Aliravitsemuksesta kärsivien määrä on moninkertaistunut väkivallasta kärsivässä Nigerian luoteisosassa – ”Tällaista ei ole nähty aiemmin”, kertoo lääkäri Simba Tirima | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Aliravitsemuksesta kärsivien määrä on moninkertaistunut väkivallasta kärsivässä Nigerian luoteisosassa – ”Tällaista ei ole nähty aiemmin”, kertoo lääkäri Simba Tirima

Lääkärit ilman rajoja -järjestö on huolissaan Nigerian luoteisosista, jossa nälkäisten määrä on kasvanut nopeasti. Syynä ovat muun muassa ilmastonmuutos ja konfliktit.

Nainen mittaa äitinsä sylissä olevan lapsen käsivarren ympärystä.

Yhteisön terveystyöntekijä mittasi Sadiya Tukurin 2,5-vuotiaan Sharhabilan käsivarren paksuutta Lääkärit ilman rajoja -järjestön tukemalla klinikalla heinäkuussa. Näin saadaan selville, kärsiikö lapsi aliravitsemuksesta. Kuva: KC Nwakalor / Lääkärit Ilman Rajoja.

Aliravitsemusluvut ovat nousseet huolestuttavan korkeiksi Nigerian luoteisosissa, kertoo avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja.

”Pohjoisosissa on aliravitsemusta joka vuosi. Tämä vuosi on kuitenkin poikkeus, tällaista emme ole nähneet aiemmin”, kertoi järjestön maavastaava, lääkäri Simba Tirima tiedotustilaisuudessa tällä viikolla. 

Normaalina vuonna järjestö hoitaa Pohjois-Nigeriassa 25 000–50 000:ta aliravitsemuspotilasta. Tänä vuonna pelkästään Luoteis-Nigeriassa on ollut 140 000 potilasta.

Moni heistä selviää avohoidon tuella, mutta noin 25 000 on jouduttu ottamaan sisään järjestön tukemille klinikoille vakavien komplikaatioiden takia. Tirima arvioi muutaman prosentin kuolleen hoidosta huolimatta.

Lääkärit ilman rajoja -järjestöllä on viidessä osavaltiossa maan luoteisosissa yhteensä lähes 900 vuodepaikkaa. Täyttöaste on Tiriman mukaan jatkuvasti 90–100 prosenttia. Useimmat potilaat ovat alle 5-vuotiaita.

”Alle 5-vuotiaiden keho vaatii tiettyjä hivenaineita kasvua varten. Kun hivenaineiden saanti keskeytyy, vastustuskyky kärsii ja esimerkiksi tuhkarokko voi aiheuttaa kuoleman, vaikka se muuten on helposti hoidettavissa.”

Aliravitsemusta hoidetaan ravinne- ja energiapitoisella pähkinätahnalla. 

”Jo viidessä päivässä näkee eron. Sen jälkeen he pääsevät avohoitoon ja jatkavat pähkinätahnan syömistä edelleen kotona. Useimmat toipuvat täysin, mutta koska keho on hyvin haavoittuvainen, taudit ovat heille edelleen vaarallisia myöhemminkin.”

Mies puolilähikuvassa.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön maavastaava Simba Tirima kertoo, että aliravitsemuspotilaiden määrä Luoteis-Nigeriassa on tänä vuonna kasvanut merkittävästi. Kuva: Lääkärit Ilman Rajoja.

Konflikti pahentaa nälkää

Aliravitsemuskriisin taustalla on muun muassa ilmastonmuutos, joka on tehnyt sateista aiempaa vaikeammin ennustettavia. Koronapandemia on nostanut ruuan hintaa ja köyhdyttänyt jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä.

Pandemia supisti myös terveysbudjettia ja vähensi rokottamista perussairauksia vastaan, mikä tekee ihmisistä aiempaa haavoittuvampia aliravitsemukselle.

Luoteis-Nigeriaa kurittavat myös aseellisten ryhmien väliset konfliktit, jotka luovat turvattomuutta ja vaikeuttavat ihmisten liikkumista toreille ja viljelijöiden pääsyä pelloilleen. Riskinä ovat esimerkiksi kidnappaukset.

Kyse ei ole niinkään islamistiryhmä Boko Haramista, joka terrorisoi maan pohjoisosia, vaan erilaisista paikallisista kahakoista, kuten paimentolaisten ja viljelijöiden välisistä taisteluista, jotka ovat jatkuneet vuosikausia ja kärjistyneet.

Vuosikymmenen aikana tuhansia on kuollut ja noin 200 000 ihmisen arvioidaan paenneen väkivaltaa.

Tiriman mukaan ilmastonmuutos pahentaa väkivaltaa, sillä moni paimentolainen on menettänyt laidunmaansa ja turvautuu vaihtoehtojen puutteessa väkivaltaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia