Arabiemiirikunnat aikoo sallia ”rauhanomaiset” mielenilmaukset YK:n ilmastokokouksessa – Autoritaarisen öljyvaltion lupaukset herättävät epäilyksiä ympäristö- ja ihmisoikeusjärjestöissä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Arabiemiirikunnat aikoo sallia ”rauhanomaiset” mielenilmaukset YK:n ilmastokokouksessa – Autoritaarisen öljyvaltion lupaukset herättävät epäilyksiä ympäristö- ja ihmisoikeusjärjestöissä

YK:n seuraava ilmastokokous järjestetään marras-joulukuussa Arabiemiirikunnissa, jossa viranomaiset rajoittavat toisinajattelijoita rankalla kädellä. Se, että ilmastomielenosoitukset pitää erikseen sallia, vain alleviivaa maan ihmisoikeustilanteen heikkoutta, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Pilvenpiirtäjiä veden äärellä.

YK:n seuraava ilmastokokous järjestetään Dubaissa. Kuva: Francisco Anzola / CC BY 2.0.

Arabiemiirikunnat on luvannut, että Dubaissa loppuvuodesta järjestettävässä YK:n ilmastokokouksessa, COP28:ssa, myös ilmastoaktivistit saavat ”äänensä kuuluviin” ja voivat kokoontua rauhanomaisesti.

Asiasta kerrottiin tällä viikolla Arabiemiirikuntien ja YK:n ilmastopuitesopimusorganisaation UNFCCC:n yhteisessä lausunnossa.

Lausunto on herättänyt ympäristö- ja ihmisoikeusjärjestöissä epäilyksiä, sillä autoritaarisen valtion ihmisoikeusmaine on surkea. Normaalitilanteessa Arabiemiirikunnissa vaaditaan mielenosoituksiin erillinen lupa eivätkä viranomaiset usein myönnä sitä. Kymmenet hallituksen kriitikot istuvat vankilassa. Maa ei ylipäätäänkään ole demokratia, vaan vähemmistöllä kansasta on äänioikeus. Myös naisten sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema on heikko.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan erillinen lupaus sallia rauhanomaiset mielenosoitukset vain alleviivaa maan oman ihmisoikeustilanteen heikkoutta. On yhä epäselvää, mitä viranomaiset ovat sallimassa, järjestön Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan johtaja Heba Morayef muistutti.

”Viranomaiset saattavat olla valmiita sallimaan rajoitetut mielenosoitukset COP28-kokouksen aikana, koska koko maailman silmät ovat Arabiemiirikunnissa. Tarkkailijoiden pitäisi nähdä tämän keinotekoisen esityksen ohi ja ymmärtää, että maan viranomaisilla on nollatoleranssi toisinajattelua kohtaan”, sanoi myös Human Rights Watchin tutkija Joey Shea Euronewsin mukaan.

Jo viime vuonna Egyptin ilmastokokouksessa mielenosoituksia rajoitettiin.

Arabiemiirikuntien valintaa YK:n ilmastokokouksen järjestäjäksi on kritisoitu muutenkin. Se on yksi maailman suurimmista öljyn- ja kaasuntuottajista sekä hiilidioksidipäästöjen tuottajista henkeä kohti. Ympäristöjärjestöjen pelkona on, että kokouksen agenda ajautuu väärille raiteille, kun sitä vetää maa, joka on riippuvainen fossiilisista polttoaineista.

Ilmastokokouksen puheenjohtajaksi on myös nimitetty Sultan al-Jaber, joka on maan valtiollisen öljy-yhtiön ADNOC:n toimitusjohtaja.

Häntä on jo kritisoitu siitä, että hän keskittyy enemmän fossiilisten polttoaineiden aiheuttamien päästöjen vähentämiseen enemmän kuin siihen, että fossiilisista polttoaineista luovuttaisiin kokonaan, kertoo uutiskanava Al-Jazeera.

Kokous järjestetään 30.11.–12.12. Dubaissa, joka on yksi Arabiemiirikuntiin kuuluvista emiraateista. Siellä on määrä käsitellä sitä, miten hyvin valtiot ovat toteuttaneet vuonna 2015 hyväksyttyä Pariisin ilmastosopimusta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia