Amnesty: Vankeja kidutettu ja tapettu Ukrainassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Vankeja kidutettu ja tapettu Ukrainassa

Sekä Ukrainan hallitus että maan separatistit ovat syyllistyneet sotarikoksiin vankeja kohtaan.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan sekä Ukrainan hallitus että maan separatistit ovat syyllistyneet sotarikoksiin vankeja kohtaan.

Tänään ilmestyneen raportin mukaan vankien luita on rikottu, heitä on kidutettu sähköshokeilla, potkittu, puukotettu, roikotettu katosta, uhkailtu kuolemalla ja valeteloitettu. Monilta oli myös kielletty välttämätön lääketieteellinen hoito.

Järjestö haastatteli tänä keväänä 33:ta vankia, joista noin puolet oli ollut separatistien ja puolet hallituksen joukkojen vankina. Kaikki yhtä lukuun ottamatta kertoivat vakavista väkivallanteoista. Kertomukset varmistettiin muun muassa röntgenkuvia ja sairaala-asiakirjoja tarkastelemalla.

Suurin osa räikeimmistä ihmisoikeusloukkauksista tapahtuu Amnestyn mukaan epävirallisissa pidätystiloissa, ja tekoihin syyllistyvät usein ryhmät, jotka ovat komentoketjun ulkopuolella. Amnesty dokumentoi myös kolme tapausta, joissa separatistit tappoivat summittaisesti yhteensä kahdeksan vangittua hallitusta tukevien joukkojen taistelijaa.

Raportin mukaan kumpikin osapuoli on pitänyt hallussaan myös vastapuolta tukevia siviileitä. Pelkästään Euromaidan-protestien kuvaaminen on riittänyt pidätykseen ja pahoinpitelyyn. Esimerkiksi Ukrainan hallitusta tukeva Oikea sektori -nationalistiryhmä on pitänyt panttivankinaan siviileitä, kiduttanut heitä ja kiristänyt heiltä rahaa.

"Joissakin tapauksissa siviilejä pidätetään, jotta heitä voidaan vaihtaa vankeihin. Joskus heitä vain rangaistaan näkemyksistään. Siviilien vangitseminen on kansainvälisen oikeuden vastaista ja molempien osapuolien tulee lopettaa se välittömästi", muistuttaa Amnestyn Suomen osaston maakohtaisen työn asiantuntija Anu Tuukkanen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia