Uutiset Seksuaali- ja lisääntymisterveys

Bidenin hallinto luopuu Trumpin kauden tuhoisasta kehitysyhteistyön aborttisäännöstä – Vaikutukset jatkuvat vielä pitkään

Trumpin aikana kansainväliset järjestöt eivät ole saaneet Yhdysvaltain rahoitusta, jos ne ovat edes puhuneet työssään abortista. Säännön hyödyt ovat olleet minimaaliset ja haitat valtavat.
Mielenosoittajia pinkkien kylttien kanssa
Chicagossa osoitettiin vuonna 2018 mieltä Trumpin aborttipolitiikkaa vastaan.
(Kuva: Charles Edward Miller / CC BY-SA 2.0)

Yhdysvaltain uuden presidentin Joe Bidenin hallinto on odotetusti luopumassa niin sanotun ”suukapulasäännön” eli global gag rulen käytöstä kehitysyhteistyörahoituksessa.

Monien Yhdysvaltain republikaanipresidenttien käyttämä ja presidentti Donald Trumpin hallinnon kiristämä käytäntö kielsi Yhdysvaltain rahoituksen antamisen kaikille sellaisille kansainvälisille terveystyötä tekeville kehitysyhteistyöjärjestöille, jotka ovat millään tavalla tekemisissä abortin kanssa.

Järjestöt eivät ole voineet saada Yhdysvaltain rahoitusta mihinkään toimintaansa, vaikka ne olisivat rahoittaneet aborttipalvelunsa tai edes niistä tiedottamisen muilla tavoin. Sääntö tuli käyttöön presidentti Ronald Reaganin aikana, mutta Trumpin hallinto ulotti sen kaikkeen globaaliin terveystyöhön ja lopulta myös järjestöjen kumppaneihin.

Uutistoimisto Reuters kertoi viime viikolla, että Bidenin hallinto on luopumassa käytännöstä, kuten oli odotettukin. Asiasta kertoi Maailman terveysjärjestölle Bidenin terveysneuvonantaja Anthony Fauci.

Säännön vaikutukset ovat olleet tuhoisat, sillä se leikkasi seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluita ympäri maailman. Lisääntymisterveyteen erikoistuneen yhdysvaltalaisen Guttmacher-instituutin mukaan sääntö vaikutti noin 12 miljardiin dollariin ennakoitua rahoitusta vuonna 2018.

Koska sääntö ulotettiin koskemaan kaikkea terveystyötä, se vaikutti myös esimerkiksi hivin, aliravitsemuksen, malarian, tuberkuloosin ja muiden tartuntatautien vastaiseen työhön.

Mitään myönteisiä esimerkkejä säännön toimimisesta ei ole. Se on vähentänyt paitsi aborttien, myös ehkäisyn saantia. Se on hiljentänyt lisääntymisterveyden puolestapuhujia ja aiheuttanut leikkauksia perhesuunnitteluohjelmiin, järjestö kertoi viime keväänä.

Yhdysvaltain rahoituksesta kieltäytyivät muun muassa maailman suurimpiin kuuluvat perhesuunnittelujärjestöt MSI Reproductive Choice (entinen Marie Stopes International) sekä International Planned Parenthood Federation.

Esimerkiksi MSI menetti sen seurauksina 30 miljoonaa dollaria vuodessa. Summalla tuettiin aiemmin kahta miljoonaa naista. Esimerkiksi Nepalissa, Madagaskarilla ja Ugandassa palveluita jouduttiin sulkemaan ja ei-toivotut raskaudet sekä turvattomat abortit kasvoivat. Jos Yhdysvaltain rahoitusta olisi saatu, Trumpin kaudella olisi pystytty ehkäisemään 6 miljoonaa ei-toivottua raskautta, 1,8 miljoonaa turvatonta aborttia ja 20 000 äitiyskuolemaa, järjestö kertoo verkkosivuillaan (pdf).

Vaikka käytännöstä nyt luovutaan, se ei välttämättä ala vaikuttaa heti, arvioivat terveysalan asiantuntijat marraskuussa Devex-uutissivustolle.

Säännön peruminen vaatii isoja muutoksia sopimuksiin, ja siitä on myös viestittävä kumppaneille. Järjestöt joutuvat odottamaan seuraavaa hakukierrosta, ja mikäli ne saavat rahoitusta, monet klinikat on avattava uudelleen, mikä vaatii aikaa. Osa kumppaneista on myös peloissaan ja varovaisia siitä, mitä ne enää uskaltavat tehdä, kertoi perhesuunnittelujärjestö PAI:n edustaja Jonathan Rucks Devexille.

Yhdysvallat on yksi maailman tärkeimpiä kehitysavun rahoittajia. Euroopan maat lanseerasivat Trumpin linjauksen seurauksena She Decides -aloitteen, jonka avulla rahoitusvajetta on yritetty paikata.

Seksuaali- ja lisääntymisterveys gendersukupuolten tasa-arvokehitysyhteistyöterveys Yhdysvallat

Lue myös

Nainen työpöydän ääressä kirjoittamassa.

Maailmassa on 900 000 kätilön vaje – Sen paikkaaminen pelastaisi miljoonia ihmishenkiä, tuore raportti laskee

Naisvaltainen ala ja naispotilaiden tarpeet jäävät usein huomiotta. Se on yksi syy siihen, että maailmassa on liian vähän kätilöitä, selviää Unfpan raportista.
Sairaanhoitaja ja potilas kirjoituspöydän ääressä.

YK-raportti: Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei toteudu – Miljoonat eivät saa päättää seksistä tai voi käyttää ehkäisyä

57 maata kattavan tutkimuksen mukaan yli puolella naisista ei ole täyttä kehollista itsemääräämisoikeutta. Sen pitäisi järkyttää meitä kaikkia, sanoo YK:n väestörahasto Unfpan pääjohtaja Natalia Kanem.
Nainen puolilähikuvassa, taustalla YK:n logoja sinisellä pohjalla.

Arvio: Korona johti noin 1,4 miljoonaan ei-toivottuun raskauteen kehittyvissä maissa – Pahimmat skenaariot vältettiin

Muun muassa terveyspalvelujen häiriöt ja matkustusrajoitukset ovat johtaneet ei-toivottujen raskauksien kasvuun matalan tulotason ja keskitulotason maissa. Samaan aikaan rikkaissa maissa syntyvyys on laskenut.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies puolilähikuvassa tiiliseinää vasten.

Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin

Financial Transparency Coalitionia johtava Matti Kohonen tekee työtä oikeudenmukaisemman talousjärjestelmän puolesta. Hän sai kipinän työhönsä jo lapsuudessa kohtaamastaan eriarvoisuudesta ja uskoo, että köyhyys ja eriarvoisuus eivät ole maailmassa välttämättömiä asioita.
Traktori pellolla, taustalla kylä.

Tutkijat: Euroopan voisi ruokkia luomuviljelyllä vuonna 2050

Tuoreen tutkimuksen mukaan ympäristön huomioiva viljely on mahdollista, mutta se vaatii monenlaisia muutoksia, muun muassa eläinperäisten tuotteiden käytön vähentämistä.
Kahta nuorta naista esittävä seinämaalaus korkean talon seinässä.

Ensi viikolla järjestetään suurin feministinen kokoontuminen neljännesvuosisataan – Tavoitteena tasa-arvon takapakin estäminen

YK:n tasa-arvojärjestön, Meksikon ja Ranskan johtama Generation Equality -foorumi aloittaa viisivuotisen kampanjan, jonka tavoitteena on edistää sukupuolten tasa-arvoa muun muassa teknologia-alalla. Se on osittain vastareaktio populistiselle voimille, jotka ovat viime vuosina haastaneet tasa-arvoa, kertoo ulkoministeriön tasa-arvosuurlähettiläs Katri Viinikka.
Iranin lippuja

Kovaa kritiikkiä Iranin uudelle presidentille – Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Ebrahim Raisi oli mukana vuoden 1988 joukkoteloituksissa

Iranissa tapettiin tuhansia poliittisia vankeja vuonna 1988. Uutta presidenttiä on epäilty osallisuudesta tapahtumiin, mutta ketään ei ole rangaistu.
Mies ajaa aasien vetämillä kärryillä tietä pitkin.

Energian kalleus edistää metsätuhoa Zimbabwessa – Halvan sähkön puutteessa turvaudutaan puuhiileen

Laiton puunkaato tuhoaa Zimbabwesta joka vuosi noin 60 miljoonaa puuta eli osapuilleen 33 000 hehtaaria metsää. Yksi syy on energianlähteenä käytettävä puuhiili. Sakkorangaistuksetkaan eivät auta, sillä monelle sähkö on liian kallista ja puuhiili ainoa vaihtoehto.

Tuoreimmat

Tutkijat: Euroopan voisi ruokkia luomuviljelyllä vuonna 2050
Ensi viikolla järjestetään suurin feministinen kokoontuminen neljännesvuosisataan – Tavoitteena tasa-arvon takapakin estäminen
Kovaa kritiikkiä Iranin uudelle presidentille – Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Ebrahim Raisi oli mukana vuoden 1988 joukkoteloituksissa
Energian kalleus edistää metsätuhoa Zimbabwessa – Halvan sähkön puutteessa turvaudutaan puuhiileen
Globaali ruokajärjestelmä tuottaa nälkäisiä ja uhkaa planeetan kantokykyä – Systeemin pitää muuttua, ja siihen voi vaikuttaa myös Suomi, summaa tuore raportti
Kuivuus voi olla seuraava pandemia, varoittaa YK-raportti – Ilmastonmuutos altistaa lisää useimpien maiden kuivuusriskiä lähivuosikymmeninä
Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin
Lämpenevä merivesi tuhoaa koralleja El Salvadorissa ja vie samalla elinkeinon kalastajilta – ”Vesi on niin kuumaa, että se näyttää jo keitolta”
Egypti aikoo teloittaa 12 Muslimiveljeskunnan jäsentä – Teloitukset kiihtyneet jälleen tänä vuonna
Filippiinien huumesodassa on todennäköisesti tapahtunut rikoksia ihmisyyttä vastaan – Kansainvälisen rikostuomioistuimen pääsyyttäjä vaatii virallista tutkintaa

Luetuimmat

Suomen uudessa kehityspolitiikan selonteossa on hienoja periaatteita, mutta konkretia puuttuu, kritisoivat järjestöt – ”Voi jäädä rammaksi ankaksi”
Maailman piti päästä eroon lapsityöstä, mutta kehitys on kääntynyt jyrkkään alamäkeen – ”Intiassa kestää ainakin kymmenen vuotta päästä pandemiaa edeltävään tilanteeseen”
”Suomalaisten ei pitäisi ottaa demokratiaa itsestäänselvyytenä”, vetoaa kansalaisaktivismin veteraani Maina Kiai, joka seuraa huolestuneena koronan vaikutuksia ihmisoikeuksiin
Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin
Kuivuus voi olla seuraava pandemia, varoittaa YK-raportti – Ilmastonmuutos altistaa lisää useimpien maiden kuivuusriskiä lähivuosikymmeninä
Suomi on tuoreen selvityksen mukaan kestävän kehityksen kärkimaa – Koronapandemia käänsi globaalit trendit kuitenkin laskusuuntaan
Vuoden maailmanparantaja -palkinto vammaistyötä tukevalle Abilis-säätiölle – Pandemia teki järjestön tuesta aiempaakin kysytympää
Maailmassa on yhä vireillä 432 hiilikaivosprojektia, vaikka hiilestä pitäisi luopua, paljastaa tuore selvitys – aktiivisimpia Kiina ja Australia
Pelastakaa Lapset: Lasten sieppauksista on tullut osa sodankäyntiä Mosambikissa – Etenkin tyttöjä kaapataan jopa suoraan kodeistaan
Kysely: Suomalaisilla vääriä mielikuvia mielenosoittamiseen liittyvistä oikeuksista – Etenkin vanhempien ikäluokkien asenteet kovia