Bangladeshin tehdaspalon taustalla huonot työolot | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Bangladeshin tehdaspalon taustalla huonot työolot

Viime viikonloppuna sattuneessa tuhoisassa tehdaspalossa Bangladeshissa kuoli ainakin 110 ihmistä.

Bangladeshissä viikonloppuna sattunut tehdastulipalo kertoo Bangladeshin tekstiilityöntekijöiden heikosta työturvallisuustilanteesta, arvioi Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK.

Maan historian tuhoisimmassa tehdaspalossa kuoli ainakin 112 ihmistä.

SASK on tutustunut tehtaiden oloihin Bangladeshissa työoloihin liittyvän hankkeensa kautta. Järjestön ohjelmasuunnittelija Seppo Karppinen ei pidä onnettomuutta yllättävänä.

"Kaikissa tehtaissa, joissa olen käynyt, työsuojelupuoli on retuperällä. Kuuma ilma on täynnä pölyä, sähkölaitteet hirvittävässä kunnossa ja valaistus hyvin puutteellista. Suomalaisella mittapuulla olosuhteet ovat aivan järkyttäviä", Karppinen kertoo.

Tulipalo alkoi tehdasrakennuksen pohjakerroksesta ja sadat työntekijät jäivät palon sytyttyä loukkuun rakennuksen ylempiin kerroksiin. Rakennuksessa oli onnettomuushetkellä yli 1000 työntekijää. Tehtaassa valmistettiin vaatteita hollantilaiselle C&A-kauppaketjulle ja hongkongilaiselle Li & Fungille.

Bagladeshin tekstiiliteollisuus on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosina. Työntekijöiden oikeuksien loukkaukset ja kehot työolot ovat maassa yleisiä. Finnwatchin mukaan Suomeen tuotiin viime vuonna Bagladeshistä vaatteita 87 miljoonalla eurolla.

SASKin mukaan paras tapa kohentaa Bangladeshin työoloja on paikallisten ammattiliittojen vahvistaminen. Ammattiliitoilla on kuitenkin Bagladeshissa vielä heikko asema ja muutos on hidasta.

Aiemmin tänä keväänä Finnwatch peräänkuulutti parempia työoloja bangladeshilaisille vaatetyöläisille.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia