Trumpin hallinto tiukentaa kehitysyhteistyön aborttisääntöä – kohteena suuri osa terveystyöstä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Trumpin hallinto tiukentaa kehitysyhteistyön aborttisääntöä – kohteena suuri osa terveystyöstä

Trumpin uusi "elämää suojeleva" politiikka ulottuu aiempaa laajemmalle. Vaikutukset kestävät sukupolvia, sanoo kansainvälinen perhesuunnittelujärjestö IPPF.

Verinäytteen otto Ugandassa vuonna 2012.

Trumpin uusi politiikka vaikuttaa muun muassa hiv-työhön. Kuvassa otetaan verinäyte hiv-testiä varten Ugandassa. Kuva: UNFPA / Flickr / CC BY-NC-ND 2.0.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto on ilmoittanut laajentavansa merkittävästi käytäntöä, joka kieltää Yhdysvaltain rahoituksen aborttia edistäviltä kansainvälisiltä järjestöiltä. Käytännössä se tarkoittaa, että uhattuna on noin 8,8 miljardin dollaria Yhdysvaltain globaalia terveystukea.

Trump ilmoitti tammikuussa ottavansa uudelleen käyttöön presidentti Ronald Reaganin sekä molempien Bushien aiemmin soveltaman ”global gag rule” -linjauksen. Sen perusteella Yhdysvallat leikkaa perhesuunnittelurahoituksen kaikilta sellaisilta kansainvälisiltä järjestöiltä, jotka edistävät ulkomailla aborttioikeutta, oli kyseessä sitten Yhdysvaltain tai jonkun muun maan myöntämä rahoitus.

Säännön käyttöönotto on herättänyt laajaa vastustusta, ja sen on arveltu vaikuttavan noin 600 miljoonaan dollariin Yhdysvaltain perhesuunnitteluun kanavoimaa rahaa.

Nyt politiikkaa kuitenkin laajennetaan: viime viikolla julkaistu uusi ”elämän suojelu globaalissa terveysavussa” -sääntö koskee pelkän perhesuunnittelun sijasta suurta osaa Yhdysvaltain myöntämästä globaalista terveystuesta. Se vaikuttaa perhesuunnittelurahojen lisäksi myös esimerkiksi hiv- ja aidstyöhön, äitiys- ja lapsiterveyteen ja malariaan liittyvään työhön.

Käytännössä järjestöjen on siis pian valittava, tekevätkö ne aborttiin liittyvää työtä vai tekevätkö ne mitään Yhdysvaltain tukemaa terveystyötä, kirjoittaa uutissivusto Devex.

Linjauksen pelätään vaikuttavan kauaskantoisesti kehitysmaiden terveystilanteeseen. Kansainvälinen perhesuunnittelujärjestö IPPF arvioi, että sen rahoituksen menetys johtaa noin 20 000 äitiyskuolemaan, 4,8 miljoonaan ei-toivottuun raskauteen sekä 1,7 miljoonaan turvattomaan aborttiin.

”Global Gag Rulen laajentaminen on ennennäkemätön ja suurin laatuaan. - - Politiikka vaatii IPPF:ää lopettamaan tuen, neuvonnan ja palveluiden antamisen maissa, joissa se on täysin laillista ja joissa jäsenemme tuottavat niitä ja naiset ovat niistä riippuvaisia. Emme voi tehdä sitä. Seuraukset ovat kohtalokkaita ja kestävät sukupolvia”, sanoo järjestön johtaja Tewodros Melesse tiedotteessa.

Sääntöä aletaan soveltaa kaikkiin uusiin rahoitussopimuksiin sekä vanhojen lisärahoituksiin. Poikkeuksiakin löytyy: sääntöä ei sovelleta esimerkiksi katastrofiapuun.

Säännön uskotaan vaikuttavan etenkin Afrikan maihin, kertoo uutissivusto Devex. Tuoreen selvityksen mukaan yli puolet niistä 64 maasta, jotka viime vuonna saivat Yhdysvalloilta terveyteen liittyvää kahdenvälistä tukea, sijaitsi Afrikassa. 

Tutkimuksissa on kyseenalaistettu se, johtaako aborttikielto harvempiin abortteihin. Esimerkiksi erään lähes kaksi tusinaa maata kattavan tutkimuksen mukaan George W. Bushin kaudella Saharan eteläpuolisessa Afrikassa abortit lisääntyivät maissa, joihin kielto vaikutti, kertoo brittilehti The Guardian.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia