Miinanraivaus etenee hitaasti Irakissa – Pelkästään Mosulissa on 7,6 miljoonaa tonnia vaarallista jätettä ja raivaukseen menee 8 vuotta, arvioi YK | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Miinanraivaus etenee hitaasti Irakissa – Pelkästään Mosulissa on 7,6 miljoonaa tonnia vaarallista jätettä ja raivaukseen menee 8 vuotta, arvioi YK

Mosulista paenneet ihmiset haluaisivat palata, mutta se on vaikeaa, sillä kaupunki on täynnä vaarallisia räjähteitä. Työ muuttuu edetessään vaarallisemmaksi, kertoo YK:n miinanraivaustoimisto.

Irakin Mosulin raunioita, taustalla moskeija

Mosul kärsi valtavat tuhot, kun Irakin armeija valtasi kaupungin Isisiltä heinäkuussa 2017. Kuva marraskuulta 2017. Kuva: Peter Biro / EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations / CC BY-NC-ND 2.0.

YK raivasi Irakissa viime vuonna yhteensä lähes 17 000 räjähdettä. Siivoustyöt ovat etenemässä, mutta työ on vaikeaa ja vaarallista muun muassa sen vuoksi, että sitä tehdään kaupunkiympäristössä, kertoo YK:n miinanraivaustoimisto UNMAS.

Sen mukaan pelkästään Mosulissa on noin 7,6 miljoonaa tonnia vaarallista jätettä, joka pitää raivata.

Mosul on Irakin toiseksi suurin kaupunki, joka on nyt käytännössä raunioina. Se oli ääriliike Isisin hallussa kolme vuotta, kunnes maan hallitus valtasi sen yhdeksän kuukautta kestäneiden taisteluiden jälkeen heinäkuussa 2017.

Isis jätti jälkeensä muun muassa erilaisia improvisoituja räjähteitä sekä esimerkiksi kuolleisiin taistelijoihin sidottuja itsemurhavöitä. Myös Isisin vastaisen liittouman pommeja on yhä maaperässä, ja niiden sisältämä räjähdemäärä on huomattavasti suurempi kuin miinoissa.

UNMASin Irakin johtajan Pehr Lodhammarin mukaan kaupunkiympäristö ja se, että esimerkiksi myös osa rakennuksista on ansoitettu, tekee se tekee raivauksesta vieläkin vaarallisempaa. Työ on muuttunut edetessään vaikeammaksi, ja siinä joudutaan käyttämään esimerkiksi lennokkeja ja muuta välineistöä.

”Meidän pitää liikkua raunioiden läpi, käyttää mekaanisia välineitä kaivaaksemme sitä, levittääksemme sen ja tutkiaksemme sen, ja se vie pidemmän ajan”, Lodhammar kertoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa kestää ainakin kahdeksan vuotta ennen kuin Mosul on kunnolla siivottu.

Yhteensä yli 5,8 miljoonaa ihmistä joutui pakenemaan Irakissa vuosina 2014–2017 hallituksen yrittäessä vallata Isisiltä kaupunkeja takaisin.

”Kaksi miljoonaa ihmistä on yhä pakosalla kodeistaan, kaupungeistaan ja kylistään, ja meidän työnämme on varmistaa, että he voivat palata. Yli 100 000 taloa on tuhoutunut tai vahingoittunut, ja niissä voi olla räjähteitä”, Lodhammar kertoo.

Yhteensä YK tarvitsisi miinanraivaukseen Irakissa tänä vuonna noin 265 miljoonaa dollaria eli noin 234 miljoonaa euroa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia