Bidenin hallinto luopuu Trumpin kauden tuhoisasta kehitysyhteistyön aborttisäännöstä – Vaikutukset jatkuvat vielä pitkään | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Bidenin hallinto luopuu Trumpin kauden tuhoisasta kehitysyhteistyön aborttisäännöstä – Vaikutukset jatkuvat vielä pitkään

Trumpin aikana kansainväliset järjestöt eivät ole saaneet Yhdysvaltain rahoitusta, jos ne ovat edes puhuneet työssään abortista. Säännön hyödyt ovat olleet minimaaliset ja haitat valtavat.

Mielenosoittajia pinkkien kylttien kanssa

Chicagossa osoitettiin vuonna 2018 mieltä Trumpin aborttipolitiikkaa vastaan. Kuva: Charles Edward Miller / CC BY-SA 2.0.

Yhdysvaltain uuden presidentin Joe Bidenin hallinto on odotetusti luopumassa niin sanotun ”suukapulasäännön” eli global gag rulen käytöstä kehitysyhteistyörahoituksessa.

Monien Yhdysvaltain republikaanipresidenttien käyttämä ja presidentti Donald Trumpin hallinnon kiristämä käytäntö kielsi Yhdysvaltain rahoituksen antamisen kaikille sellaisille kansainvälisille terveystyötä tekeville kehitysyhteistyöjärjestöille, jotka ovat millään tavalla tekemisissä abortin kanssa.

Järjestöt eivät ole voineet saada Yhdysvaltain rahoitusta mihinkään toimintaansa, vaikka ne olisivat rahoittaneet aborttipalvelunsa tai edes niistä tiedottamisen muilla tavoin. Sääntö tuli käyttöön presidentti Ronald Reaganin aikana, mutta Trumpin hallinto ulotti sen kaikkeen globaaliin terveystyöhön ja lopulta myös järjestöjen kumppaneihin.

Uutistoimisto Reuters kertoi viime viikolla, että Bidenin hallinto on luopumassa käytännöstä, kuten oli odotettukin. Asiasta kertoi Maailman terveysjärjestölle Bidenin terveysneuvonantaja Anthony Fauci.

Säännön vaikutukset ovat olleet tuhoisat, sillä se leikkasi seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluita ympäri maailman. Lisääntymisterveyteen erikoistuneen yhdysvaltalaisen Guttmacher-instituutin mukaan sääntö vaikutti noin 12 miljardiin dollariin ennakoitua rahoitusta vuonna 2018.

Koska sääntö ulotettiin koskemaan kaikkea terveystyötä, se vaikutti myös esimerkiksi hivin, aliravitsemuksen, malarian, tuberkuloosin ja muiden tartuntatautien vastaiseen työhön.

Mitään myönteisiä esimerkkejä säännön toimimisesta ei ole. Se on vähentänyt paitsi aborttien, myös ehkäisyn saantia. Se on hiljentänyt lisääntymisterveyden puolestapuhujia ja aiheuttanut leikkauksia perhesuunnitteluohjelmiin, järjestö kertoi viime keväänä.

Yhdysvaltain rahoituksesta kieltäytyivät muun muassa maailman suurimpiin kuuluvat perhesuunnittelujärjestöt MSI Reproductive Choice (entinen Marie Stopes International) sekä International Planned Parenthood Federation.

Esimerkiksi MSI menetti sen seurauksina 30 miljoonaa dollaria vuodessa. Summalla tuettiin aiemmin kahta miljoonaa naista. Esimerkiksi Nepalissa, Madagaskarilla ja Ugandassa palveluita jouduttiin sulkemaan ja ei-toivotut raskaudet sekä turvattomat abortit kasvoivat. Jos Yhdysvaltain rahoitusta olisi saatu, Trumpin kaudella olisi pystytty ehkäisemään 6 miljoonaa ei-toivottua raskautta, 1,8 miljoonaa turvatonta aborttia ja 20 000 äitiyskuolemaa, järjestö kertoo verkkosivuillaan (pdf).

Vaikka käytännöstä nyt luovutaan, se ei välttämättä ala vaikuttaa heti, arvioivat terveysalan asiantuntijat marraskuussa Devex-uutissivustolle.

Säännön peruminen vaatii isoja muutoksia sopimuksiin, ja siitä on myös viestittävä kumppaneille. Järjestöt joutuvat odottamaan seuraavaa hakukierrosta, ja mikäli ne saavat rahoitusta, monet klinikat on avattava uudelleen, mikä vaatii aikaa. Osa kumppaneista on myös peloissaan ja varovaisia siitä, mitä ne enää uskaltavat tehdä, kertoi perhesuunnittelujärjestö PAI:n edustaja Jonathan Rucks Devexille.

Yhdysvallat on yksi maailman tärkeimpiä kehitysavun rahoittajia. Euroopan maat lanseerasivat Trumpin linjauksen seurauksena She Decides -aloitteen, jonka avulla rahoitusvajetta on yritetty paikata.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia