Amnesty: Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne heikentynyt | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne heikentynyt

Vaikenemisen ja aseiden toimittamisen sijaan maan liittolaisten pitäisi painostaa sitä ihmisoikeusasioissa, järjestö sanoo.

Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne on heikentynyt tasaisesti viimeksi kuluneen vuoden aikana, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Maa teloitti tammi–marraskuussa 2015 ainakin 151 ihmistä, eniten 20 vuoteen. Maassa on paljon mielipidevankeja, julkiset kokoontumiset on kielletty ja lisäksi maa tekee ilmaiskuja naapurimaa Jemeniin.

"Vaikenemisen ja aseiden toimittamisen sijaan Saudi-Arabian liittolaisten, kuten Yhdysvaltojen ja Ison-Britannian, tulisi hyödyntää läheisiä suhteitaan ja painostaa Saudi-Arabian hallitusta parantamaan maan ihmisoikeustilannetta ja noudattamaan kansainvälistä oikeutta Jemenin operaatiossa", sanoo järjestön Lähi-idän ja Afrikan vt. johtaja James Lynch järjestön tiedotteessa.

Saudi-Arabia teloitti tammikuun alussa 47 ihmistä yhteisteloituksessa, joukossa shiialainen uskonoppinut Nimr al-Nimr. Kyseessä oli ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan maan suurin massateloitus 35 vuoteen. Tapaus on ajanut Saudi-Arabian ja sen liittolaisten sekä shiialaisen Iranin suhteet vakavaan kriisiin ja herättänyt laajaa kansainvälistä paheksuntaa.

Lauantaina puolestaan tulee kuluneeksi vuosi siitä, kun Saudi-Arabiassa ruoskittiin islamin loukkaamisesta tuomittu bloggari Raif Badawi. Badawi sai tuolloin ensimmäiset 50 tuhannen iskun tuomiostaan. Kansainvälinen huomio on kuitenkin lykännyt tuomion lopullista toteuttamista.

"Raif Badawi ja kymmenet muut mielipidevangit istuvat edelleen vankilassa. Heitä uhkaavat julmat rangaistukset ja epäinhimillinen kohtelu rauhanomaisen aktivisminsa vuoksi. Monia ihmisoikeuspuolustajia on tuomittu vuosiksi vankilaan terrorismin vastaisen lain nojalla", Lynch sanoo.

Amnesty kritisoi myös Saudi-Arabian johtamaa sotilasliittoumaa, joka tekee iskuja Jemeniin shiialaisten huthikapinallisten alueille. Satoja siviileitä on kuollut ilmaiskuissa, jotka ovat usein summittaisia.

Viimeisin suuri isku sattui loppiaisena, jolloin liittouma pudotti rypälepommeja maan pääkaupungin Sanaan asuinalueille, kertoo HRW. Siviiliurheista ei ole vielä tietoa.

Saudi-Arabiaa johtaa omavaltaisesti viime vuoden tammikuussa valtaan noussut kuningas Salman. Maan oikeusjärjestelmä perustuu uskonnolliseen sharialakiin, jota soveltavat äärikonservatiiviset papit.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia