Auttajat ovat hylkäämässä Somalian | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Auttajat ovat hylkäämässä Somalian

Hallinnon korruptio ja sissien väkivalta ovat syynä avustusjärjestöjen lähtöön Somaliasta, kirjoittaa William Lloyd George.

(IPS) -- Korruptio ja yltyvä väkivalta ajavat uskollisimpiakin auttajia pois Somaliasta. Maassa yli 20 vuotta toiminut Lääkärit ilman rajoja (MSF) ilmoitti elokuussa lähdöstään. Hinnan maksavat tavalliset somalialaiset.

"Korruptoituneet virkamiehet ja klaanisoturit pyrkivät käyttämään avustustyöntekijöitä omiin tarkoituksiinsa", sanoo politiikan tutkija Hassan Abukar.

Ulkomaisten työntekijöiden sieppauksilla kiristetään rahaa kansalaisjärjestöiltä. Somalian hallitusta vastaan sotiva islamistien sissijärjestö al-Shabaab taas pitää ulkomaalaisia vakoojina.

Kansainvälisen MSF:n puheenjohtaja tohtori Unni Karunakara kertoo, että työntekijöiden ahdistelu ja murhat tekivät järjestön toiminnan Somaliassa mahdottomaksi.

Murhaavat kumppanit

MSF oli yksi harvoista auttajista, joka jaksoi toimia Somaliassa niin sisällissodan kuin klaanikahinoiden ja merirosvouksenkin aikana. Järjestö tuli maahan 1991 ja hoiti arviolta 50 000:ta ihmistä kuukaudessa.

"Viimeinen pisara oli tajuta, että viranomaiset, aseryhmät ja yhteisöjen johtajat tukivat aktiivisesti väkeemme kohdistuneita hyökkäyksiä, sieppauksia ja murhia tai ainakin sallivat ne", Karunakara sanoo.

Hänen mukaansa hyökkäyksiin saattoivat osallistua samat tahot, joiden kanssa MSF oli neuvotellut turvajärjestelyistään. "Heidän vuokseen sadattuhannet somalialaiset menettävät nyt lääkinnällisen avun."

Somaliassa on tapettu vuodesta 1991 lähtien 16 MSF:n jäsentä ja hyökkäyksiä järjestöä vastaan on ollut kymmenittäin.

Tukea toivotaan

"MSF:n lähtö paljastaa uuden hallituksen kyvyttömyyden luoda turvallisuutta", arvioi Mogadishun tutkimus- ja dialogikeskusta johtava Jabril Ibrahim Abdulle.

Marraskuussa aloittanut Somalian hallitus on halunnut luoda mielikuvaa siirtymisestä väliaikaisesta pysyvään hallintoon. Brysselissä pidetään syyskuussa suuri kokous, jossa tukijoiden odotetaan lupaavan miljoonia Somalian jälleenrakennukseen.

Somaliaan lähetetyt Afrikan unionin ja Etiopian joukot ovat onnistuneet häätämään al-Shabaabin tärkeimmistä kaupungeista, mutta väkivalta jatkuu silti laajana.

Islamistit iskevät valtion laitoksia, lentokenttiä ja aluehallintoa vastaan. Heinäkuun lopulla iskussa Turkin lähetystöön Mogadishussa kuoli kolme ihmistä. YK:n tukikohdassa tapettiin kesäkuussa 15 henkeä.

Loppua ei näy

MSF ei ole ainoa lähtijä. Yltynyt väkivalta on saanut monet järjestöt supistamaan väkensä minimiin.

Yleensä väkivalta kiihtyy muslimien ramadan-kuun aikana, mutta laantuu sen jälkeen.
Tutkija Abukar pelkää, ettei nyt käy niin, koska al-Shabaabin eri lohkot ovat alkaneet taistella vallasta myös keskenään.

Abukar listaa muita syitä väkivallan jatkumiselle: vallanhimo on nostattanut hallitukselle uskollisia klaaneja aseisiin, poliittiset murhat yleistyvät, koska niistä ei jää kiinni, eikä hallituksen valta ulotu Mogadishun ulkopuolelle.

"Kuten tuorein YK-raportti sanoo, Somalian hallitus ei pysty valvomaan aluetta ilman ulkopuolista apua", Abukar kiteyttää.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia