Uutiset Koronaviruspandemia

Amnesty kritisoi rokoteyhtiöitä rikkaiden maiden suosimisesta – ”Mikäli Suomen kaltaiset vauraat valtiot sekä lääkeyhtiöt jatkavat tällä linjalla, pandemialle ei näy loppua”

Amnesty vaatii, että koronarokotepatentit jäädytetään ja rikkaiden maiden ylijäämäannokset jaetaan köyhille maille. ”Se, että Suomen hallitus varaa kolmannet rokotteet kaikille yli 12-vuotiaille, ei ole vastuullista toimintaa. Se on itsekästä rokotenationalismia ja vastuunpakoilua pandemian torjumisesta”, sanoo Amnestyn Suomen osaston johtaja Frank Johansson.
Kyltti, jossa lukee koronarokotus.
Koronarokotukset on jaettu pääosin rikkaissa maissa. (Kuva: Teija Laakso)

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kritisoi kansainvälisiä rokoteyhtiöitä siitä, että ne ovat asettaneet koronarokotetoimituksissa rikkaat maat etusijalle ja tehneet tähtitieteellisiä voittoja samaan aikaan, kun köyhissä maissa on valtava rokotepula.

Jotta pandemiasta päästäisiin eroon, toimituksia alemman tulotason maihin pitäisi tehostaa ja patenteista joustaa, järjestö sanoo tänään julkaistussa raportissaan.

Tämänhetkisten arvioiden mukaan kaikista koronarokoteannoksista vain 0,3 prosenttia on annettu matalan tulotason maissa. Niissä alle prosentti ihmisistä on saatu rokotettua; rikkaissa maissa osuus on jo 55 prosenttia.

Tilanne ennakoitiin jo ennen rokotteiden keksimistä, ja sitä pyrittiin ehkäisemään kansainvälisellä Covax-rokotemekanismilla, jonka oli määrä varmistaa rokotejakelun tasapuolisuus. Todellisuudessa vauraat maat neuvottelivat itselleen rokotteita sen ohi. Samalla köyhät maat ovat jäämässä jälkeen rokotekattavuustavoitteistaan.

Amnestyn raportti käsittelee kuutta lääkefirmaa, muun muassa Pfizeria, BioNTechia ja Modernaa. Sen mukaan kaikki rokotteita valmistavat yhtiöt ovat toistaiseksi kieltäytyneet osallistumasta kansainvälisesti koordinoituihin aloitteisiin, joiden tarkoituksena on tehostaa rokotteiden tuotantoa jakamalla valmistukseen tarvittavaa dataa sekä teknologiaa.

Yhtiöt ovat myös kieltäytyneet väliaikaisesta rokotteiden ja muiden koronatuotteiden patenttijoustosta pandemian ajaksi, raportista selviää.

”Rokottaminen on ainoa tie ulos tästä kriisistä. Suuret lääkeyhtiöt ovat kuitenkin kieltäytyneet jakamasta tietoa ja toimineet lähinnä vauraita maita hyödyttäen. Yhtiöiden toiminta on aiheuttanut rokotepuutteen miljardeille ihmisille”, kritisoi Amnesty Internationalin pääsihteeri Agnès Callamard tiedotteessa.

Järjestö vaatii vauraita valtioita luovuttamaan miljoonat ylijäämäannoksensa köyhiin maihin ennen vuoden loppua. Lisäksi rokotevalmistajien pitäisi sen mukaan jakaa vähintään 50 prosenttia loppuvuoden aikana tuotettavista rokotteista niitä eniten tarvitseville maille, jäädyttää immateriaalioikeudet sekä jakaa rokotedataa ja -teknologiaa.

Immateriaalioikeuksien jäädyttämisestä on keskusteltu kansainvälisillä kentillä jo pitkään. Viime syksystä alkaen monet kehittyvät maat, asiantuntijat sekä kansalaisjärjestöt ovat vaatineet, että Maailman kauppajärjestössä sovittaisiin tilapäisesti rokotepatenteista luopumisesta, jotta myös köyhissä maissa voitaisiin valmistaa rokotteita ja kaikki saisivat niitä.

Monet rikkaat maat ovat kuitenkin kieltäytyneet kannattamasta aloitetta eikä se ole edennyt.

Amnesty kritisoi myös Suomea, joka ei ole tukenut patenttijoustoa eikä tukenut riittävästi matalan tulotason maiden koronatoimia.

”Se, että Suomen hallitus varaa kolmannet rokotteet kaikille yli 12-vuotiaille, ei ole vastuullista toimintaa. Se on itsekästä rokotenationalismia ja vastuunpakoilua pandemian torjumisesta. Mikäli Suomen kaltaiset vauraat valtiot sekä lääkeyhtiöt jatkavat tällä linjalla, pandemialle ei näy loppua. Kukaan meistä ei ole turvassa, ennen kuin kaikki ovat turvassa”, sanoo Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson tiedotteessa.

Koronaviruspandemia eriarvoisuusyhtiötterveyssairaus/lääkintä Amnesty International

Lue myös

Kaksi maskein suojautunutta ihmistä tutkimassa laukkua.

Tavoite 40 prosentin rokotekattavuudesta Afrikan maissa lipuu yhä kauemmas – Mantereelta puuttuu lähes 500 miljoonaa annosta

Afrikan maiden väestöstä vasta 3,6 prosenttia on rokotettu. WHO on joutunut laskemaan ennustettaan siitä, kuinka moni rokotetaan edes tänä vuonna. Samalla riski rokotteille vastustuskykyisistä muunnoksista kasvaa, sen aluejohtaja Matshidiso Moeti muistuttaa.
Mies puolilähikuvassa, taustalla maapallon kuva.

Glasgow’n ilmastokokouksesta uhkaa tulla rikkaiden maiden pelikenttä – Ympäristöjärjestöt vaativat kokouksen lykkäämistä rokotevajeen vuoksi

Köyhien maiden osallistuminen Glasgow’n ilmastokokoukseen on koronan takia riskialtista, vaikeaa ja kallista. Britannian hallitus on luvannut kustantaa rokotteet ja karanteenihotellit, mutta järjestelyjen kanssa alkaa olla kiire.
Liitutaululle kirjoitettu teksti covid-19, jota lapsen käsi koskettaa.

Koronapandemian pelätään pahentavan Tyynenmeren saarivaltioiden koulutuskriisiä – Toisen asteen opintoihin ei välttämättä enää palata

Monet Tyynenmeren saarivaltiot ovat menestyksekkäästi toteuttaneet yleistä oppivelvollisuutta jo vuosia, mutta koronapandemia on heikentämässä tilannetta. Esimerkiksi Fidžillä koronasulku jatkuu ja koululaisia kannustetaan etäopintoihin, vaikka vain noin puolella väestöstä on pääsy internetiin.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.