Airbnb jatkaa asuntojen mainostamista Länsirannan siirtokunnissa – ”Tuomittavaa, pelkurimaista ja jälleen yksi tuhoisa isku palestiinalaisten ihmisoikeuksille” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Airbnb jatkaa asuntojen mainostamista Länsirannan siirtokunnissa – ”Tuomittavaa, pelkurimaista ja jälleen yksi tuhoisa isku palestiinalaisten ihmisoikeuksille”

Airbnb pyörsi päätöksensä lopettaa asuntojen listaaminen Israelin siirtokuntakohteissa. Yhtiö lahjoittaa voitot hyväntekeväisyyteen, mutta se ei ihmisoikeusjärjestöjen mukaan auta.

Rakennuksia kukkulanrinteessä

Israelin laittomissa siirtokunnissa Länsirannalla elää yli puoli miljoonaa israelilaista. Kuva: Jelger Groeneveld / CC BY-NC 2.0.

Ihmisoikeusjärjestöt kritisoivat voimakkaasti majoituspalvelu Airbnb:tä. Yhtiö ilmoitti viime viikolla, että se jatkaa sittenkin asuntojen markkinointia Israelin miehittämällä Länsirannalla sijaitsevissa laittomissa siirtokunnissa.

”Airbnb:n päätös --- on tuomittava ja pelkurimainen, ja se on jälleen yksi tuhoisa isku palestiinalaisten ihmisoikeuksille”, sanoo Amnestyn liiketoiminnan ja ihmisoikeuksien tutkija Mark Dummett tiedotteessa.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet Airbnb:tä lopettamaan asuntojen markkinoinnin Länsirannalla, sillä se osallistuu etenkin ihmisoikeusjärjestöjen mukaan näin suoraan miehityksen ylläpitämiseen.

Israel on miehittänyt Palestiinalaisalueita vuodesta 1967 ja rakentanut sinne omia siirtokuntiaan. Siirtokunnat ovat kansainvälisen lain mukaan laittomia. Ne on usein rakennettu palestiinalaisilta viedyille maille ja ne hyödyntävät palestiinalaisten luonnonvaroja. Viime vuosina Israel on pyrkinyt lisäämään siirtokuntiin suuntautuvaa turismia ja myös onnistunut.

Amnestyn mukaan netin varauspalvelut kiihdyttävät osaltaan turismia siirtokuntiin ja edesauttavat niiden laajenemista. Järjestö tammikuussa ilmestyneen raportin mukaan myös monet muut palvelut mainostavat siirtokuntamajoitusta.

Airbnb lupasi jo marraskuussa luopua Länsirannan siirtokuntien markkinoinnista, kun ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch oli julkaissut aiheesta raportin. Se kuitenkin perui lupauksensa, sillä se on haastettu oikeuteen sekä Israelissa että Yhdysvalloissa.

Airbnb on luvannut, että se lahjoittaa jatkossa Länsirannan siirtokunnissa saadut voitot humanitaarisille järjestöille, kertoo uutistoimisto Reuters. Ele ei tyydytä ihmisoikeusjärjestöjä.

”Voittojen lahjoittaminen ei tee mitään inhimillisen kärsimyksen korjaamiseksi, jota se [Airbnb] on tunnustanut aiheuttavansa. Jatkamalla liiketoimintaa siirtokunnissa se pysyy osasyyllisenä väärinkäytöksiin”, tviittasi HRW:n Israelin ja Palestiinan johtaja Omar Shakir.

Amnestyn mielestä päätös myös osoittaa, ettei yritysten voi luottaa tekevän oikeita päätöksiä vaan tarvitaan lakeja, jotka velvoittavat niitä kunnioittamaan ihmisoikeuksia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia