Amnesty: Syyrian Itä-Ghoutan pommitukset sotarikos | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Syyrian Itä-Ghoutan pommitukset sotarikos

Syyrian hallitus ja Venäjä ovat viime päivinä pommittaneet siviilejä kiihtyvällä tahdilla. YK:n lastenjärjestö Unicef julkaisi tilanteesta tyhjän lausunnon, koska sillä ei ole enää sanoja kuvailla lasten kärsimystä.

YK:n turvallisuusneuvoston istunto

YK:n turvallisuusneuvosto pui Syyrian tilannetta viime viikolla. Kuva: Loey Felipe / UN Photo.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kritisoi Syyrian hallitusta ja Venäjää, jotka ovat viime päivinä pommittaneet kapinallisten hallussa yhä olevaa Itä-Ghoutaa yhä kovemmin.

”Ihmiset eivät vain ole kärsineet julmasta saarrosta kuuden vuoden ajan, vaan nyt he ovat päivittäisen ristitulen ansassa. Heitä tapetaan ja vammautetaan tarkoituksella, ja se täyttää räikeän sotarikoksen tunnusmerkit”, sanoo Amnestyn Syyrian johtaja Diana Semaan tiedotteessa.

Viime päivinä ainakin 250 siviiliä on kuollut pommituksissa ja tulituksessa. Viimeksi kahden vuorokauden sisällä on kuollut yhtä paljon ihmisiä elokuussa 2013, kertoi tilannetta seuraava Syrian Observatory for Human Rights -järjestö eilen.

Amnestyn mukaan kansainvälinen yhteisö on katsellut kuuden vuoden ajan sivusta, kun Syyrian hallitus on tehnyt sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan. Se vaatii YK:n turvallisuusneuvostoa toteuttamaan omat päätöslauselmansa, joissa vaaditaan siviileihin kohdistuvien hyökkäysten ja saartojen lopettamista sekä humanitaarisen avun läpipääsyä.

”Pysyvien jäsenten, kuten Venäjän, ei pitäisi estää julmuuksiin puuttumista ja niiden lopettamista”, Semaan sanoo.

YK:n lastenjärjestö Unicef puolestaan julkaisi tilanteesta tyhjän lausunnon.

”Meillä ei ole enää sanoja kuvailla lasten kärsimystä ja paheksuntaanne. Onko kärsimystä aiheuttavilla yhä sanoja, joilla oikeuttaa barbaariset toimensa”, järjestön sivuilla sanotaan.

Itä-Ghouta on viimeinen kapinallisten hallussa oleva alue Syyrian pääkaupungin Damaskoksen lähistöllä. Alueella elää 393 000 ihmistä. Yhteensä satoja ihmisiä on kuollut ilmaiskuissa ja tulituksessa marraskuusta lähtien. Myös kouluja ja sairaaloita on tuhottu. YK on varoittanut, että myös alueen humanitaarinen kriisi on riistäytymässä käsistä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia