Amnesty huolissaan Suomen turvapaikkapäätöksistä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty huolissaan Suomen turvapaikkapäätöksistä

Suomi saattaa asettaa turvapaikanhakijat hengenvaaraan huolimattomasti tehtyjen päätösten vuoksi, järjestö moittii.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii Suomea tarkastamaan toukokuussa tehdyt Maahanmuuttoviraston maalinjaukset ja luopumaan turvapaikanhakijoiden rajoituksista oikeusapuun. Järjestö kertoo eilen julkaistussa kannanotossaan olevansa huolissaan siitä, että Suomi saattaa lähettää kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita jopa hengenvaaraan huolimattomasti tehtyjen päätösten vuoksi.

Kannanoton taustalla on Helsingin Sanomien sunnuntainen artikkeli, jossa useat Maahanmuuttoviraston työntekijät kertoivat pelkäävänsä, että viraston tulospaineet ja kiire on niin kova, että se voi johtaa virheellisiin päätöksiin.

Artikkelin mukaan myöskään Maahanmuuttoviraston toukokuussa tekemät uudet maalinjaukset Afganistanin, Somalian ja Irakin turvallisuustilanteesta eivät perustu viraston maatietopalvelun tietoihin. Uusien linjausten mukaan mikään alue näissä maissa ei ole sellainen, että ihminen olisi vaarassa siellä pelkän läsnäolonsa takia.

Amnesty muistuttaa, että virheelliset turvapaikkapäätökset voivat pahimmillaan johtaa siihen, että ihmisiä lähetetään kidutettavaksi tai teloitettavaksi. Tämä loukkaisi kansainvälisen oikeuden ehdotonta palautuskieltoa. Suomea velvoittavat omien lakiensa lisäksi myös kansainväliset sopimukset, järjestö muistuttaa.

"Tässä on kyse myös oikeusvaltioperiaatteiden kunnioittamisesta. Oikeusvaltion tarkoituksena on suojella yksilöä ja kansaa mielivaltaiselta päätöksenteolta. Siksi turvapaikanhakijoiden oikeusturva on tärkeä koko suomalaisen yhteiskunnan kannalta", järjestön oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen sanoo.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on kommentoinut kohua sanomalla Ylelle, että virheelliset päätökset korjataan oikeudessa. Suomi on kuitenkin samaan aikaan rajannut turvapaikanhakijoiden mahdollisuuksia valittaa kielteisistä päätöksistä, Amnesty muistuttaa.

Hiljattain voimaan astuneen lain mukaan turvapaikanhakijoilla on aiempaa vähemmän aikaa valittaa kielteisestä päätöksestä. Myös turvapaikanhakijoiden oikeutta oikeusapuun puhuttelun aikana on rajattu, ja apua myönnetään vain, jos siihen on painavat syyt. Myös valituslupa korkeimpaan hallinto-oikeuteen myönnetään vain erityisen painavista syistä.

"Maahanmuuttoviraston tehdessä päätöksiä kovien paineiden alla pätevän oikeusavun saaminen turvapaikkapuhuttelun aikana olisi entistäkin tärkeämpää. Siksi rajoituksista oikeusapuun on luovuttava välittömästi", Mehtonen sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia