Tavoite 40 prosentin rokotekattavuudesta Afrikan maissa lipuu yhä kauemmas – Mantereelta puuttuu lähes 500 miljoonaa annosta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tavoite 40 prosentin rokotekattavuudesta Afrikan maissa lipuu yhä kauemmas – Mantereelta puuttuu lähes 500 miljoonaa annosta

Afrikan maiden väestöstä vasta 3,6 prosenttia on rokotettu. WHO on joutunut laskemaan ennustettaan siitä, kuinka moni rokotetaan edes tänä vuonna. Samalla riski rokotteille vastustuskykyisistä muunnoksista kasvaa, sen aluejohtaja Matshidiso Moeti muistuttaa.

Kaksi maskein suojautunutta ihmistä tutkimassa laukkua.

Afrikassa on todettu noin kahdeksan miljoonaa koronavirustartuntaa. Kuva Keniasta keväältä 2020. Kuva: Sambrian Mbaabu / World Bank Photo Collection / CC BY-NC-ND 2.0.

Kehittyviin maihin koronavirusrokotteita välittävä rokoteallianssi Covax joutuu viemään Afrikkaan paljon suunniteltua vähemmän rokotteita.

Tavoitteena oli alun perin rokottaa tämän vuoden loppuun mennessä täysin 40 prosenttia väestöstä, mutta nyt osuus on jäämässä vain 17 prosenttiin. Yhteensä Covaxilla on mantereella noin 470 miljoonan rokoteannoksen vaje, kertoi Maailman terveysjärjestö (WHO) eilen.

”Vientikiellot ja rokotteiden hamstraaminen ovat kuristaneet rokotetoimituksia Afrikkaan. Niin kauan kuin rikkaat maat sulkevat Covaxin pois markkinoilta, Afrikka ei saavuta rokotetavoitteitaan. -- Rokotteita valmistavien maiden on aika avata portit ja auttaa suojelemaan suurimmassa vaarassa olevia”, sanoi Maailman terveysjärjestön (WHO) aluejohtaja Matshidiso Moeti tiedotteessa.

Afrikassa on todettu noin kahdeksan miljoonaa koronatapausta. Vasta 3,6 prosenttia väestöstä on rokotettu täysin samaan aikaan, kun esimerkiksi EU:ssa ja Isossa-Britanniassa osuus on yli 60 prosenttia.

Covaxin oli määrä taata rokotteiden tasa-arvoinen toimittaminen, mutta käytännössä rikkaat maat ovat neuvotelleet itselleen suuremman määrän annoksia suoraan lääkeyhtiöiden kanssa Covaxin ohi. Samalla monet niistä vastustavat rokotepatenttien avaamista.

Afrikan maat ovat kärsineet myös rokotteita valmistavan Intian päätöksestä kieltää Covax-rokotteiden viennin maasta.

Esimerkiksi Afrikan unionin rokoteallianssin puheenjohtaja Ayoade Olatunbosun-Alakija syyttää myös Afrikan maita poliittisen johtajuuden puutteesta rokotteiden hankinnassa. Hänen mukaansa osa poliitikoista käyttää koronaa keinona rikastua sen sijaan, että he yrittäisivät saada maahan enemmän rokotteita.

”Johtajien jokaisen sivutapaamisenkin pitäisi alkaa näin: ihmisiä kuolee tai he saavat long covidin. Jokainen keskustelu pitäisi avata sanomalla: herra presidentti, herra ulkoministeri: missä ovat rokotteet”, hän sanoi Devex-uutissivuston haastattelussa eilen.

Moeti muistuttaa  myös rokottamattomuuden riskeistä.

”Järkyttävä epätasa-arvo ja vakavat puutteet kuljetuksissa uhkaava tehdä matalan rokotekattavuuden alueista rokotteille vastustuskykyisten muunnosten synnyinpaikkoja. Tämä voisi johtaa siihen, että koko maailma joutuu takaisin lähtöruutuun”, Moeti sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia