Bangladeshille rajua kritiikkiä työläisten oikeuksien laiminlyönnistä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Bangladeshille rajua kritiikkiä työläisten oikeuksien laiminlyönnistä

Satoja kuolonuhreja vaatinut vaatetehtaan romahdus osoittaa, että maan on nopeasti parannettava työoloja, sanoo Human Rights Watch.

Viikko sitten Bangladeshissa tapahtunut vaatetehtaan romahdus osoittaa, miten huonossa kunnossa työturvallisuus ja työläisten oikeudet maassa ovat, toteaa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch. Tehdasrakennuksen romahdus oli jo viides viimeisten kahdeksan vuoden aikana ja tällä kertaa se vaati ainakin 402 ihmisen hengen.

Järjestön mukaan Bangladeshissa työturvallisuusolot sekä näiden tarkastukset ovat surkealla tolalla vähäisten resurssien ja tarkastuskäyntäntöjen vuoksi. Tarkastuksista muun muassa ilmoitetaan tehtaan johdolle etukäteen, minkä vuoksi turvallisuusolot voidaan saada hetkeksi näyttämään hyvältä.

"Tragedia osoittaa, ettei työläisten liittoutumisessa ole kyse ainoastaan parempien palkkojen vaatimisesta, vaan ihmishenkien pelastamisesta", kommentoi Brad Adams HRW:n Aasian johtaja.

Ongelma on myös, että samalla kun työläisillä ei ole oikeutta järjestäytyä, tehtaiden omistajat ja työnantajat ovat aktiivisesti mukana politiikassa ja näin vastuussa maan tärkeimmistä poliittisista päätöksistä. Työläisten oikeudet ja työturvallisuuden parantaminen eivät näin ole nousseet korkealle poliittisilla asialistoilla.

Adamsin mukaan työoloilla on myös globaali ulottuvuus. "Kansainväliset yritykset ja kuluttajat hyötyvät Bangladeshin halvasta työvoimasta, mutteivät tee juuri mitään työläisten olojen parantamiseksi. On korkea aika, että yritykset kieltäytyvät ostamasta vaatteita tehtaista, jotka eivät huolehdi työläisten oikeuksista ja turvallisuudesta."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia