Uutiset Syyrian konflikti

Amnesty: Syyrian Itä-Ghoutan pommitukset sotarikos

Syyrian hallitus ja Venäjä ovat viime päivinä pommittaneet siviilejä kiihtyvällä tahdilla. YK:n lastenjärjestö Unicef julkaisi tilanteesta tyhjän lausunnon, koska sillä ei ole enää sanoja kuvailla lasten kärsimystä.
YK:n turvallisuusneuvoston istunto
YK:n turvallisuusneuvosto pui Syyrian tilannetta viime viikolla. (Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kritisoi Syyrian hallitusta ja Venäjää, jotka ovat viime päivinä pommittaneet kapinallisten hallussa yhä olevaa Itä-Ghoutaa yhä kovemmin.

”Ihmiset eivät vain ole kärsineet julmasta saarrosta kuuden vuoden ajan, vaan nyt he ovat päivittäisen ristitulen ansassa. Heitä tapetaan ja vammautetaan tarkoituksella, ja se täyttää räikeän sotarikoksen tunnusmerkit”, sanoo Amnestyn Syyrian johtaja Diana Semaan tiedotteessa.

Viime päivinä ainakin 250 siviiliä on kuollut pommituksissa ja tulituksessa. Viimeksi kahden vuorokauden sisällä on kuollut yhtä paljon ihmisiä elokuussa 2013, kertoi tilannetta seuraava Syrian Observatory for Human Rights -järjestö eilen.

Amnestyn mukaan kansainvälinen yhteisö on katsellut kuuden vuoden ajan sivusta, kun Syyrian hallitus on tehnyt sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan. Se vaatii YK:n turvallisuusneuvostoa toteuttamaan omat päätöslauselmansa, joissa vaaditaan siviileihin kohdistuvien hyökkäysten ja saartojen lopettamista sekä humanitaarisen avun läpipääsyä.

”Pysyvien jäsenten, kuten Venäjän, ei pitäisi estää julmuuksiin puuttumista ja niiden lopettamista”, Semaan sanoo.

YK:n lastenjärjestö Unicef puolestaan julkaisi tilanteesta tyhjän lausunnon.

”Meillä ei ole enää sanoja kuvailla lasten kärsimystä ja paheksuntaanne. Onko kärsimystä aiheuttavilla yhä sanoja, joilla oikeuttaa barbaariset toimensa”, järjestön sivuilla sanotaan.

Itä-Ghouta on viimeinen kapinallisten hallussa oleva alue Syyrian pääkaupungin Damaskoksen lähistöllä. Alueella elää 393 000 ihmistä. Yhteensä satoja ihmisiä on kuollut ilmaiskuissa ja tulituksessa marraskuusta lähtien. Myös kouluja ja sairaaloita on tuhottu. YK on varoittanut, että myös alueen humanitaarinen kriisi on riistäytymässä käsistä.

Syyrian konflikti ihmisoikeudetoikeus ja rikosaseet & armeijakonflikti Syyria Amnesty International

Lue myös

Avustustyöntekijä venyttää pakolaistytön jalkaa Libanonissa

Selvitys: Vammaiset lapset jäävät ilman hoitoa Syyriassa

Avustusjärjestön tekemän kyselyn mukaan suurin osa Syyrian vammaisista lapsista ei saa esimerkiksi tarvitsemiaan neuvontapalveluita tai apuvälineitä.
Talojen raunioita

Siviilit uhrattiin Syyrian Raqqassa

Yhdysvaltain johtama liittouma hääti Isisin viime vuonna Raqqasta. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn asiantuntijoiden mukaan se maksoi liian paljon siviileille.
Za'atarin pakolaisleiri Jordaniassa

Sotaa syyrialaisilla

Syyrian sota on ennen kaikkea sotaa, jota muut maat ja niiden tukemat aseelliset ryhmät käyvät syyrialaisilla. Maasta käytävä geopoliittinen saaliinjako on äärimmäisen kyynistä ja tuhoisaa, kirjoittaa Hannu Reime.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.