Uutiset Ukrainan konflikti

Amnesty: Vankeja kidutettu ja tapettu Ukrainassa

Sekä Ukrainan hallitus että maan separatistit ovat syyllistyneet sotarikoksiin vankeja kohtaan.
(Kuva: Andriy Baranskyy / cc 2.0)

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan sekä Ukrainan hallitus että maan separatistit ovat syyllistyneet sotarikoksiin vankeja kohtaan.

Tänään ilmestyneen raportin mukaan vankien luita on rikottu, heitä on kidutettu sähköshokeilla, potkittu, puukotettu, roikotettu katosta, uhkailtu kuolemalla ja valeteloitettu. Monilta oli myös kielletty välttämätön lääketieteellinen hoito.

Järjestö haastatteli tänä keväänä 33:ta vankia, joista noin puolet oli ollut separatistien ja puolet hallituksen joukkojen vankina. Kaikki yhtä lukuun ottamatta kertoivat vakavista väkivallanteoista. Kertomukset varmistettiin muun muassa röntgenkuvia ja sairaala-asiakirjoja tarkastelemalla.

Suurin osa räikeimmistä ihmisoikeusloukkauksista tapahtuu Amnestyn mukaan epävirallisissa pidätystiloissa, ja tekoihin syyllistyvät usein ryhmät, jotka ovat komentoketjun ulkopuolella. Amnesty dokumentoi myös kolme tapausta, joissa separatistit tappoivat summittaisesti yhteensä kahdeksan vangittua hallitusta tukevien joukkojen taistelijaa.

Raportin mukaan kumpikin osapuoli on pitänyt hallussaan myös vastapuolta tukevia siviileitä. Pelkästään Euromaidan-protestien kuvaaminen on riittänyt pidätykseen ja pahoinpitelyyn. Esimerkiksi Ukrainan hallitusta tukeva Oikea sektori -nationalistiryhmä on pitänyt panttivankinaan siviileitä, kiduttanut heitä ja kiristänyt heiltä rahaa.

"Joissakin tapauksissa siviilejä pidätetään, jotta heitä voidaan vaihtaa vankeihin. Joskus heitä vain rangaistaan näkemyksistään. Siviilien vangitseminen on kansainvälisen oikeuden vastaista ja molempien osapuolien tulee lopettaa se välittömästi", muistuttaa Amnestyn Suomen osaston maakohtaisen työn asiantuntija Anu Tuukkanen.

DemokratiaUkrainan konflikti ihmisoikeudetaseet & armeijakonflikti Ukraina Amnesty International

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset