Aseteollisuus ottanut tietoturva-alan tähtäimeensä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Aseteollisuus ottanut tietoturva-alan tähtäimeensä

Asemyynnin väheneminen toissa vuonna on saanut yritykset etsimään uusia toimialoja ja markkina-alueita, sanoo SIPRI.

Notkahdus asekaupassa on saanut aseiden tuottajat kiinnostumaan tietoverkkoturvallisuusmarkkinoista, kertoo maailman asekauppaa tutkiva Tukholman rauhantutkimuskeskus SIPRI.

Järjestön tutkimien maailman sadan suurimman aseiden tuottajayritysten myynti laski noin viisi prosenttia vuonna 2011, johtuen muun muassa puolustusmenojen säästötoimista ja kansainvälisistä aserajoituksista konfliktialueille.

Tietoverkkojen turvallisuuden merkitys on puolestaan korostunut kansallisissa turvallisuuskysymyksissä viime vuosina. SIPRIn tutkimat tuottajat ovat laajentaneet toimialuettansa muun muassa tietoverkkojen suojausohjelmistojen testaukseen sekä koulutukseen ja konsultointiin.

SIPRIn mukaan yritykset ovat pyrkineet myös erikoistumaan sekä hajauttamaan tai supistamaan liiketoimintaansa pysyäkseen kilpailukykyisinä. Useat järjestön tutkimat yritykset ovat perustaneet muun muassa ulkomaisia tytäryhtiöitä päästäkseen Latinalaiset Amerikan, Lähi-idän ja Aasian asemarkkinoille.

SIPRIn sata yritystä sisältävän listan merkittävimmistä aseiden tuottajista suurin osa on Pohjois-Amerikasta ja Euroopasta. Listalta löytyy myös suomalainen Patria, jonka sijoitus on noussut listalla kymmen pykälää edellisvuodesta. Kiinalaisyrityksiä järjestön listalla sen sijaan ei ole, sillä niiden toiminnasta ei ole julkista tietoa.

Vaikka aseiden myynti oli toissa vuonna laskussa, järjestö korostaa, että kokonaisuudessaan myynti on kasvanut viime vuosikymmenen aikana. Vuodesta 2002, SIPRIn listan yritysten asekauppa on kasvanut jopa 51 prosentilla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia