaa sen seuraukset olivat mittaushistorian voimakkaimpia.

El Niñolla tarkoitetaan 3–7 vuoden välein toistuvaa ilmiötä, joka juontuu trooppisen Tyynenmeren keski- ja itäosien lämpenemisestä. Se johtaa merien pintalämpötilojen nousuun ja vaikuttaa säätiloihin eri puolilla maailmaa.

Seurauksena on monin paikoin kuivuutta tai vastaavasti rankkoja sateita. El Niño tuottaa eri puolilla maailmaa normaalista poikkeavia ilmiöitä: kuivuudesta kärsitään monissa paikoissa sadekausina ja vastaavasti kuivan kauden sijaan saadaan kovia sateita. Voimakkaimmin poikkeukselliset sääilmiöt iskevät Afrikkaan, Kaakkois-Aasiaan ja Väli-Amerikkaan.

Ihmisiä ja muuta luontoa kurittavat säät ovat saamassa jatkoa, sillä El Niñon vastinpari La Niña kerää jo voimiaan. La Niña laskee meren pintalämpötiloja ja sen seurauksena El Niñon aikana sekä kuivuudesta kärsineitä että tulvineita alueita piiskaavat rankkasateet.

Viime vuosina El Niñon ja La Niñan ohella ilmastonmuutos on tuottanut äärimmäisiä sääilmiöitä. Sekä kuivuutta että tulvia esiintyy entistä tiheämpään tahtiin ja voimallisempina. Avustusjärjestö Oxfamin edustajat ovat raportoineet eri puolilta maailmaa kuivuuksien olevan ankarampia kuin koskaan.

Kuivuus vaikuttaa muun muassa satoihin ja puhtaan juomaveden saantiin. Monet kulkutaudit kuten dengue-kuume, kolera ja tavalliset ripulitaudit puolestaan leviävät tulvivilla alueilla.

TÄSMENNYS 22.8.2016. LISÄTTY ENSIMMÄINEN KAPPALE.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia