Amnesty: Yhdysvaltain johtama liittouma ei suojele riittävästi Mosulin siviilejä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Yhdysvaltain johtama liittouma ei suojele riittävästi Mosulin siviilejä

Yhdysvaltain johtaman liittouman iskut Irakin Mosulissa ovat tuhonneet taloja ja tappaneet kokonaisia perheitä, joista monia oli neuvottu jäämään koteihinsa, järjestö kertoo.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kritisoi Irakin armeijaa ja sitä tukevaa Yhdysvaltain johtamaa liittoumaa, jotka eivät sen mukaan ole suojelleet siviileitä riittävästi yrittäessään vallata Mosulia takaisin ääriliike Isisin taistelijoilta.

Järjestön keräämien tietojen mukaan sadat siviilit ovat kuolleet ilmaiskuissa, kun he ovat noudattaneet Irakin hallituksen ohjetta ja jääneet koteihinsa hyökkäysten ajaksi.

Irakin armeija aloitti lokakuussa Isisin hallussa olevan Itä-Mosulin takaisinvaltauksen Yhdysvaltain tuella. Helmikuussa se eteni tiheästi asutettuun Länsi-Mosuliin.

Viime viikolla julki tuli tietoja, joiden mukaan jopa 150 ihmistä olisi kuollut liittouman tekemässä ilmaiskussa Länsi-Mosulissa. Tapauksen tutkimukset ovat kesken ja on myös väitetty, että kyseessä olisi ollut Isisin asettama pommi, ei ilmaisku.

Amnesty on kerännyt todisteita Itä-Mosulin hyökkäyksestä. Sen mukaan taloja on tuhoutunut täysin ja kokonaisia perheitä on kuollut liittouman ilmaiskuissa.

Järjestö haastatteli muun muassa 23-vuotiasta Hind Amir Ahmadia, joka menetti 11 sukulaistaan Itä-Mosuliin tehdyssä ilmaiskussa joulukuussa. Hän oli paennut perheineen setänsä kotiin toista ilmaiskua.

"Serkkuni, kaksi tätiäni ja minä olimme ainoat, jotka selvisivät. Kaikki muut kuolivat. Kesti kuusi päivää löytää osia heidän ruumiistaan, jotka hautasimme joukkohautaan lähellä. En tiedä, miksi meitä pommitettiin. Tiedän vain, että olen menettänyt kaikki, jotka olivat rakkaimpia minulle", hän kertoi.

Tutkimuksia johtaneen Amnestyn neuvonantajan Donatella Roveran mukaan Mosulin korkea siviiliuhrien määrä viittaa siihen, että liittouman joukot eivät ole ryhtyneet tarvittaviin varotoimenpiteisiin siviiliuhrien välttämiseksi kansainvälisen lain vaatimusten mukaisesti. Se, että Irakin viranomaiset ovat neuvoneet asukkaita pysymään kodeissaan, viittaa siihen, että liittouman on pitänyt tietää, että iskuissa kuolisi siviileitä, hän sanoo.

"Suhteettomat ja umpimähkäiset hyökkäykset rikkovat kansainvälistä humanitaarista lakia ja voivat olla sotarikoksia. Irakin hallituksen ja Yhdysvaltain johtaman liittouman on välittömästi aloitettava riippumaton ja puolueeton tutkimus Mosulin operaation aiheuttamasta järkyttävästä siviiliuhrien määrästä", hän sanoo.

Amnesty kritisoi myös Isisiä, joka on käyttänyt siviileitä ihmiskilpinä. Se ei kuitenkaan vapauta Irakin ja liittouman joukkoja vastuusta, se sanoo. Lisäksi siviileitä on kuollut Irakin armeija ja Isisin taistelijoiden kranaattitulessa.

Länsi-Mosulissa elää yhä satoja tuhansia siviilejä. Yli 200 000 ihmistä on paennut kaupungista helmikuun puolivälin jälkeen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia