Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Amnesty huolissaan Suomen turvapaikkapäätöksistä

Suomi saattaa asettaa turvapaikanhakijat hengenvaaraan huolimattomasti tehtyjen päätösten vuoksi, järjestö moittii.
(Kuva: thecrazyfilmgirl / Flickr.com / CC BY 2.0)

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii Suomea tarkastamaan toukokuussa tehdyt Maahanmuuttoviraston maalinjaukset ja luopumaan turvapaikanhakijoiden rajoituksista oikeusapuun. Järjestö kertoo eilen julkaistussa kannanotossaan olevansa huolissaan siitä, että Suomi saattaa lähettää kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita jopa hengenvaaraan huolimattomasti tehtyjen päätösten vuoksi.

Kannanoton taustalla on Helsingin Sanomien sunnuntainen artikkeli, jossa useat Maahanmuuttoviraston työntekijät kertoivat pelkäävänsä, että viraston tulospaineet ja kiire on niin kova, että se voi johtaa virheellisiin päätöksiin.

Artikkelin mukaan myöskään Maahanmuuttoviraston toukokuussa tekemät uudet maalinjaukset Afganistanin, Somalian ja Irakin turvallisuustilanteesta eivät perustu viraston maatietopalvelun tietoihin. Uusien linjausten mukaan mikään alue näissä maissa ei ole sellainen, että ihminen olisi vaarassa siellä pelkän läsnäolonsa takia.

Amnesty muistuttaa, että virheelliset turvapaikkapäätökset voivat pahimmillaan johtaa siihen, että ihmisiä lähetetään kidutettavaksi tai teloitettavaksi. Tämä loukkaisi kansainvälisen oikeuden ehdotonta palautuskieltoa. Suomea velvoittavat omien lakiensa lisäksi myös kansainväliset sopimukset, järjestö muistuttaa.

"Tässä on kyse myös oikeusvaltioperiaatteiden kunnioittamisesta. Oikeusvaltion tarkoituksena on suojella yksilöä ja kansaa mielivaltaiselta päätöksenteolta. Siksi turvapaikanhakijoiden oikeusturva on tärkeä koko suomalaisen yhteiskunnan kannalta", järjestön oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen sanoo.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on kommentoinut kohua sanomalla Ylelle, että virheelliset päätökset korjataan oikeudessa. Suomi on kuitenkin samaan aikaan rajannut turvapaikanhakijoiden mahdollisuuksia valittaa kielteisistä päätöksistä, Amnesty muistuttaa.

Hiljattain voimaan astuneen lain mukaan turvapaikanhakijoilla on aiempaa vähemmän aikaa valittaa kielteisestä päätöksestä. Myös turvapaikanhakijoiden oikeutta oikeusapuun puhuttelun aikana on rajattu, ja apua myönnetään vain, jos siihen on painavat syyt. Myös valituslupa korkeimpaan hallinto-oikeuteen myönnetään vain erityisen painavista syistä.

"Maahanmuuttoviraston tehdessä päätöksiä kovien paineiden alla pätevän oikeusavun saaminen turvapaikkapuhuttelun aikana olisi entistäkin tärkeämpää. Siksi rajoituksista oikeusapuun on luovuttava välittömästi", Mehtonen sanoo.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa ihmisoikeudetpakolaisetsiirtolaisuus Suomi Amnesty International

Lue myös

Siirtolaisten telttoja Kreikassa vuonna 2016.

Hallitus ei esitä pakolaiskiintiön nostoa

Turvapaikanhakijoiden määrä on Suomessa vähentynyt, mutta pakolaiskiintiö aiotaan siitä huolimatta pitää ennallaan ensi vuonna. ”Jos nyt ei ole hyvä aika nostaa pakolaiskiintiötä, niin milloin”, ihmettelee Suomen Pakolaisavun asiantuntija Ida Schaumann.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Etelä-Sudanin maan sisäisiä pakolaisia Waun kaupungissa

Etelä-Sudanissa solmittiin taas rauhansopimus – Tällä kertaa se voi onnistua, sillä ”ihmiset ovat väsyneitä sotimiseen”

Etelä-Sudanin sisällissodassa on kuollut kymmeniä tuhansia ihmisiä, mutta nyt konfliktin osapuolet ovat solmineet uuden rauhansopimuksen. Eteläsudanilainen tutkija Jok Madut Jok uskoo, että tällä kertaa rauhanprosessi voi onnistua. Siihen ei kuitenkaan riitä sopu vain valtaa haluavien poliittisten johtajien välillä.
Eduskuntatalo

Tuore selvitys mittaa rikkaiden maiden politiikan vaikutusta köyhimpiin – Suomi auttaisi enemmän paremmalla siirtolaispolitiikalla

Tuoreen selvityksen mukaan Ruotsi on maailman paras kehitysmaiden tukija. Suomea kehutaan tuoreessa selvityksessä muun muassa turvallisuuspolitiikasta, mutta siirtolaispolitiikassa Suomi ei pärjää erityisen hyvin.
Ilmakuva Lontoosta ja Thames-joesta

Eurooppa, on aika lopettaa kasvuriippuvuus

Yli 200 tutkijaa vaatii kirjeessään Eurooppaa luopumaan talouskasvuun pyrkimisestä. ”Nykyisten yhteiskunnallisten ongelmien ratkaiseminen Euroopassa ei vaadi lisää kasvua vaan reilumpaa jo aikaansaatujen tulojen ja vaurauden jakoa”, kirjeessä todetaan. Myös seitsemän suomalaistutkijaa on allekirjoittanut kirjeen.
Senegalilainen räppäri Matar Khoudia Ndiaye studiossa mikrofonien takana

Yhteisöradio varoittaa siirtolaisuuden vaaroista Senegalissa – ”Menestyminen on yhä mahdollista, vaikka pysyy kotona”

Dakarilaisen Radio Oxy Jeunes'n ohjelmassa Eurooppaan siirtolaiseksi mielineet kertovat kokemuksistaan samaa suunnitteleville. Viestillä halutaan tavoittaa myös lastensa matkoja rahoittavat vanhemmat.